Igrasie și spații frigorifice nefuncționale în piețe din Timișoara: Se va suspenda activitatea în Badea Cârțan

De Adrian Panduru
10Comentarii
Igrasie și spații frigorifice nefuncționale în piețe din Timișoara: Se va suspenda activitatea în Badea Cârțan
© foto: arhiva
Piețele din Timișoara au fost verificate de comisii mixte formate la nivelul Instituției Prefectului Timiș înainte de Paști. Au fost descoperite condiții improprii, de la locuri de parcare insuficiente la spații de depozitare cu igrasie ori spații frigorifice nefuncționale. Cei de la Protecția Consumatorilor transmit că „se va aplica inclusiv măsura de suspendare a activității în cazul unor spații, spre exemplu Piața Badea Cârțan”. Ionuț Nasleu, numit director al Societății de Piețe în urmă cu două săptămâni, spune că nici el nu este mulțumit de unele aspecte din aceste spații și declară că lucrurile se vor schimba.

O echipă formată din reprezentanții Protecției Consumatorilor și ai altor instituții a controlat piețele din Timișoara înainte de Paști. Pe lângă nereguli găsite la producători, au găsit și abateri la în ceea ce privește dotările acestor spații.

„Săptămâna asta am făcut o vizită aproape la toate piețele din municipiu. Chiar dacă sunt prevăzute de lege obligativitatea existenței locurilor de parcare, spațiilor frigorifice, spațiilor de spălare, acestea nu există sau dacă există sunt într-o situație foarte proastă. E o situație pe care nu cred că mai trebuie să o tolerăm. Nu sunt asigurate locuri producătorilor locali. Trebuie luate măsuri și nu trebuie să mai tolerăm o astfel de situație”, a spus subprefectul de Timiș, Daniel Franțescu.

Sorin Susanu, comisar-șef la Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Timiș, spune că în piețele din Timișoara mai sunt multe lucruri de făcut la capitolul condiții oferite producătorilor și consumatorilor.

„Mai este de făcut extraordinar de mult. Trebuie să existe legalitatea funcționării acestor piețe și condițiile igienico-sanitare și minime obligatorii prevăzute de lege. Degeaba producătorii aduc produse conforme dacă efectiv această administrație a piețelor îi pune în situația ca produsele să fie deteriorate și imposibil de depozitat în condiții normale și obligatorii, lucru care duce mai departe la produse neconforme pentru consumator. Ca urmare, trebuie să înțeleagă primăria, prin Administrația Piețelor, că legea este valabilă și pentru ei și că nerespectarea normelor legale poate duce la sancțiuni care pot ajunge pe lângă amenzi, care au valori de până la 50.000 de lei, până la suspendare de activitate. Am descoperit în piețe gunoi depozitat necorespunzător, apa destinată consumatorilor cât și celor din piață care nu știm dacă este potabilă, spații de depozitare frigorifice nefuncționale, spații de depozitare cu igrasie, faptul că nu există locurile minim obligatorii de parcare și multe alte situații. Una dintre acestea este și faptul că nu există zona destinată producătorilor, altfel nu facem decât să facilităm accesul speculanților. (…) Activitatea de control este în desfășurare. Se va aplica inclusiv măsura de suspendare a activității în cazul unor spații, spre exemplu Piața Badea Cârțan, care este total improprie acestor activități”, a spus Sorin Susanu, șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Timiș.

Ionuț Nasleu a fost numit director al Societății de Piețe a Primăriei Timișoara de două săptămâni, mai precis din 10 aprilie, și spune că într-adevăr lucrurile nu stau așa cum ar trebui în multe dintre aceste locații și că lucrurile se vor schimba.

„Eu sunt director general la Piețe de foarte puțină vreme. Unele lucruri nu sunt conforme, așa cum ar trebui. Nici eu nu sunt mulțumit de activitatea unor directori de piețe. Sunt de acord că sunt lucruri care se pot îmbunătăți. Chiar îmi doresc să fac asta. Am convocat toți directorii de piețe pentru a lămuri lucrurile cu care se confruntă. Am făcut o evaluare succintă și trebuie să găsim modalități să venim în sprijinul beneficiarilor și producătorilor. Într-adevăr, în Piața Badea Cârțan este un spațiu care nu a fost închiriat de către noi pentru a fi utilizat. Noi nu am închiriat acest spațiu unde au fost găsite produse neconforme. Am cerut o notă de informare directorului de la Piața Badea Cârțan – să-mi explice în scris de ce în spațiul acela erau depozitate produse și cine le-a depozitat. Nu sunt mulțumit de aspectul piețelor, de multe lucruri. Pe viitor o să vedeți o schimbare ”, a spus Ionuț Nasleu.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor