Lupta politica blocheaza primul centru de legume si fructe din Timis

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
2Comentarii
Lupta politica blocheaza primul centru de legume si fructe din Timis
© Foto: arhivă
După ce au reușit să voteze împotriva unei propuneri făcută chiar de ei cu privire la centrul de legume-fructe al județului Timiș, liberalii din Timiș pun piciorul în prag și spun că nu sunt de acord ca acesta să fie amenajat în altă localitate decât cea propusă de ei. Mai mult, dacă nu se reevaluează amplasamentele propuse, ei nu vor să voteze nici propunerea aleasă după criteriile deja stabilite.

Se discută deja de ceva vreme despre centrul-pilot de colectare și depozitare legume-fructe al CJ Timiș. Până acum proiectul a trecut prin mai multe modificări. Vorbim, de fapt, despre un spațiu dotat cu cameră frigo, destinată fructelor și legumelor, care pot fi depozitate în recipiente speciale și camere de sortare. În Timiș ar urma să fie amenajate mai multe astfel de centre destinate micilor producători, cu bani de la bugetul județului. Primul care ar fi urmat să fie construit avea deja alocată finanțarea: 4,5 milioane de lei de la CJT.

Au fost alese trei amplasamente, în urma unei întâlniri cu reprezentanți ai agricultorilor, ai administrațiilor locale și specialiști de la USAMVB. Acestea sunt Tomnatic, Deta și Mănăștiur. În luna noiembrie a anului trecut, consilierii județeni au avut pe mese un proiect de hotărâre care punea la dispoziția viitorului centru de legume-fructe un teren din Tomnatic.

Liberalii, care avansează Lovrinul ca fiind locul perfect pentru acest centru, au cerut atât introducerea acestei comune ca posibilă locație, cât și schimbarea comisiei de evaluare. S-a discutat mult timp pe acestă temă, iar în cele din urmă președintele CJ Timiș a propus un amendament care conținea exact ceea ce voiau liberalii: includerea Lovrinului în proiect. Deși amendamentul a fost adoptat, proiectul a picat la vot, fiind blocat acum în bicrocație. Liderul aleșilor județeni din PNL, Nicu Bitea, a anunțat că ei vor reevaluarea amplasamentelor propuse de primării. Au trecut și sărbătorile de iarnă, a venit și noul an, iar liberalii cer același lucru.

Președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, spune chiar și ce trebuie făcut pe viitor. „Cerem să se retrimită la comisia de specialiști documentațiile și să se ia în considerare și documentația de la Lovrin. S-a făcut o nedreptate Lovrinului, decretându-se că nu îndeplinește condițiile de natură juridică și, practic, descalificând propunerea. Atât am cerut. Pe logică, pe rațiune, pe argumente, să se ia decizia. Toată lumea spune că Lovrinul este o locație mult mai potrivită. N-a fost corect că s-a spus imediat că nu e în regulă documentația și nu avem ce să discutăm”, a explicat Robu.

Liderul consilierilor PNL spune că liberalii sunt deschiși și că trebuie reluată procedura. Proiectul însă nu poate fi adoptat fără voturile liberalilor.

„Suntem deschiși și nu creăm niciun fel de blocaj de dezvoltare a proiectelor la nivelul județului nostru. Solicităm reevaluarea tuturor celor care s-au încris în această cursă de punere la dispoziție a terenului privind construcția centrului de legume-fructe. Dacă se vor reevalua aceste oferte făcute de toate administrațiile din județul Timiș, cu argumente foarte clare în ceea ce privește condițiile de îndeplinire a terenului pus la dispoziție către CJ, nu cred că vom avea ceva împotrivă în a vota. Au fost foarte puține proiecte pe care nu le-am susținut în CJ, datorită faptului că nu am avut cunoaștere profundă a ceea ce înseamnă parte din proiecte și, totodată, a faptului că am solicitat și noi să se ia în considerare ceea ce am propus”, precizează Bitea.

Un lucru este clar! Orice ar fi, cei din PNL nu vor alt amplasament decât cel propus de ei. Și spun că doar șefii din CJT decid dacă un astfel de centru de legume și fructe va fi construit vreodată în Timiș.

„Nu vom vota dacă nu se trimit propunerile la reevaluare. Vrem să se instituie un set de criterii de evaluare, cu punctaj foarte clar, să se facă transparent totul și asumat. Votăm și dacă nu iese Lovrinul pe primul loc la această reevaluare, dacă există o localitate care, după argumente, este cumva în față. După părerea noastră, după cunoașterea pe care o avem, nicio altă ofertă nu este situată deasupra Lovrinului. Dar să se vină după criterii clare și să respecte și să se argumenteze punctajele. Să se facă transparent. Ne dorim să bifăm că avem un centru de legume-fructe în localitatea X, unde acum este primar de la PSD, sau ne dorim să avem un centru de legume-fructe într-o localitate unde este cel mai la îndemâna producătorilor și unde, ca logică a lucrurilor, este cel mai potrivit?”, a concluzionat liderul liberalilor din Timiș, Nicolae Robu.

Până ca cei din PNL să se pună totuși de acord cu cei din PSD, un milion de euro destinați primului centru de legume și fructe al județului rămân nefolosiți.

Articole pe aceeași temă:

Legumele și fructele din Timiș, stropite cu politică, acuză un primar din Timiș

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor