In Spitalul Judetean Timisoara o asistenta ingrijeste …80 de bolnavi

De Delia S. Barbu
In Spitalul Judetean Timisoara o asistenta ingrijeste …80 de bolnavi
Să îngrijeşti uneori un singur bolnav la pat poate fi greu şi solicitant, dacă vrei să îi împlineşti nevoile. Atunci însă când o singură asistentă medicală trebuie să supravegheze 80 de bolnavi, se numeşte …sistem sanitar românesc.

Un sistem care se reformează de peste 20 de ani, care a schimbat atâtea reguli că nimeni nu le mai ştie numărul, dar nu a schimbat un lucru esenţial: salariile oamenilor care lucrează în interior. Toţi cer standarde europene, dar plătesc balcanic. Pentru a supravieţui, mulţi asistenţi medicali pleacă. Iar cei rămaşi trebuie să facă, zi după zi, munca a doi, trei, patru colegi. Pe aceeaşi bani.

Aşa s-a ajus ca, în Clinica de urologie a Spitalului Judeţean Timişoara, o singură asistentă medicală să trebuiască să aibă grijă, pe turele de după-amiază sau pe cele de noapte, de 80 de bolnavi. „Problema cu personalul a rămas aceeaşi. Pleacă foarte mulţi (asistenţi medicali, n.r.) în domeniul privat şi în străinătate. Sunt situaţii care influenţează actul medical, care aduc nişte deficienţe în sistem. Să îngrijeşti pe secţia de urologie 80 de bolnavi într-o tură de după-masă sau noapte este enorm”, admite dr. Gheorghe Nodiţi, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

Pe secţie, aceste femei nu au timp să comenteze situaţia. Au mult de lucru şi ele ştiu că, oricât s-ar strădui, bolnavii vor pleca cu un gust amar din spital. E imposibil, ca timp şi putere, să răspunzi tuturor nevoilor a 80 de oameni care sunt bolnavi şi au nevoi speciale. Regula sistemului public rămâne aceeaşi: la şapte persoane plecate din instituţie, poţi angaja una singură. „Avem câteva semnale de la Ministerul Sănătăţii că o să ne deblocheze câteva posturi, posturi care ne interesează în mod deosebit: cele de îngrijire, curăţenie şi cadre medii sanitare, în continuă scădere”, mai spune dr. Gheorghe Nodiţi. Şi orice asigurat nu va putea decât să spere în aceste…”semnale” ale ministerului.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !