Incepe inscrierea copiilor la gradinita. Peste 18.000 de locuri in Timis

De Adrian Panduru
Incepe inscrierea copiilor la gradinita. Peste 18.000 de locuri in Timis
© foto: arhiva
Încep reînscrierile și înscrierile la grădiniță. În Timiș sunt disponibile, pentru anul 2017-2018, aproape 800 de grupe de grădiniță, cu o capacitate de peste 18.000 de locuri.

Perioada de reînscriere a copiilor în grădiniță începe în 8 mai 2017, iar înscrierea micuților începe din 22 mai 2017.

În anul școlar 2017-2018, în județul Timiș sunt aprobate 789 de grupe de grădiniță cu un număr de 18.066 locuri. Dintre acestea, 347 de grupe cu 7.473 locuri sunt în mediul rural – 279 cu program normal (PN) și 68 cu program prelungit (PP). 409 grupe sunt în mediul urban, cu 10.316 locuri – 98 cu program normal (PN) și 305 cu program prelungit (PP). Șase grupe sunt cu program săptămânal, cu 165 de locuri în mediul urban.

În învățământul special, în mediul urban sunt 33 de grupe de grădiniță aprobate, cu 277 locuri, din care 18 cu program normal, 14 cu program prelungit și una cu program săptămânal.

În învățământul privat autorizat și acreditat, în mediul rural sunt patru grupe cu 57 locuri – două cu program prelungit și două cu program normal. În mediul urban sunt 61 de grupe, cu 1.191 locuri – opt grupe cu program normal și 53 cu program prelungit.

Pentru asigurarea cuprinderii copiilor cu vârste între 3 și 6 ani în învățământul preșcolar se derulează, succesiv, următoarele etape:

– reînscrierea copiilor care frecventează unitatea de învățământ preșcolar în acest an școlar și urmează să o frecventeze și în anul școlar care urmează;
– înscrierea copiilor nou veniți.

Orarul reînscrierilor și al înscrierilor vor fi stabilite de conducerea unității de învățământ și vor fi afişate, la loc vizibil, în fiecare grădiniță, pentru informarea părinților și a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, și, eventual, pe site-ul inspectoratului școlar.

Ocuparea locurilor libere, după finalizarea etapei de reînscrieri, se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv: grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) și grupa mică (copii de 3 ani). În limita locurilor disponibile, pot fi înscriși în grupa mică și copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani.

În situația în care într-o unitate de învățământ numărul cererilor de înscriere a copiilor în învățământul preșcolar, primite de la părinți, este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice.

Criteriile generale de departajare sunt următoarele: existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți); existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte; existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă; existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului.

În cazul în care numărul cererilor de înscriere primite de la părinți este mai mare decât numărul de locuri libere, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil: se repartizează la început copiii care îndeplinesc trei dintre criteriile menționate anterior, apoi copiii care îndeplinesc două dintre criterii și, în final, copiii care îndeplinesc doar unul dintre criteriile menționate.

Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învățământ preșcolar sau cu grupe de preșcolari, sunt aprobate de Consiliul de administrație al acesteia și avizate de către consilierul juridic al Inspectoratului Școlar Județean. Criteriile specifice de departajare sunt aplicate după epuizarea departajării pe baza criteriilor generale menționate anterior. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învățământ va indica documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul completării/validării cererii-tip de înscriere. Aceste criterii nu pot fi discriminatorii și nu pot include existența unor liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului procesului de înscriere în învățământul preșcolar.

Numărul de locuri și criteriile de înscriere le găsiți la sediul grădinițelor. Conducerile unităţilor de învățământ preșcolar vor afişa, la vedere, pentru toţi cei interesaţi, următoarele informații: capacitatea instituției (număr de copii pentru care a fost proiectată); numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2017-2018 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare); criteriile generale și criteriile specifice pentru înscrierea copiilor; numărul de copii reînscrişi/înscrişi zilnic din totalul disponibil. Unitățile de învățământ preșcolar particular vor afișa și informații privind statutul grădiniței, respectiv: autorizată să funcționeze provizoriu sau acreditată ARACIP.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !