Din 2020 vom folosi telefonie mobila in sistem 5G cu tehnologie creata la Timisoara

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
8Comentarii
Din 2020 vom folosi telefonie mobila in sistem 5G cu tehnologie creata la Timisoara
Peste mai puţin de trei ani vom putea transfera date prin intermediul conexiunilor mobile la viteze care în acest moment nu sunt disponibile nici în cadrul unor abonamente normale de trafic de date fixe, prin fibră optică. La Timişoara se lucrează în prezent la tehnologia 5G, care va putea ajunge, teoretic, şi la viteze de nivelul de Gbps.

Centrul local al uneia dintre cele mai importante companii din domeniul comunicaţiilor din întreaga lume a început, deocamdată timid, lucrul la noul standard de comunicare care va fi implementat în domeniul telefoniei mobile. Nici bine nu a fost implementată tehnologia 4G, iar acum deja se lucrează la noua generaţie a standardelor de transfer de date în lumea mobilă. Sigur Timişoara va influenţa în următorii doi ani tehnologia din domeniu. În cadrul campusului Nokia de lângă Gara de Nord, o investiţie de 73 de milioane de euro a finlandezilor, specialiştii fac deja primii paşi în acest sens şi testează modul în care se va putea atinge viteza care va depăşi pe unde radio 1 Gbps.

„Până în 2020 oamenii vor putea deja să folosească standardul 5G. În acest moment nu există un standard definit pentru această tehnologie, dar vă pot confirma că există deja discuţii între companiile din domeniul comunicaţiilor, prin care se va stabili un anumit standard. După ce tehnologia va fi pusă la punct mai durează o perioadă până când aceasta va fi pusă în funcţiune, producătorii de chipseturi să facă implementarea software pe acestea, să le testeze, să le distribuie. Deci, cred că vor mai trece câţiva ani până când vom putea avea pe telefoane tehnologia 5G”, a declarat Tommi Uitto, unul dintre membri conducerii companiei Nokia, prezent la Timişoara.

El consideră centrul din oraşul de pe Bega unul dintre cele mai importante pe care compania finlandeză le deţine în întreaga lume.

„La Timişoara sunt 1.600 de angajaţi doar în acest centru. Dacă este important pentru noi? Vă spun că în Finlanda compania are 3.700 de angajaţi în total, dar aceasta în trei centre. Deci este o locaţie de dimensiune mare, care contează pentru companie”.

Tommi Uitto spune că Timişoara va avea în viitor un rol important în realizarea tehnologiei 5G.

„În acest moment aici nu se lucrează prea mult la noul sistem de transfer a datelor, dar în perioada viitoare vă garantez că cercetătorii de aici vor avea o influenţă seminificativă asupra vitezei cu care vom transfera datele mobile, asupra dezvoltării şi implementării 5G”, a mai declarat oficialul finlandez.

Ideile de bază a 5G se referă la împărţirea datelor în mai multe pachete, care să fie transmise către utilizator pe mai multe frecvenţe, în paralel, ceea ce sporeşte semnificativ cantitatea de date transmise în acelaşi timp, deci şi cantitatea ajunsă la utilizator este mult mai mare. Cel mai probabil se va porni de la fluxuri de date cu viteze de 500 Mbps, dar punctul final este ca viteza să fie la nivel de Gbps, o viteză superioară şi celor care sunt oferite în prezent de operatorii de date fixe la un abonament normal.

 8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor