Documente si fotografii din istoria de peste 60 de ani a Teatrului Maghiar din Timisoara, la finalul unui proiect inedit

De Adrian Panduru
1Comentariu
Documente si fotografii din istoria de peste 60 de ani a Teatrului Maghiar din Timisoara, la finalul unui proiect inedit
© Tion: Documente si fotografii din istoria de peste 60 de ani a Teatrului Maghiar din Timisoara, la finalul unui proiect inedit
Reprezentanții Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara au finalizat proiectul „Cercetarea istoriei teatrului timișorean”. Rezultatul? Mii de documente în arhiva digitalizată după zeci de ani de teatru și sute de ore de muncă.

Au fost studiate mii de documente, scanate și ordonate pentru proiectul „Cercetarea istoriei teatrului timișorean”.

Proiectul „Cercetarea istoriei teatrului timișorean” a fost finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014, valoarea totală a finanțării nerambursabile acordate acestui proiect fiind de 57.791 lei.

În cei 63 de ani de existență ai săi, Teatrul Maghiar din Timișoara a produs 510 spectacole, iar documentele referitoare la toate aceste producții teatrale, afișe, caiete–program, știri, cronici, fotografii și alte materiale aflate în arhivele instituțiilor de spectacol din urbe sau în alte arhive și colecții au fost digitalizate. Prima fotografie color din arhiva Teatrului Maghiar „Csiky Gergely” datează din 1955. Recordul absolut de premiere s-a înregistrat în stagiunea 1969/1970, cu 14 noi producții. În schimb, pentru stagiunea 1958/1959 nu există în arhiva Teatrului Maghiar niciun afiș, caiet de sală sau o imagine de premieră, fiind cunoscute însă titlurile montate și distribuțiile spectacolelor.

De-a lungul acestor 63 de ani, cel mai frecvent prenume de actor în trupa Teatrului Maghiar din Timișoara este János. Cercetarea documentelor a probat că repertoriul Teatrului Maghiar din Timișoara a fost preponderent orientat spre dramaturgia contemporană, iar dramaturgia românească a avut o reprezentare generoasă pe scena lui.

Acestea sunt doar câteva dintre datele statistice inedite ale cercetării, iar arhiva digitalizată va rămâne integral la dispoziția publicului. Arhiva digitală și albumele pot fi găsite aici.

Echipa de proiect mulțumește foștilor membri ai teatrului, colecționarilor pasionați de istoria teatrală și Direcției Județene Timiș a Arhivelor Naționale pentru documentele la care au avut acces pentru a completa baza de date digitalizată.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor