Inițiativă lansată la Timișoara pentru dublarea ratei supraviețuirii în cazul bolnavilor de cancer pulmonar

De Adrian Panduru
Inițiativă lansată la Timișoara pentru dublarea ratei supraviețuirii în cazul bolnavilor de cancer pulmonar
© foto: Lung Ambition Alliance
La fiecare 18 secunde, în lume, un om își pierde viața din cauza cancerului pulmonar. În prezent, doar un pacient din 5 supraviețuiește la cinci ani de la diagnostic. La Timișoara a avut loc lansarea „Lung Ambition Alliance”, parteneriatul global pentru dublarea supraviețuirii la cinci ani în cancerul pulmonar, până în 2025.

Lansarea „Lung Ambition Alliance” la Timișoara înseamnă crearea cadrului necesar pentru punerea în practică a inovației în cancerul pulmonar, atât la nivel de diagnostic de precizie prin testarea biomarkerilor, cât și în ce privește terapiile țintite și imuno-oncologia, oferind șansa unei intenții curative chiar și în stadii avansate ale bolii. În ultimii ani s-au făcut pași importanți în diagnosticul și tratamentul cancerului pulmonar. Totuși, rămâne principalul cancer care ucide, atât în România, cât și în lume.

Terapiile țintite și imunoterapia oferă acum soluții și pentru cancerul pulmonar local-avansat, și pentru cel metastatic.

„Accesul cât mai rapid la aceste terapii personalizate, prin testarea biomarkerilor și monitorizarea progresiei bolii, sunt foarte importante pentru un management corect și eficient al cancerului pulmonar. Sper ca acest ritm alert să continue și să putem vorbi peste câțiva ani despre rate de supraviețuire tot mai crescute”, a spus doctorul Șerban Negru, medic primar oncolog, președintele OncoHelp Timișoara.

Datele GLOBOCAN (Global Cancer Observatory) arată că în România au apărut, în 2018, 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, dintre care peste 8.000 în rândul bărbaților. La nivel național, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică, 10.277 de persoane pierzându-și viața în 2018 ca urmare a acestui diagnostic.

„Mortalitatea la bolnavii de cancer a scăzut și scade în continuare. Suntem într-o epocă a schimbărilor în domeniul oncologiei care conturează o nouă paradigmă a managementului maladiei. Sunt descoperiri științifice de tratament care se fac într-un ritm uimitor. Vorbim de soluții de detectare precoce a cancerului, diagnosticare precisă, terapii personalizate care permit abordări individualizate ale pacienților, ce înseamnă rezultate îmbunătățite, atât din punct de vedere al supraviețuirii, cât și al calității vieții omului”, a spus doctorul Ștefan Curescu, șeful Clinicii de Radiologie Oncologică Timișoara.

Membrii fondatori ai „Lung Ambition Alliance” au identificat trei zone prioritare de intervenție: creșterea gradului de acuratețe a deciziei clinice pe baza analizei datelor de screening, accelerarea activității de cercetare și accesul pacienților la medicamentele inovatoare și îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu cancer pulmonar.

„Lung Ambition Alliance” este un parteneriat strategic care urmărește accelerarea progresului înregistrat în abordarea cancerului pulmonar și schimbarea semnificativă a vieții pacienților cu această formă de cancer. Partenerii fondatori – Asociația Internațională pentru Studiul Cancerului Pulmonar, Guardant Health, Coaliția Globală Împotriva Cancerului Pulmonar și AstraZeneca.

Pentru mai multe informații accesați linkul.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor