Fantani noi de 240.000 de euro la Timisoara! Robu: Nu castig prin fantani alegerile, alegerile sunt oricum castigate dinainte

De Roxana Deaconescu
28Comentarii
Fantani noi de 240.000 de euro la Timisoara! Robu: Nu castig prin fantani alegerile, alegerile sunt oricum castigate dinainte
Timișorenii cer fântâni noi în cartierele orașului! O spune primarul Nicolae Robu, care merge până în pânzele albe să le facă fântâni noi oamenilor, chiar și cu 20.000 de euro bucata. După ce și-a pus numele pe fiecare fântână publică forată construită pe vremea fostei administrații, Robu susține că nu îl copiază pe Ciuhandu și că alegerile sunt ca și câștigate.

Timișoara va avea 12 fântâni forate în diverse cartiere din oraș. Consilierii locali au aprobat în ședința CLT de vineri studiul de fezabilitate pentru investiție, precum și trecerea la următorul pas: elaborarea proiectului tehnic și a documentației de execuție. Încă nu au fost stabilite locurile unde vor fi amenajate.

Reprezentanții primăriei explică, în hotărâre, că timișorenii au cerut în repetate rânduri realizarea de fântâni publice forate în cartiere, pentru că „asigură o sursă alternativă de apă potabilă pentru locuitori, având o importanță deosebită din punct economic și social”.

Prețul estimat în studiul de fezabilitate este de aproape 240.000 de euro pentru 12 fântâni, ceea ce înseamnă că o singură fântână va costa aproximativ 20.000 de euro. Un preț mult prea mare, au considerat unii consilieri locali, astfel că la ședința de vineri s-a dezbătut câteva zeci de minute bune problema fântânilor. Unii aleși au întrebat de ce nu se ocupă chiar Aquatim de această problemă.

„Cetățenii sunt mulțumiți de serviciile Aquatim, este o societate performantă. Nu înțeleg de ce pe bugetul local trebuie să mai facem încă zece fântâni cu o apă de calitate îndoielnică. De la Aquatim și DSP am cunoștințe că nu este neapărat cea mai bună apă ca și calitate vizavi de ceea ce este pe rețeaua de apă-canal publică (…) De ce nu ar face chiar Aquatim, pe bugetul lor, aceste fântâni? Nu sunt argumente suficiente să se cheltuiască bani din bugetul local, și așa suficient de redus, să construim fântâni din sursă subterană, zicând că ridicăm nivelul de trai al populației în Timișoara. Sunt bani cheltuiți inutil. Care este oportunitatea? De ce nu lăsăm Aquatim să construiască?”, a precizat consilierul local PSD Dan Idolu.

Primarul Nicolae Robu a venit imediat cu replica. El spune că oamenii merită, dacă așa le place lor, să bea apă de la mare adâncime.

„Locațiile sunt unde cer oamenii. Chiar nu merită oamenii, dacă așa le place lor, să bea apă de la mare adâncime, nu tratată cu clor? Asta vor ei, noi putem să spunem cât vrem că este mai bună apa de la robinet. Părerea lor este că e mai bine așa. Ei cer, că n-a apărut din neant. Sunt mulți care cer. Spun «Merg până nu știu unde să iau apă, nu ne faceți și nouă aici?». Haideți să nu fim împotrivă la lucruri de genul acesta. Sunt lucruri minore, dar care dau satisfacție oamenilor. Sau poate chiar asta deranjează”, a încercat Robu să calmeze situația.

Edilul-șef a explicat că prețul final îl vom afla abia după organizarea licitației, astfel că investiția ar urma să coste mult mai puțin.

„Mergeți la licitație și câștigați-o dumneavoastră! Chiar sunt cam jenante aceste speculații! Este un preț plafon stabilit după standarde de cost estimativ și știți bine că, de obicei, se adjudecată lucrările la 60-70%. Așa se întâmplă peste tot”, i-a spus Robu unui alt consilier local PSD.

Cu numele pe fântânile lui Ciuhandu

Primarul Timișoarei a răbufnit în cele din urmă și a amintit de capitalul politic pe care îl aduc aceste fântâni. El a spus că toată lumea știe că primarul Ciuhandu a luat multe voturi pe fântânile forate, dar că el nu-l copiază, că nu are emoții la alegerile.

„Se știe că atunci când faci fântâni, că primarul Ciuhandu a luat multe voturi pe acele fântâni, ca s-o spun pe șleau… lumea apreciază, și atunci hai să încurcăm. Dom’le, iau destule voturi oricum, dacă candidez, nu am nicio emoție. Știți că aveți sondaje, nu se apropie nimeni. Nu câștig prin fântâni alegerile, alegerile sunt oricum câștigate dinainte, știți foarte bine. De ce să nu le dăm oamenilor posibilitatea să aibă apă? Haideți să nu încercăm iar să boicotăm. Că boicot s-a încercat și la Pasajul Jiul, Pasajul Popa Șapcă, centrul istoric, vaporașe și la absolut tot. Nu ne onorează asta. Până la urmă, tot se fac, dar hai să arătăm că se fac că punem umărul cu toții. Și atunci și lumea mai dă din voturi. Că altfel mi-e că, cum să vă spun, nu cred că din fântâni îmi iese atât cât să pot fi primar. E o solicitare a oamenilor, eu merg între oameni. Haideți, aveți bărbăția, indiferent de genul pe care-l aveți , să veniți cu mine între oameni, acolo în cartiere, unde oamenii cer fântâni, și spuneți-le că 24.000 de euro, că n-o să fie atât la licitație, experiența arată că prețul scade mult. Spuneți să vedeți ce-o să spună oamenii. Noi nu trebuie să-i servim?”, a replicat primarul.

De menționat este și faptul că Nicolae Robu și-a pus numele pe plăcuțe amplasate pe toate fântânile publice forate în oraș, astfel că pe unele a ajuns să scrie că au fost realizate înainte de 2000, sub primarul Nicolae Robu, care a câștigat primul fotoliu de edil în 2012.

10168979_600592970056243_109352859_n-650x435

Aleșii au avut probleme și cu calitatea apei din fântâni, astfel că s-a ajuns la ideea să se ceară Direcției de Sănătate Publică, cea care verifică apa din aceste fântâni forate, „să afișeze mai explicit, nu numai «apă potabilă», cu o ștampilă”.

„Asta da, cred că e foarte bună ideea. Dar dacă ei vor, cum putem spune că nu facem un astfel de obiectiv? Ce mare brânză e? Nu vrem să facem o fântână într-un cartier. Că facem acolo unde nu există”, a completat Robu.

Până la urmă, proiectul pentru aprobarea SF a fost adoptat cu 15 voturi „pentru” și șapte abțineri. Studiul de fezabilitate „Execuție fântâni forate în Municipiul Timișoara” a fost întocmit de Eurodraft Proiect Design SRL. Propunerea este să fie realizate 12 fântâni publice forate, respectiv captări de apă din surse subterane, prin puțuri forate. Forajele se vor executa la adâncimea de 80-125 m.

Conform estimărilor din studiu, fântânile vor costa 1,1 milioane de lei, adică 239.063 euro cu tot cu TVA, ceea ce înseamnă aproape 20.000 de euro bucata, bani ce vor fi luați din bugetul local. Urmează acum întocmirea proiectului tehnic și a documentației de execuție, după care se va trece la licitația pentru desemnarea firmei constructoare. Fântânile vor trebui amenajate în șase luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor.

În urmă cu doi ani s-a mai discutat despre un studiu de fezabilitate pentru o investiție asemănătoare, care spunea că 12 fântâni publice forate vor costa aproape 130.000 de euro cu tot cu TVA. Atunci au fost stabilite și mai multe locații pentru viitoarele fântâni. În Timișoara mai există alte 96 fântâni publice forate, realizate în perioada 1996-2010.

Articole pe aceeași temă:

Pasajul Michelangelo nu este singura lucrare a municipalității pe care a fost pusă o plăcuță cu numele primarului Nicolae Robu. Mai multe obiective din oraș au fost „semnate” cu numele lui Robu în ultima perioadă, iar edilul-șef susține că nu știe nimic despre asta. Plăcuțele ar fi fost o sponsoriza...
Nicolae Robu îi calcă pe urme fostului primar al orașului, Gheorghe Ciuhandu, care își punea „semnătura” pe fântânile realizate sub administrația lui. Numele edilului-șef tronează, cu litere îngroșate, pe Pasajul Michelangelo, o lucrare făcută în mandatul lui Robu, dar după un proiect făcut pe vrem...
Fostul viceprimar al Timişoarei Adrian Orza sesiza, în toamna anului trecut, că au început să dispară plăcuţele cu numele fostului primar Gheorghe Ciuhandu de pe fântânile publice forate din oraş. Reprezentanţii primăriei au explicat atunci că s-a schimbat firma care se ocupă de întreţinerea fântâni...
Timișorenii vor avea încă 12 fântâni publice noi de unde își vor putea apă. Studiul de fezabilitate a fost finalizat în sfârșit și va trebui aprobat de consilierii locali pentru a se putea trece la execuție. Documentația necesară trebuia predată de mai mult timp primăriei, însă a fost nevoie de m...28Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor