Biciclistii rai – la protest in centrul Timisoarei

De Alina Strugariu
Reactualizat la:
61Comentarii
Biciclistii rai – la protest in centrul Timisoarei
© TION: Biciclistii rai – la protest in centrul Timisoarei
Protest în sunet de claxoane, vineri, în centrul Timişoarei. Sute de biciclişti au participat la o plimbare organizată în semn de protest faţă de decizia autorităţilor locale de a interzice accesul bicicletelor în zonele pietonale din Cetate. S-au declarat mulţi dintre ei „biciclişti răi”, aşa cum i-a catalogat primarul Nicolae Robu, şi au cerut să fie lăsaţi să circule liber prin centru, iar Poliţia Locală să îşi facă treaba şi să îi pună la punct pe teribilişti.

Bicicliştii timişoreni s-au organizat pe Facebook şi s-au adunat vineri la ora 18.30 în faţa Catedralei Mitropolitane. Acolo au împărţit tot felul de abţibilde şi materiale confecţionate special pentru a-şi exprima dezacordul faţă de decizia recentă a Comisiei de circulaţie de la nivelul primăriei de a interzice accesul oricăror vehicule, deci şi a bicicletelor, în zonele pietonale din centru.

Mulţi s-au declarat „biciclişti răi”, pentru că aşa i-a catalogat primarul Nicolae Robu pe cei care au protestat față de decizia de a interzice de tot bicicletele în centru, justificată de autorităţi prin faptul că se produce disconfort într-o zonă şi aşa aglomerată şi există risc de accidente.

Bicicliştii sunt însă de părere că nu ar trebui să plătească toţi din cauza câtorva teribilişti şi dau exemplul altor oraşe civilizate unde nu există astfel de interdicţii. Iar acum au vrut să demonstreze că sunt mulţi, să îşi facă auzită vocea şi dezaprobarea.

La acţiune au participat sute de oameni de toate vârstele.

De la Catedrală, protestatarii au plecat într-o plimbare pe lângă biciclete prin zona centrală a oraşului. Au străbătut Piaţa Victoriei, după care au parcurs strada Mărăşeşti, au ajuns până în capăt, s-au întors şi şi-au continuat drumul pe Gheorghe Lazăr, spre Piaţa Unirii, au trecut pe lângă sediul PNL Timiş şi s-au îndreptat spre Piaţa Libertăţii, unde a fost un punct de oprire. În Piaţa Libertăţii, mulţi s-au urcat pe biciclete şi au început să facă ture în cerc în jurul statuii Sf. Nepomuk.

Traseul a continuat, la fel, cu claxoanele pornite, spre Piaţa Victoriei. Bicicliştii s-au oprit în centru şi au ocupat platoul din faţa Operei, cerând, unii dintre ei, să vină Robu.

La acţiunea organizată vineri a participat şi regizorul Ion Ardeal Ieremia, în căutarea… fericirii. Şi ne-a spus şi cum ”arată” fericirea lui.

„Caut fericirea. Mi-a luat-o domnul Robu. Va trebui să-l găsim și să ne-o dea înapoi. Fericirea mea arată la modul următor: călare pe bicicletă, mergând unde vreau, cum vreau, simțindu-mă confortabil și neamenințat de tot felul de instituții ale statului care mă limitează. Acum, azi, cu bicicletele, mâine poate cu părul… Noroc că nu prea am, dar dacă mi se cere de mâine să umblu cu breton, cum ies pe stradă, că nu am de unde să-l scot? Sunt și bicliclist bun, și biciclist rău, în sensul că știu să fiu și bun, știu să fiu și rău, depinde foarte mult de contextul în care mă plasez. Dacă mă plasez între oameni cumsecade și decenți, exact ca un cameleon nepolitic iau înfățișarea lor”, a explicat Ieremia.

Regizorul nu contrazice faptul că există şi biciclişti cărora nu le pasă de ceilalţi, şi ne referim aici la pietoni, dar crede că în astfel de cazuri ar trebui să intervină Poliţia Locală şi să aplice amenzi.
„Cred că Poliția Locală ar trebui să-și facă treaba și să se orienteze direct spre scopul care a fost creată, să aibă grijă de cetățenii orașului, şi nu de cetățeanul șef al orașului”, a mai spus Ieremia.

La fel, să îşi facă datoria poliţiştii locali, au cerut şi alţi protestatari.

„Decizia de a interzice accesul bicicletelor în centrul orașului este o tâmpenie. Nu rezolvă problema. Problema era cu bicicliștii care îşi făceau de cap și care își vor face de cap în continuare. Poliția Locală trebuie să iasă și să-și facă datoria, să-i prindă și să-i oprească. Am observat, de asemenea, că firma care închiriază trotinete electrice nu și-a închis șandramaua acolo. Teoretic este interzis accesul tuturor vehiculelor, dar ei continuă afacerea. Eu nu înțeleg… Eu aș vrea să se revină la normalitate. Să se pună niște reguli normale”, ne-a spus un alt participant la acţiune, care s-a arătat deschis să accepte interdicţii în anumite intervale orare, chiar şi întreg weekendul, dar nu să fie interzisă circulaţia bicicletelor de tot.

Alte articole pe aceeași temă:

Interzis biciclistilor in centrul Timisoarei. Robu face sondaj dupa ce a luat decizia

Definitia biciclistului rau, de Nicolae Robu: nu intelege ca nu are ce cauta in centrul Timisoarei!

Dupa ce au fost interzisi in centrul Timisoarei, biciclistii cheama lumea la o plimbare… pe langa biciclete

 61Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor