Culoarea roz sugereaza misiunea profesionala pe care ne-am asumat-o

Reactualizat la:
Culoarea roz sugereaza misiunea profesionala pe care ne-am asumat-o
Farmaciile Roz sunt deja bine cunoscute în Timişoara şi în unele localităţi din Timiş. Au pornit de la o idee – aceea de a oferi servicii specializate în domeniul oncologiei – şi s-au dezvoltat în timp servind aceluiaşi scop: asigurarea celor necesare pacienţilor. În spatele lor este o poveste de succes, dar se află şi unele probleme legate de carenţe ale legislaţiei actuale. Ciprian Mihok, preşedintele Patronatului Farmaceutic Banat, lămureşte multe dintre aceste aspecte în interviul pe care ni l-a acordat.

Interviu cu Ciprian Mihok, preşedintele Patronatului Farmaceutic Banat

Aţi înfiinţat Farmaciile Roz, care deja au mai multe puncte de lucru. Cum şi când aţi ales tocmai acest nume ?

De ce Roz? Ideea a plecat de la funda roz – simbolul luptei împotriva cancerului de sân – şi, dat fiind faptul că una dintre farmacii oferă servicii farmaceutice specializate în domeniul oncologiei, am decis să redenumim toate farmaciile în acest fel. Cu alte cuvinte, dacă ar fi să aleg o culoare care să reprezinte misiunea profesională pe care ne-am asumat-o, ea ar fi culoarea roz, deoarece e ceea ce dorim să oferim pacienţilor care ne trec pragul: o viaţă “în roz”, cel puţin din punctul de vedere al sănătăţii. Deşi inaugurarea primei farmacii a avut loc cu peste 12 ani în urmă, schimbarea de imagine s-a petrecut în vara anului 2013, dar asta e o altă poveste de succes. În aceeaşi idee, aş menţiona faptul că tocmai am finalizat renovarea uneia dintre cele mai vechi farmacii din oraşul nostru, cu tradiţie de la 1906, acum Farmacia Sf. Maria din Piaţa Maria fiind Farmacia Roz Sf. Maria, unde de asemenea venim în întâmpinarea pacientului cu preţuri mici. Ne mândrim mai ales cu faptul că pacienţii găsesc la noi ceea ce caută.

Un moment important l-a reprezentat înfiinţarea Patronatului Farmaceutic Banat. Când a luat naştere acesta şi care a fost scopul înfiinţării sale?

Patronatul Farmaceutic Banat l-am înfiinţat împreună cu câţiva colegi în anul 2008 cu scopul de a proteja farmaciile independente de agresiunea şi concurenţa inechitabilă a lanţurilor de farmacii cu depozit importator în spate, pe de o parte, respectiv de abuzurile de la vremea respectivă ale reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate. Misiunea patronatului a fost adaptată în timp, în prezent una dintre direcţiile principale de discuţii cu partenerii de dialog din Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale fiind tocmai problema spinoasă a listei medicamentelor compensate şi gratuite, în sensul accesului pacienţilor la tratamente moderne descoperite în ultimii ani şi încă neintroduse în ţara noastră.

Un proiect al CNAS, aflat în dezbatere publică, prevede posibilitatea ca medicii să poată prescrie pacienţilor medicamente pentru boli speciale. Ce aşteptări aveţi de la această viitoare reglementare? Va rezolva problema pacienţilor cu probleme deosebite?

În ceea priveşte proiectul CNAS care prevede posibilitatea ca medicii să poată prescrie pacienţilor medicamente pentru boli speciale, consider că ea va rezolva doar o parte din problema accesului mai facil al pacienţilor la tratamente moderne, eliminându-se oarecum birocraţia aferentă comisiilor de specialitate care analizau dosarele de aprobare a acestor tratamente. În schimb, disponibilitatea acestor tratamente, sau mai bine zis insuficienţa lor pentru toţi pacienţii care ar putea beneficia de acestea are o altă cauză, respectiv exportul paralel intracomunitar. Fără un mecanism legislativ de protecţie, pe principii strict mercantile, produsele farmaceutice originale care au cele mai mici preţuri din cadrul UE iau calea exportului către alte ţări unde aceleaşi produse sunt de câteva ori mai scumpe. Efortul guvernanţilor de a face economie în bugetul sănătăţii a avut din păcate un efect de bumerang: acum nu se mai consumă produsele farmaceutice în discuţie deoarece nu se găsesc. Sau cel puţin nu în cantitate suficientă pentru toţi cei care ar avea nevoie. Ce se poate face? Aşa cum am mai spus-o de fiecare dată când am ocazia, crearea unei liste a produselor vitale, controlul strict al acestor produse în sensul asigurării disponiblilităţii lor pe piaţa farmaceutică românească, în general adoptarea unei legislaţii protective specifice.
Regulament de plasare a anunturilor