Haji, copilul refugiat din Irak care a ajuns la Timisoara. Salvati Copiii: Conditiile din centrele de primire sunt precare

De Adrian Panduru
13Comentarii
Haji, copilul refugiat din Irak care a ajuns la Timisoara. Salvati Copiii: Conditiile din centrele de primire sunt precare
© Tion: Haji, copilul refugiat din Irak care a ajuns la Timisoara
Haji este un copil care s-a născut în Mosul, Irak, iar în urmă cu 5 ani, când avea șase ani, mama lui a fost răpită de ISIS. Haji a rămas în grija tatălui și a fraților mai mari, care erau mai tot timpul plecați. Haji a venit spre Europa să se salveze și a ajuns la Timișoara. A fost cazat în Centrul Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanți de Azil. Organizația Salvații Copiii trage un semnal de alarmă în privința condițiilor precare din aceste centre.

Haji este numai unul dintre copiii refugiați din zonele de război care au ajuns în România. Pentru a-l salva, tatăl a hotărât să îl trimită la un unchi care se afla într-o țară din Europa de Vest. Pe drum, călăuza, în grija căruia a fost lăsat, l-a abandonat la granița cu România, deoarece Haji nu reușea să țină pasul cu restul grupului. Haji a fost preluat de autoritățile române și, fiind minor neînsoțit, a fost cazat într-un centru de plasament.

„Nu știu unde s-a dus mama mea, dar îi spun în fiecare seară că mi-e dor de ea și că aștept să se întoarcă”, spune Haji de fiecare dată când este întrebat de familia sa.

Organizația Salvați Copiii l-a inclus pe Haji în programul de asistență a copiilor solicitanți de azil. Haji a primit suport emoțional, social și material, fiind integrat în activitățile pe care Salvați Copiii le desfășoară în cadrul Centrului Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil Timișoara.

În 2017, organizația Salvaţi Copiii a oferit servicii educaţionale şi sociale pentru 1.600 de copii şi aproximativ 1.300 de adulţi solicitanţi de azil și beneficiari ai protecţiei internaţionale. Salvați Copiii a oferit suport material pentru 890 de copii (alimente, haine, medicamente, consultații medicale, igienico-sanitare), consiliere socială pentru 1.600 de copii și părinții acestora, servicii educaţionale şi activităţi recreative pentru 625 de copii, sprijin în vederea înscrierii în sistemul de învăţământ pentru 95 de copii.

Într-un singur an, numărul solicitanților de azil în România s-a triplat, ajungând la 4.815. În 2017, numărul copiilor care au ajuns în România a fost de patru ori mai mare decât în 2016, reprezentând aproximativ 33% din numărul total al solicitanților de azil înregistrați. Dintre aceștia, aproape jumătate au vârsta cuprinsă între 0 și 6 ani.

În perioada august-noiembrie 2017 au sosit pe Marea Neagră un număr de 547 de adulți și copii.

La sosirea în România, majoritatea solicitanților de azil sunt cazați în Centrele Regionale de Proceduri și Cazare pentru Solicitanți de Azil din Bucureşti, Galaţi, Rădăuţi, Șomcuta Mare și Timişoara.

„Într-o lume în care vorbim despre accesul tuturor la cele mai complexe tehnologii, sunt copii care merg sute de kilometri pe jos, care îndură frigul, care și-au văzut rudele murind, care fug de acasă, pentru că acolo viața le este în pericol. Sunt învățați să supraviețuiască, să se ascundă, să fugă, atunci când copiii născuți în zonele fericite ale lumii învață să scrie și să se joace. Organizația Salvați Copiii lucrează în centrele pentru refugiați deja de peste două decenii, oferind asistență socială, educațională și emoțională. Integrarea acestor copii este importantă atât pentru ei, cât și pentru comunitățile în care se refugiază”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Pentru a îmbunătăți condițiile de recepție din centre, Salvați Copiii a amenajat şi dotat spaţii prietenoase dedicate activităţilor cu copiii, denumite generic „Camerele copiilor”, în cinci dintre Centrele Regionale de Proceduri şi Cazare pentru Solicitanţii de Azil, iar în două dintre aceste centre au fost înfiinţate spații destinate îngrijirii în condiţii optime a nou-născuţilor şi sugarilor mici.

„La sosirea în România, majoritatea solicitanților de azil sunt cazați într-unul dintre cele șase centre regionale de proceduri și cazare pe care le administrează Inspectoratul General pentru Imigrări, dar condițiile din centrele de primire sunt precare. Există un risc permanent de apariție a focarelor de boli datorate problemelor legate de supraaglomerare și salubritate”, transmit reprezentanții Salvați Copiii România.

De Ziua Mondială a Refugiatului, Salvați Copiii România reia apelul către autoritățile decidente să asigure cadrul necesar unei bune îngrijiri și integrări pentru toți copiii nevoiți să își părăsească locuințele, prietenii, uneori și familia, pentru a-și salva viața.

În anul 2000, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a decis să dedice ziua de 20 iunie refugiaţilor. De atunci, Ziua Mondială a Refugiatului este sărbătorită, în jurul lumii.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor