Eminenta cenusie din spatele lui Ben Johnson, romanul Tudor Bompa, le-a prezentat timisorenilor metodele sale de lucru

De Marcel Hoster
3Comentarii
Eminenta cenusie din spatele lui Ben Johnson, romanul Tudor Bompa, le-a prezentat timisorenilor metodele sale de lucru
Mai mulţi studenţi de la Universitatea Politehnica Timişoara, dar şi specialişti din domeniul sportului, au aflat o serie de noi tehnici moderne de la Tudor Bompa, românul care s-a aflat în spatele succesului olimpic de la Seul al cunoscutului atlet canadian Ben Johnson. El se află în aceste zile în Banat cu ocazia sărbătorii a 97 de ani de existenţă a UPT.

Tubor Bompa a revoluţionat tehnica antrenamentelor în atletism, aplicând în practică teorii inginereşti care nu erau prea mult împărtăşite de antrenorii din domeniu. El a studiat modul în care forţa poate ajuta la dezvoltarea capacităţii de performanţă şi a reuşit să convingă unul dintre cei mai cunoscut atleţi ai anilor trecuţi, canadianul Ben Johnson, să aplice în practică ceea ce el a studiat în teorie. Performanţele sportive ale lui Ben au crescut şi acesta a ajuns să devină campion olimpic la Seul.

Profesor în cadrul Universităţii York din Toronto, Bompa a venit la Timişoara să fie alături de colegii săi de la Universitatea Politehnica Timişoara la sărbătoarea celor 97 de ani de existenţă. Iar pentru rezultatele deosebite va primi titlul de Doctor Honoris Causa. Aflat la 85 de ani, Tudor Bompa a acceptat să le împărtăşească experienţa sa profesională specialiştilor sportivi timişoreni în cadrul unui seminar. Povestea sa legată de cel care l-a învins pe legendarul Carl Lewis în cursa de 100 de metri a început în momentul în care s-a întâlnit cu antrenorul acestuia.

„Întâlnirea inițială a fost cu Charlie Francis, care era antrenorul lui Ben Johnson. El a auzit ceva de mine, eu am avut prima carte publicată în 1982, dar nu ştiu dacă el a ajuns să o citească. La aceiaşi universitate era şi centrul naţional de atletism. Într-o zi, m-a văzut făcând niște exerciții de forță și mi-a zis să discutăm. El a constatat că nu înțelegea un lucru: ca să avansezi rapid, să fugi repede, trebuie să aplici forța contra pământului, care proiectează corpul înainte. Acest lucru este elementar pentru ingineri, dar antrenorii nu înțelegeau, parcă erau bătuți în cap. Și acum acestea sunt elemente esențiale care nu se înțeleg. I-am explicat lui Charlie Francis necesitatea forței. 3200 de ani în urmă, după războiul troian, se ridicau greutăţi. În acea perioadă se spunea că nu se face forță pentru că încetinește viteza. I-am explicat, am început să lucrăm și în câteva luni, Ben Johnson făcea mișcarea de genuflexiuni cu haltere în spate și a crescut în forță. Avea forță, mușchi, putere. Fără forța de împingere nu se poate avansa ”, a declarat Tudor Bompa.

Eforturile lui Johnson, care a folosit ulterior tehnicile românului, au început să dea rezultate şi el şi-a îmbunătăţit semnificativ performanţele.

„Când avea Ben Johnson antrenamente pentru start, se auzea de parcă erau tunuri. Piciorul din spate atâta forță avea încât o persoană ca el, la 70 de kilograme, împingea cu 174 de kilograme, iar pe piciorul din față împingea 168 de kilograme. Aproape putea să zboare. A devenit atât de puternic încât a prins forță contra solului. Doar cu haltere am lucrat, atât”, a mai declarat Tudor Bompa.

Din păcate, Johnson a fost suspendat ulterior pentru dopaj. Bompa spune că atletul a fost sabotat.

„A fost un sabotaj. Unul dintre antrenorii lui Carl Lews a fost în sală când s-a luat proba de urină. Şi cineva a remarcat că el umbla în zona aceea. Ca să fiu sincer, Ben Johnsom a cochetat puţin cu drogurile din cauza unui accident. El în acel an a avut un accident şi a mers în Insulele Virgine la un medic a cărui etică o contest acum. Când a venit înapoi era complet ieşit din formă. Noi am reluat pregătirea şi ulterior a fost din nou pus la punct.”, a mai subliniat Bompa.

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor