Lectia de educatie financiara pentru copii

Lectia de educatie financiara pentru copii
© foto: Heti24
ADVERTORIAL. Am putea spune că educația financiară este un domeniu relativ nou despre care se vorbește însă tot mai des. Este bine să fim informați în legătură cu toate aspectele vieții noastre, de la păstrarea sănătății și vitalității până la cele mai noi trenduri de vacanță. Cum să-ți gestionezi banii, cum să economisești, cum să accesezi un credit pe Heti24, cum să investești, ce fel de credite să iei sunt câteva din subiectele discutate destul de mult. Dar cum să începem educația financiară cu copilul nostru?

Mai întâi, lecția numărul 1 este foarte simplă. Trebuie să câștigi mult, dar să cheltui cât mai puțin. Cum? Veți spune…Cred că nu există copil să nu aibă o pușculiță. Dacă nu are așa ceva, a sosit timpul să primească una în dar. Sărbătorile de Crăciun și de Anul Nou sunt perioada excelentă pentru a pune deoparte bănuții strânși de la colinde, de la rude, de la bursele școlare. Nu le dați mână liberă la cheltuieli celor mici, învățați-i să-i chivernisească strașnic. Vor avea tentația să îi folosească pentru diverse tentații de la magazinul școlii, sau de la mall. Amintiți-le că acum ar putea să-i folosească pentru un laptop nou la care visau, sau la un album pentru timbre, sau chiar pentru o bicicletă.

Răsplătiți-vă copilul pentru performanțele școlare deosebite. Nu ar fi rău să stabiliți o sumă modestă pentru toate notele de 10. De exemplu, 10 ron pentru o notă de 10. Este adevărat că până la urmă învață pentru ei, dar la fel se va întâmpla și în viitor când vor munci pentru ei, iar munca le va fi răsplătită. Veți vedea că se vor bucura mult când vor socoti cât de mulți bănuți au pus la pușculiță ca urmare a eforturilor de la școală.

Cumpărați-le o pușculiță și sfătuiți-i să ascundă cheia, sau să v-o predea dumneavoastră. În felul acesta, le explicați că vor folosi bănuții atunci când se strâng mai mulți. Un lucru valoros se poate cumpăra renunțând la alte lucruri mărunte, majoritatea inutile, de care ne putem lipsi.

Luați-l cu dumneavoastră la cumpărături și lăsați-l să-și aleagă haine și jucării, dar în același timp spuneți-i că aveți un anumit buget. Un bun antrenament sunt taberele de elevi unde cu siguranță va fi nevoit să-și gestioneze banii singur și să procedeze astfel încât să-i ajungă până la sfârșit. Încet-încet micuțul tău va deveni chibzuit și va ști cum să procedeze și în situații de criză.

Dacă aveți un copil adolescent, interesați-vă de activități de voluntariat sau câteva zile de muncă la un prieten. Astfel se va învăța cu munca și responsabilitatea, dar neapărat răsplătiți-l și dumneavoastră pentru aceste contribuții. Arătați-i că munca trebuie răsplătită, și astfel și el va căuta să fie remunerat la valoarea muncii depuse când va crește mare.

Arătați-i și dumneavoastră prin propriul exemplu cum puteți scuti anumite cheltuieli. Utile sunt lecțiile simple despre economisirea apei și a curentului, reguli despre păstrarea hainelor și a jucăriilor, sau a obiectelor de folosință zilnică. Nu îi oferiți tot ce își dorește! Există un moment oportun pentru toate, și amintiți-vă că nici dumneavoastră nu le-ați avut pe toate deodată.

Jucați împreună jocuri educative, explicați-i despre francul elvețian, faceți împreună comparații la creditele rapide (pikavippivertailu) și povestiți-i despre joburile part-time. Vorbiți-i despre alegeri chibzuite și ascuți-i mintea cu sfaturi pentru vârsta lui.

(944800)
Regulament de plasare a anunturilor