Cea mai mare exploatatie agricola din Romania, detinuta de o societate din Timis

De M. Hoster
6Comentarii
Cea mai mare exploatatie agricola din Romania, detinuta de o societate din Timis
© TION - Cea mai mare exploatatie agricola din Romania, detinuta de o societate din Timis
Cea mai mare exploataţie agricolă din România este deţinută de o firmă cu sediul în Timiş. În spatele acesteia se află un grup internaţional de ferme de familie originare din Danemarca. De asemenea, în Timiş mai există o altă companie de mari dimensiuni care exploatează terenul agricol ce aparține unui om de afaceri italian.


Grupul danez de ferme de familie Ingleby controlează, prin intermediul firmei Crosswind SRL, a patra cea mai mare exploataţie de teren agricol din România, potrivit datelor furnizate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Compania deţinută, conform datelor ONRC, de Green Gate SRL cu 75% din acţiuni şi Ingleby Denmark A/S, a solicitat pentru campania 2014 sprijin financiar pentru schema de plată unică pe suprafaţă pentru aproximativ 11.130 de hectare, cu peste 6% mai mult decât în campania agricolă 2013.

Anul trecut, Ingleby, care controlează 100% din acţiunile Green Gate SRL, era pe poziţia a opta în clasamentul proprietarilor de exploataţii agricole. Cross Wind SRL, care deţine în judeţul Timiş culturi vegetale şi ferme de animale, a raportat anul trecut afaceri de aproximativ 6,5 milioane de euro şi o pierdere de 670.000 de euro.

În afară de CrossWind, alte trei mari companii cu capital străin controlează suprafeţe de mii de hectare de teren în România. Prima dintre acestea, Emiliana West Rom SRL, este deţinută de omul de afaceri italian Martini Luciano, care administrează, potrivit APIA, 10.529 de hectare de teren în judeţul Timiş, ceva mai puţin decât anul trecut când a cerut subvenţii pentru 10.615 hectare.

De asemenea, pe poziţia a opta în topul latifundiarilor în funcţie de suprafeţele pentru care au solicitat subvenţii se numără compania SC Maria Trading SRL, cu o exploataţie de peste 10.300 de hectare. Deţinută de oamenii de afaceri libanezi Sarkis Sarkis şi Laoun Youssef (şi alţi asociaţi minoritari), Maria Trading este un business de aproximativ 41,8 milioane de euro şi o rată a profitului de 11,2% din cifra de afaceri.

Acţionari străini are şi SC Delta-Rom Agriculture SRL din judeţul Tulcea. Compania care administrează aproximativ 10.000 de hectare de teren este deţinută de Fri-EL International Holding, o societate cu sediul social în Luxemburg, şi care desfăşoară în România proiecte pe segmentul energiei biogenerabile. Societatea din România a raportat anul trecut afaceri de 11,4 milioane de euro şi un profit net de peste 86.000 de euro.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor