Oamenii de afaceri din Timis si premierul Ciolos au cautat solutii la criza fortei de munca

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
16Comentarii
Oamenii de afaceri din Timis si premierul Ciolos au cautat solutii la criza fortei de munca
Premierul Dacian Cioloş a anunţat că una dintre soluţiile pe care le are în vedere pentru rezolvarea problemelor legate de lipsa forţei de muncă din zona de vest a României ar putea fi reprezentată de comunitatea românească din zona de graniţă. Într-un dialog purtat cu oamenii de afaceri din Timişoara el a anunţat că va susţine dezvoltarea sistemului de învăţământ dual, dar şi o serie de măsuri care să sprijine mobilitatea forţei de muncă.

Unul dintre punctele aflate pe ordinea de zi a vizitei lui Dacian Cioloş la Timişoara a fost o întâlnire cu mediul de afaceri local. Peste 200 de persoane au participat la această acţiune, iar premierul României a avut ocazia să afle direct care sunt problemele cu care patronii se confruntă. Iar principala cerere a acestora se referă la forţa de muncă, mai precis la lipsa acesteia. Cioloş a vorbit despre măsurile pe care le preconizează pentru rezolvarea acestei situaţii.

„Am avut această întâlnire cu mediul de afaceri, consider că a fost una extrem de utilă, am putut afla opiniile oamenilor, despre modul în care statul poate îmbunătăţi acţionarea în mediul de afaceri. Una dintre marile probleme cu care se confruntă firmele este disponibilitatea forţei de muncă calificată. Noi am stabilit două categorii de măsuri care să ajute la rezolvarea problemei. În primul rând este vorba despre mobilitatea forţei de muncă, despre acel sprijin pentru efectuarea navetei şi pentru delocalizarea personalului. Cel de-al doilea punct se referă la proiectul legislativ legat de formarea profesională duală, noi trebuie să susţinem din nou acest sistem de învăţământ”, a declarat Cioloş.

În cursul zilei de joi, miniştrii Muncii din România şi Serbia au semnat un acord de colaborare, iar, se pare, unul dintre punctele acestuia se referă la stabilirea posibilităţii ca membrii comunităţii româneşti din Serbia să poată trece graniţa mai uşor, pentru a lucra în fabricile din zona de vest a României.

„Da, am stabilit să căută modalităţi prin care membrii comunităţilor româneşti din afară să poată să aplice pentru locuri de muncă aici. Există cereri lansate de mediul de afaceri de aici, oamenii cunosc limba şi ei pot lucra în aceste firme. Cele două ministere pot lucra, desigur în condiţiile oferite de cadrul legal, pentru găsirea unor facilităţi dirijate”, a mai declarat Cioloş.

Din partea mediului de afaceri, opiniile legate de discuţiile purtate au fost prezentate de unul dintre organizatori, Dragoş Anastasiu, om de afaceri care conduce Camera de Comerţ Româno-Germană, s-a declarat mulţumit de informaţiile obţinute.

„Sunt impresionat, au participat 250 de oameni, s-a văzut interesul oamenilor de afaceri, că se implică. Domnul Cioloş a transmis un mesaj clar nu se poate fără noi, statul trebuie să fie prietenul omului de afaceri, nu să arate ostilitatea cu care ne-am confruntat în ultimii 20 de ani. Mediul de afaceri e îngrijorat, vedem că economia e pe o poziţie bună, dar marea problemă este legată de lipsa forţei de muncă. De asemenea, vedem lipsa de discernământ a unora, care se joacă pe banii altora. Ne referim la tot felul de creşteri de salarii, noi, oamenii din business n-am face aşa ceva, să oferim măriri salariale, fără a face un studiu de impact, sără să avem de unde să dăm”, a declarat Anastasiu.16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor