Consilierii locali din Timisoara, masinarii de vot. Doar 2 la suta din Hotararile Consiliului Local, initiate de consilieri

De B.A.M
1Comentariu
Consilierii locali din Timisoara, masinarii de vot. Doar 2 la suta din Hotararile Consiliului Local, initiate de consilieri
© TION - Consilierii locali din Timisoara, masinarii de vot. Doar 2 la suta din Hotararile Consiliului Local, initiate de consilieri
Majoritatea membrilor Consiliului Local Timişoara se remarcă prin… ridicarea mâinii. Cel puţin asta este concluzia care reiese dintr-un studiu al Asociaţiei Pro Democraţia. Potrivit datelor transmise de membrii asociaţiei, doar doi la sută din totalul hotărârilor adoptate de către Consiliul Local Timişoara au fost iniţiate de aleşi. Restul, de membrii Primăriei Timişoara.


Conform statutului lor, consilierii locali ar avea dreptul să propună proiecte de hotărâre, care să fie dezbătute şi aprobate în cadrul şedinţelor de plen. Nu mulţi recurg, însă, la acest drept, preferând să voteze doar proiectele date pe tavă de conducerea Primăriei Timişoara.

Mai exact, potrivit datelor furnizate de Asociaţia Pro Democraţia, în prima jumătate a mandatului lor (iunie 2012 – mai 2014), dintr-un total de 1.264 de hotărâri adoptate de Consiliul Local Timişoara, doar 26 au fost iniţiate de membrii consiliului. Restul, de către membrii executivului Primăriei Timişoara.

În total, cei 27 de consilieri locali au iniţiat 38 de proiecte de hotărâre, 12 dintre acestea fiind respinse de plen, retrase de iniţiator sau amânate. Îngrijorător este şi faptul că doar 17 din cei 27 de consilieri locali au scris proiecte de hotărâre, ceea ce înseamnă că zece dintre ei nu au avut asemenea aplecări.

Recordmen la iniţiative este consilierul PSD Radu Ţoancă, care a scris un număr de 12 proiecte. Pe următoarele locuri se situează Constantin Ştefan Sandu şi viceprimarul Traian Stoia.

„Media individuală a proiectelor de hotărâre iniţiate de consilierii locali este 1,4 proiecte pe cap de ales local în doi ani (38 iniţiative / 27 consilieri locali). Semnificativ peste o treime dintre consilierii locali (37%) nu au iniţiat nici un proiect de hotărâre de CLT (individual sau în comun, adoptat sau nu), realizăm următoarele observaţii: Lipsa de proiecte de hotărâre iniţiate de consilierii locali poate reflecta o reprezentare redusă de către aceştia a intereselor comunităţii”, afirmă cei de la Pro Democraţia.

Aceştia propun atât consilierilor locali, cât şi partidelor care i-au propus, să aibă un contact mai bun cu cetăţenii Timişoarei, astfel încât să preia cât mai multe probleme ce pot fi rezolvate prin adoptarea de HCL-uri.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor