Cine vrea umbra… sa mearga in parc. Piata Libertatii n-a fost gandita sa fie piata-parc!

De A. Strugariu
Reactualizat la:
133Comentarii
Cine vrea umbra… sa mearga in parc. Piata Libertatii n-a fost gandita sa fie piata-parc!
© TION - Cine vrea umbra... sa mearga in parc. Piata Libertatii n-a fost gandita sa fie piata-parc!
Afirmaţia îi aparţine primarului Nicolae Robu, ca răspuns la criticile venite de partea timişorenilor care cer copaci în Piaţa Libertăţii, devenită azi o mare de pavaj roşu… Reprezentanţii Primăriei Timişoara nu au luat încă o decizie în privinţa copacilor din Libertăţii, după ce arborii din această zonă au fost majoritatea tăiaţi odată cu începerea lucrărilor de reabilitare a centrului istoric. Un lucru este cert: prea mulţi nu vor fi plantaţi, primarul trimiţându-i pe cei care vor să stea la umbra copacilor… în parc. „Piaţa Libertăţii n-a fost gândită să fie piaţă-parc, ci piaţă de evenimente”, afirmă Robu.


Copacii din Piaţa Libertăţii le dau în continuare bătăi de cap autorităţilor locale, care încă nu pot spune câţi arbori vor fi plantaţi până la urmă în zonă. Prin februarie afirmau ca vor fi aproximativ 50 şi că aceasta este varianta finală a proiectului pe bani europeni, dar primarul Nicolae Robu a afirmat apoi că nu este încă stabilit nimic…

Lucrările de reabilitare a centrului istoric au început în toamna anului 2013, proiectul ar trebui să fie finalizat în câteva luni, în iulie, iar oficialii primăriei plănuiesc de-abia acum „o discuţie serioasă” pe tema arborilor din Piaţa Libertăţii.

Primarul Nicolae Robu s-a pronunţat deja: în opinia sa, nu se pretează să avem prea mulţi copaci în Libertăţii, iar cine nu este de acord cu el nu înţelege conceptul de piaţă.

Vom organiza o discuţie serioasă şi pe această temă, pentru că văd foarte multe opinii exprimate în totală necunoaştere a istoriei Pieţei Libertăţii. Piaţa Libertăţii a fost gândită ca piaţă de evenimente. Ea s-a şi numit piaţa de paradă şi a servit unor evenimente cultural-artistice şi militare o bună vreme. Dacă vă uitaţi la top 25 pieţe europene veţi vedea că în 23 dintre ele nu există niciun copac, pentru că sunt toate pieţe de evenimente, nu sunt pieţe de stat pe bancă la umbra unui copac. Timişoara oferă o mulţime de parcuri în care se poate sta pe bancă la umbra copacilor şi admira aranjamentele florale frumoase pe care le avem în multe din parcurile noastre…”, a declarat Robu.

Partea proastă este că în multe dintre parcurile noastre se pot ”admira” mai nou mormane de gunoaie şi buruieni, pentru că, exceptându-le pe cele din zona centrală, nu se mai ocupă nimeni de întreţinerea lor…

Revenind la Libertăţii, oficialii primăriei spun că totuşi câţiva arbori vor fi plantaţi, dar astfel încât să nu „deranjeze”.

Un oraş ca Timişoara are nevoie de pulsaţie cultural-artistică în aer liber şi asta trebuie să se întâmple în pieţe. Un număr de copaci vor fi, atâta cât se potriveşte să fie, fără a denatura şi perturba scopurile pe care le urmărim cu Piaţa Libertăţii. Acolo vor fi în fiecare zi reprezentaţii muzicale (…), vor fi caricaturişti, pictori şi aşa mai departe. Asta trebuie să se întâmple într-o piaţă. Nu trebuie să fie o piaţă moartă din punct de vedere al activităţilor. Vom continua campania de plantare de mii de copaci, însă vom avea grijă ca arborii să fie acolo unde este locul lor, să ne facă oraşul mai frumos, să facă aerul mai curat, să ne asigure şi umbră, dar nu o să îi plantăm acolo unde ar deranja. O să fie un număr de copaci, dar nu o să fie transformată piaţa în parc. Să plantezi o sută de copaci în Piaţa Libertăţii mie mi se pare aberant. Nu mai este piaţă. Şi nu inventăm noi nimic, ne uităm la pieţele celebre ale Europei. Aşa a fost gândită şi Piaţa Libertăţii – n-a fost gândită să fie piaţă-parc, ci piaţă de evenimente”, a conchis Robu.

Un alt motiv pe care îl invoca primarul luna trecută ar ţine de faptul că arborii… s-ar putea usca în Piaţa Libertăţii. Cert este că în zonă s-a plantat până acum un singur copac, alături de cei trei care au rezistat modernizării, din câteva zeci, câţi erau înainte.

Articole pe aceeași temă:

A fost plantat primul copac in Piata Libertatii. Pentru… simetrie

Peisagistii cer dezbatere publica pentru reamenajarea Pietei Libertatii133Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor