Festivalul Filmului Francez, la o noua editie

De Alina Neagu
Festivalul Filmului Francez, la o noua editie
© Foto: Institutul Francez
În noiembrie, Festivalul Filmului Francez ajunge și pe marile ecrane din alte 9 orașe din România (București, Arad, Brașov, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Ploiești, Timișoara). Cinefilii timișoreni sunt invitați între 16 și 19 noiembrie, să vizioneze cele mai noi și mai bune creații ale cinematografiei franceze actuale, producții îndelung aplaudate de critici și de public, cu ocazia marilor festivaluri de pe mapamond, la o nouă ediție a Festivalului Filmului Francez.

La Timișoara, deschiderea oficială a festivalului va avea loc joi, 16 noiembrie, ora 18:00, în Aula Magna, cu un film „redutabil”, care s-a regăsit în selecția oficială de la Cannes 2017. LE REDOUTABLE (regia Michel Hazanavicius) aduce în fața publicului, într-o notă comică, biografia celebrului realizator francez Jean-Luc Godard.

Anul acesta, Festivalul Filmului Francez își reinventează secțiunile care l-au făcut popular în rândul cinefililor.

6 filme de debut alese cu grijă dintre cele mai interesante prime creații cinematografice apărute în ultima vreme își vor disputa preferințele publicului în cadrul secțiunii Competiție. „Premiul publicului TV5 MONDE” va recompensa filmul cel mai apreciat de spectatori, producția urmând să fie distribuită în toate cinamatografele din România.

Panorama invită publicul să vizioneze cele mai noi și mai bune creații ale cinematografiei franceze actuale, producții îndelung aplaudate de critici și de public, cu ocazia marilor festivaluri de pe mapamond. Pe lângă Le Redoutable (filmul de deschidere), un alt film s-a regăsit în selecția oficială a Festivalului de la Cannes 2017 și care va fi proiectat în acest an la Timișoara este RODIN de Jacques Doillon. Această proiecție se dorește a fi un omagiu pe care Festivalul Filmului Francez îl aduce marelui sculptor, de la moartea căruia se împlinesc exact o sută de ani pe 17 noiembrie. Tot din această secțiune, în închiderea festivalului, spectatorii pot viziona NOCTURAMA, un film care repune în discuție lumea contemporană marcată de pericolul permanent al atentatelor teroriste, pornind de la atentatul de la Paris din 13 noiembrie.

O noutate la Timișoara este programul Săptămânii Cahiers du cinéma. Realizat în colaborare cu cea mai importantă revistă de cinema din Franța, acesta are ca punct de pornire ideea de ”arhitectură”. Selecția propusă de Joachim Lepastier, critic de film la Cahiers du cinéma, întoarce pe toate fețele sensurile noțiunii de ”arhitectură” pentru cea de a 7-a artă – de la decorul concret la structura conceptuală sau la arhitectura unei opere filmice. Un documentar cu și despre adolescenți, SWAGGER, ne transpune în lumea a 11 tineri locuind în suburbii ale marilor orașe din Franța. Tot din această selecție face parte și LE ROI ET L’OISEAU (Regele și pasărea cântătoare), singurul film de animație din festival și unica proiecție care va avea loc la Institutul Francez.

Toate filmele sunt prezentate în versiune originală cu subtitrare în limba română, intrarea este liberă, iar proiecțiile se vor desfășura în sala Aula Magna a Universității de Vest.

Mai multe detalii găsiți aici.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor