Noul ambasador al Frantei a cantat Marseilleza cu timisorenii. Situatia sediului IFT ramane o necunoscuta

De S.P.D.
Reactualizat la:
1Comentariu
Noul ambasador al Frantei a cantat Marseilleza cu timisorenii. Situatia sediului IFT ramane o necunoscuta
© TION - Noul ambasadorul al Frantei a cantat Marseilleza cu timisorenii
Chiar dacă situația Institutului Francez, care urmează să fie evacuat din casa de pe bulevardul Loga, este principalul motiv al primei sale vizite la Timișoara, noul ambasador al Franței în România, Excelenţa Sa François Saint-Paul, a preferat să nu dea vreun răspuns concret la această problemă. În schimb, a cântat Marseilleza cu timișorenii sosiți să-l cunoască.

François Saint-Paul se află la prima sa misiune de ambasador și a sosit în România, pentru prima dată, în urmă cu două luni. Spune însă că a auzit lucruri bune despre Timișoara cu mult înainte să vină în România și, în acest context diplomatul consideră candidatura orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană ca fiind „un lucru foarte bun”, subliniind relația foarte bună pe care capitala Banatului îl are cu Lille, oraș francez care a deținut acest titlu. „Suntem foarte interesați de prezența europeană a Timișoarei”, afirmă ambasadorul.

Miercuri, 2 iulie 2014, în prima vizită la Timișoara, ambasadorul francez s-a întâlnit cu subprefectul Zoltan Marrosy, cu Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș, și cu primarul Nicolae Robu, iar situația imobiliară a Institutului Francez s-a aflat pe agenda discuțiilor.

„Unul dintre subiectele care explică venirea mea la Timișoara este chiar această problemă, iar dorința mea este aceea de a exista aici în continuare. Acest lucru implică din partea noastră dorința de a contribui la imaginea Timișoarei, iar toți actorii care sunt interesați de prezența Franței la Timișoara, autoritățile locale, judeţene, mediul economic și universitar, sunt partenerii noștri în rezolvarea acestei problem”, a spus ambasadorul francez.

Întrebat dacă există riscul ca Timișoara să rămână fără Institutul Francez, François Saint-Paul a preferat să răspundă… diplomatic: „Pentru mine, prezența Institutului Francez la Timișoara este esențială. Vă pot spune că există dorința și voința și din partea noastră, și din cea a tuturor partenerilor noștri de aici, ca această prezență să continue și că avem în vedere o soluție bună, pe termen lung”. Concret însă, diplomatul nu a dorit să dea un răspuns: „prefer să nu spun mai multe acum”.

Clădirea de pe bulevardul C. D. Loga, în care funcționează Institutul Francez (Centrul Cultural Francez) din Timișoara încă de la înființare, a fost retrocedată în instanță urmașilor foștilor proprietari.

În după-amiaza zilei de miercuri, Excelența Sa François Saint-Paul va vizita două întreprinderi cu capital francez din județul Timiș.

„De când am sosit în România, sunt frapat de dinamismul întreprinderilor franceze de aici, bilanțul este foarte pozitiv, în egală măsură pentru Franța și pentru România”, a declarat ambasadorul. Diplomatul francez prevede amplificarea relațiilor de parteneriat economic franco-român în domenii precum protecția mediului, dezvoltare durabilă, eficacitate energetică, renovare urbană.

Întrebat despre cazul adolescentului român aflat în comă după ce a fost bătut la periferia Parisului, ambasadorul François Saint-Paul a dat asigurări că „poliția se află, în mod cert, pe o pistă bună pentru găsirea agresorilor” și că tânărul român „este tratat ca un francez”.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor