Institutul National de Statistica: Romania a evitat intrarea in recesiunea tehnica

De T. Ex.
Institutul National de Statistica: Romania a evitat intrarea in recesiunea tehnica
© TION - Institutul National de Statistica: Romania a evitat intrarea in recesiunea tehnica
Potrivit ultimelor date transmise de Institutul Național de Statistică (INS), România evitat intrarea în recesiunea tehnică. Astfel, economia a crescut cu 1,9% în cel de-al treilea trimestru față de trimestrul al doilea din acest an şi cu 2,8% pe primele nouă luni, cu 0,4 puncte procentuale peste avansul anual înregistrat în luna iunie. Conform Eurostat, România a înregistrat cea mai mare creştere a PIB din UE în trimestrul al treilea.

Față de același trimestru din anul 2013, Produsul Intern Brut a crescut cu 3,2% pe seria brută şi cu 3,3% pe seria ajustată sezonier. De asemenea, în primele nouă luni ale anului 2014, PIB a înregistrat o creștere cu 2,8%, pe seria brută şi cu 3,1% pe seria ajustată sezonier, comparativ cu acelaşi interval al anului 2013. Astfel, supă primul semestru, economia arăta un avans de 2,4% pe serie brută şi de 2,6% pe serie ajustată sezonier.

Datele revizuite publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că economia românească a evitat intrarea în recesiunea tehnică, deoarece PIB-ul din trimestrul întâi a urcat cu 0,5%, comparativ cu o scădere de 0,1% la ultima revizuire anunţată, în timp ce scădere din trimestrul doi a fost de numai 0,3%.

„În urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 şi a seriei ajustate sezonier, Produsul intern brut a scăzut în trimestrul II 2014 cu 0,3% faţă de trimestrul I 2014 şi a crescut în trimestrul I 2014 cu 0,5% faţă de trimestrul IV 2013″, se arată într-un comunicatul transmis de INS.

Datele provizorii anunţate anterior de Institutul Național de Statistică arătau o scădere a economiei de 0,1% pe primul trimestru şi de 0,9% pe al doilea trimestru. Revizuirea este mare şi indică o ajustare în sus cu 0,6 puncte procentuale în trimestrul I şi cu 0,6 puncte procentuale pe al doilea trimestru.

„În urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 şi a seriei ajustate sezonier, Produsul intern brut a scăzut în trimestrul II 2014 cu 0,3% faţă de trimestrul I 2014 şi a crescut în trimestrul I 2014 cu 0,5% faţă de trimestrul IV 2013″, se arată în comunicatul INS.

Potrivit Eurostat, România a înregistrat cea mai mare creştere a PIB din Uniunea Europeană în trimestrul al treilea, de 1,9%, prin comparaţie cu trimestrul anterior. În ceea ce privește avansul față de trimestrul al treilea din 2013, România se află pe locul al doilea, după Polonia, date ajustate sezonier.

În clasamentul celor mai importante creşteri din trimestrul al treilea faţă de trimestrul al doilea, România este urmată de Polonia (0,9%), Grecia (0,7%), Marea Britanie (0,7%) şi Slovacia (0,6%). Comparativ cu trimestrul al treilea din 2013, economia României înregistrează al doilea mare avans din UE, de 3,3%, după Polonia (3,4%). În spatele României se află Marea Britanie (cu o creştere de 3%), Ungaria, (3,1%) şi Lituania (2,6%).

Germania, cea mai mare economie din UE, a înregistrat o creştere de 0,1% a PIB-ului din trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent şi de 1,2% faţă de trimestrul al treilea din 2013.

Economia Uniunii Europene a avansat în trimestrul al treilea cu 0,3% faţă de perioada aprilie-iunie şi cu 1,3% faţă de trimestrul al treilea din 2013.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !