Colterm e cu un pas mai aproape de 30 de milioane de euro de la UE. Deodată cu scumpirea gigacaloriei

De Roxana Deaconescu
5Comentarii
Colterm e cu un pas mai aproape de 30 de milioane de euro de la UE. Deodată cu scumpirea gigacaloriei
Primăria Timișoara vrea să obțină 30 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, în cea de-a doua etapă a proiectului de retehnologizare a Colterm. Este același proiect prin care societatea de termoficare vrea să crească prețul la gigacalorie, care ar urma să se scumpească cu 20,7% în 2021.

Reprezentanții Primăriei Timișoara au depus, zilele trecute, pe POIM – Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 7, proiectul „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din municipiul Timișoara, în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană – Etapa II”.

Nu este prima dată când vă prezentăm acest proiect. Consilierii locali au aprobat încă din luna octombrie a anului trecut indicatorii tehnico-economici, precum și un plan anual de evoluție a tarifelor pentru energia termică.

Mai exact, cu 148,1 milioane de lei cu tot cu TVA, din care 123 nerambursabili, un total de 30 de milioane de euro la schimbul valutar din această perioadă, primăria vrea ca societatea de termoficare să reabiliteze aproximativ 30 de km de rețele de transport și distribuție.

„Necesitatea reabilitării rețelelor primare și secundare rezultă în principal din următoarele considerente: pierderi mari de căldură, care, în ultimii trei ani, au crescut de la 19,33% la 29,8% din cantitatea de căldură produsă în sursă, tendința fiind una crescătoare; număr mare de avarii care au afectat calitatea serviciului de utilitate publică; lipsa sistemului de detectare și monitorizare a avariilor; pe conductele de branșament ale instalațiilor interioare din blocuri nu sunt montate regulatoare de presiune diferențială și nici robinete de echilibrare”, se arată în documentația primăriei.

Investiția presupune, de fapt, reabilitarea a 9.067 kilometri de rețele termice de transport și 20.095 km de rețele termice de distribuție. Totodată, înseamnă și scumpirea gigacaloriei, după cum scrie în Ghidul solicitantului, document care spune că este nevoie de „un plan anual de evoluție a tarifelor, conform rezultatelor analizei cost – beneficiu, aprobat prin hotărâre de consiliu local”.

„Stabilirea planului anual de evoluție a tarifelor s-a făcut în baza analizei de suportabilitate, al cărui scop îl reprezintă stabilirea tarifului maxim ce poate fi suportat de populația beneficiară a serviciului de termoficare, tarif care să acopere atât costul de producere, cât și valoarea investițiilor. Pe baza studiilor relevante din domeniu, raportul mediu de suportabilitate pentru stabilirea tarifelor este de 8,5% pentru gospodăriile cu venituri medii”, susțin specialiștii PMT și Colterm.

Acest plan tarifar presupune, de fapt, o „explozie” a prețului la gigacalorie, estimat să crească cu peste 20% din anul 2021. Planul anual de evoluție a tarifelor pentru energia termică furnizată în Timișoara gândit de Colterm se întinde din 2018 până în 2040.

Reprezentanții societății de termoficare susțin că prețul gigacaloriei facturate populației rămâne 318 lei sau 68,38 euro până în anul 2020. Din 2021 însă, este prevăzută o creștere cu 20,7%, ajungând la 383,8 lei sau 82,54 euro. Anul 2023 ar veni cu o nouă majorare, de 3,4%, până la 398,6 lei sau 85,72 euro, iar 2024 cu încă o majorare, de 3%, anul 2026 cu alta de 3,1%, iar în 2027 cu încă 3,6%. S-ar ajunge, până în 2027, la un preț de 440,2 lei/Gcal, adică 94,67 euro.

Ar urma alte scumpiri, cu 0,1% până în 2034, după care sunt prevăzute scăderi ale prețului la gigacalorie, cu procente cuprinse între 0,1 și 0,3%. În 2040 se vorbește despre un preț de 447,1 lei/Gcal, adică 96,15 euro.

Potrivit oficialilor Colterm, legislația spune că dacă nu există variații mari de preț, atunci planul de evoluție se poate amâna, însă nu mai mult de cinci ani. Oricum, gigacaloria s-a scumpit și în 2018 la Timișoara, dar diferența de preț o plătește primăria, ca subvenție.

„O creștere de tarife a existat și anul trecut, noi până la finalizarea perioadei de sustenabilitate trebuie să ne încadrăm în plan, adică în cinci ani de la finalizarea proiectului”, a explicat Emil Șerpe pentru tion.ro.

Societatea de termoficare mai are doar aproximativ 60.000 de abonați în Timișoara.

Articole pe aceeași temă:

Colterm are un plan de crestere a pretului la gigacalorie din 2021 si vrea 28 de milioane de euro de la UE5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor