Centrul de excelenta pentru elevii cu performante inalte de la Timisoara s-ar putea deschide in primavara

De Valentin Rusu
Centrul de excelenta pentru elevii cu performante inalte de la Timisoara s-ar putea deschide in primavara
© TION - Centrul de excelenta pentru elevii cu performante inalte de la Timisoara s-ar putea deschide in primavara
Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş a primit ordinul de ministrul Educației, Remus Pricopie, prin care se înfiinţează Centrul de Excelenţă pentru copiii și tinerii capabili de performanţe înalte la Timişoara. Pricopie aprobat înfiinţarea a trei Centre Judeţene de Excelenţă, câte unul în judeţele Timiş, Prahova şi Vâlcea, în urmă cu câteva zile. Acum a sosit şi ordinul semnat de ministru la Timişoara.


Centrul de excelenţă va funcţiona ca şi o unitate cu personalitate juridică de sine stătătoare.

„Vom avea un director, cadre didactice, care vor munci şi vor fi plătite pentru a pregăti copiii din Timiş pentru excelenţă, pentru un nivel extrem de înalt, pentru a face faţă la olimpiadele naţionale şi internaţionale la diferitele discipline. Organigrama acestui centru este aprobată de noi, de către Inspectoratul Şcolar Judeţean, cu încadrare pe numărul de posturi, nu ştim câte posturi vom aloca, dar putem primi finanţări şi din veniturile proprii ale consiliului local, precum şi din diferite donaţii”, spune Aura Danielescu, inspector şcolar general de Timiş.

Centrele de Excelenţă au ca obiectiv asigurarea condiţiilor optime de pregătire şi dezvoltare a copiilor şi tinerilor capabili de performanţe înalte. În cadrul acestora vor fi selectați elevii în vederea constituirii grupelor de performanţă pe discipline, arii curriculare sau domenii ştiinţifice, artistice şi tehnice. În acest moment, centrul îşi are sediul în clădirea nouă, cea reabilitată, de la Liceul „Grigore Moisil”.

„Doar în prealabil folosim această clădire, încercăm ca atunci când mutăm sediul inspectoratului să ne mutăm împreună şi cu sediul acestui centru de excelenţă, ca şi într-un campus”, explică Danielescu.

Dacă se va folosi spaţiul de la Liceul „Grigore Moisil” şi se va numi un director, se va face selecţia riguroasă a elevilor, centrul ar putea funcţiona din primăvara anului viitor.

„În acest moment, dacă noi am avea toate puse la punct, el ar putea să funcţioneze. E prima dată când obţine Timişul aşa ceva şi trebuie să stabilim toate detaliile. Cadrele didactice vor fi plătite de la Ministerul Educaţiei Naţionale, din sumele care ajung la consiliul local, din TVA. Când avem ordinul semnat de ministru şi când el este al Timişului nu cred că cineva nu va dori să sprijine acest centru din toate punctele de vedere”, a precizat Aura Danielescu.

Pregătirea copiilor şi tinerilor se va desfăşura în timpul anului şcolar, în zilele de sâmbătă, şi în perioada vacanţelor şcolare. De asemenea, taberele şcolare pe discipline vor fi organizate în timpul vacanţelor școlare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !