Nereguli grave descoperite la firma de dezinsecție vizată în dosarul Miorița 8. Lipsa autorizațiilor, substanță letală cumpărată „la negru” și niciun control în 4 ani!

De Raoul Jurchela
Reactualizat la:
29Comentarii
Nereguli grave descoperite la firma de dezinsecție vizată în dosarul Miorița 8. Lipsa autorizațiilor, substanță letală cumpărată „la negru” și niciun control în 4 ani!
© foto: Tion
Non-combat din partea autorităților competente, DSP și DSV, în cei patru ani de activitate a firmei care se pare că a provocat moartea a trei persoane în urma unei dezinsecții, la Timișoara. Societatea nu avea autorizație de funcționare din partea primăriei, punctul de lucru nu era avizat sanitar-veterinar, iar substanța letală a fost achiziționată „la negru”. Mai mult, patronul firmei a desfășurat activități de dezinsecție deși din 2017 nu mai avea contract de servicii cu un medic veterinar sau cabinet veterinar, ceea ce ar fi trebuit să ducă automat la pierderea valabilității autorizației sanitar-veterinare. În patru ani nici una dintre instituțiile abilitate nu a controlat societatea comercială nici măcar o singură dată!

Informațiile au fost obținute cu greu de jurnaliștii prezenți la a treia conferință de presă organizată de autorități, după nenorocirea petrecută pe strada Miorița din Timișoara. Reprezentanții celor două instituții abilitate să desfășoare controale în domeniul vizat, DSP – Cornelia Malac și DSV – Cristina Popa, au pasat responsabilitatea controalelor și pe cea a avizărilor dintr-o parte în alta, evitând să răspundă clar la întrebările legate de cine și ce controale ar fi trebuit să deruleze în cazul firmei de dezinsecție.

Societatea comercială și-a început activitatea în 2015 și a fost avizată sanitar-veterinar în baza unui contract obligatoriu semnat cu un medic veterinar sau cabinet veterinar. Înțelegerea a expirat în 2017 și, pentru că nu a fost prelungită, ar fi trebuit să aducă automat pierderea valabilității autorizației sanitar-veterinare.

”Deci obligatoriu la autorizare are nevoie de un contract de prestări servicii cu un cabinet veterinar sau cu un medic veterinar. Deci autorizarea necesită acest contract. De obicei contractele respective se încheie pe o perioadă de un an sau doi ani. Pe autorizația sanitar veterinară se specifică în mod expres că orice document care nu mai este conform, în momentul în care documentul nu mai există, autorizația își pierde valabilitatea”, a spus Cristina Popa, șeful DSV.

Nu este însă singura problemă a societății comerciale.

“Societatea avea autorizație sanitar veterinară încă din anul 2015. Am aici dosarul de autorizare, el este complet și conform, am verificat astăzi cu colegii mei. Problema este că de dimineață, noi am făcut niște verificări pe net și îl găsim la o altă adresă. Reclama care și-o face apare la o altă adresă și probabil, în momentul acesta, noi autorizăm doar punctul de lucru, nu sediul lui social. Dacă se adeverește, el figurează la o altă adresă și înseamnă că în acest moment nu este autorizat sanitar veterinar”, a explicat în continuare Cristina Popa, șeful DSV.

Din păcate, în cei patru ani de activitate, DSP și DSV nu au desfășurat niciun fel de control la societatea comercială în cauză. În urma anchetei a fost stabilit că patronul firmei de dezinsecție și deratizare ar fi achiziționat substanța letală „la negru”, de la o cunoștință.

“Așa cum prevede legislația, Direcția de Sănătate Publică trebuie să verifice această unitate dacă informează populația în momentul în care execută asemenea lucrări pentru o informare corectă cu privire la substanțe, la data la care se efectuează aceste lucrări și recomandările producătorilor. Biocidele se verifică și fac parte din acțiunile tematice de control pentru cei care depozitează și pentru comercianți”, a spus Cornelia Malac, șeful DSP Timiș.

Specialiștii timișoreni au identificat, în locațiile controlate luni, depășiri letale ale concentrațiilor de fosfuri metalice. Șefa DSV Timiș, Cristina Popa, nu a putut însă spune cu exactitate, deși instituția condusă de ea a fost cea care s-a ocupat de analize, care este concentrația permisă și care au fost valorile prezente în locații, reieșite în urma analizelor. Reprezentantele DSV și DSP nu au putut preciza clar care este instituția care are în atribuții controlul și autorizarea persoanelor care desfășoară astfel de activități.

În acest moment, în Timiș, sunt 58 de firme DDD înregistrate în Timiș, dar nici reprezentanții DSP și nici cei ai DSV nu au putut spune câte dintre acestea au fost controlate în trecut. Societatea vizată nu a avut parte de niciun control. Singurul control al societății comerciale a fost încercat de Direcția Sanitar Veterinară, luni, însă nu a putut fi efectuat pentru că patronul societății comerciale era deja la poliție, la audieri. Reprezentantele DSV și DSP au susținut și că substanța letală are un regim special, iar aceasta nu trebuia folosită în spații închise, de locuit.

Articole pe aceeași temă:

Directorul Ambulanței Timiș: Ne pare rău, nu s-a putut mai repede. Mi-ar fi plăcut să evităm această tragedie

Noi bâlbe ale autorităților: Grădiniță din Timișoara evacuată de pompieri, la 24 de ore după ce Bistim Dera a făcut deratizare/dezinsecție

Radiografia tragediei de pe Miorița 8, pe ore și minute. Cei de la ISU Banat explică cum au decurs intervențiile

30 de persoane, în continuare internate în spitalele din Timișoara, în urma tragediei de pe Miorița 8

Patronul firmei care a făcut deratizarea pe Miorița 8 și în alte patru locații a fost reținut pentru 24 de ore

Doi copii și mama unuia dintre ei, morți. Alți doi copii și trei adulți, la spital. Toți locuiesc în același bloc29Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor