Baile Turcesti raman in Piata Libertatii sub forma de macheta. Originalele, acoperite deja cu nisip

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
6Comentarii
Baile Turcesti raman in Piata Libertatii sub forma de macheta. Originalele, acoperite deja cu nisip
© TION: Baile Turcesti raman in Piata Libertatii sub forma de macheta
Se lucrează la foc automat la punerea în valoare a vestigiilor scoase la iveală de arheologi în centrul istoric al orașului. Băile Turcești din Piața Libertății au fost acoperite aproape în întregime cu nisip, aceasta fiind soluția găsită de specialiști pentru păstrarea lor, existând posibilitatea ca peste câțiva ani, când se vor găsi bani, să fie descoperite. Până una alta, timișorenii le vor putea vedea sub formă de machetă, promite edilul Timișoarei. Această machetă era deja prevăzută în soluția aleasă de proiectanți, dar Robu o expune ca o idee a lui, neprezentată încă… specialiștilor.

„Ideea” a fost dezvăluită de primarul Nicolae Robu în cursul zilei de marți. El nu a apucat să le spună însă și specialiștilor care implementează proiectul de reabilitare a centrului istoric.

„Tot am vrut să am o discuție cu specialiștii, dar nu s-a întâmplat. Lansez ideea fără să fi vorbit cu ei: să creăm o machetă cu tot ce se acoperă în Piața Libertății. La o anumită scară, să se poată vedea acolo ce este dedesubt. Asta înseamnă că pe baza fotografiilor și filmulețelor care au fost realizate, cu tot ce s-a descoperit în Piața Libertății, să se facă o reconstituire la o scară mică și să avem posibilitatea să vedem ce soluții au fost adoptate la vremea respectivă și să dăm și o notă de spectaculozitate. Eu spun doar ideea acum, desigur că specialiștii vor trebui să o ia la analizat și apoi să o ducă la îndeplinire cu soluțiile tehnico-estetice pe care ei le consideră cele mai potrivite”, a declarat Nicolae Robu.

Macheta nu va fi foarte mică, explică primarul, dimensiunile urmează să fie alese de specialiști, cel mai probabil. Va fi însă iluminată, pentru ca trecătorii să poată admira Băile Turcești și noaptea.

„Nu va fi foarte mică, nu am stabilit încă dimensiunile, eu m-am gândit să fie o machetă în care să fie construit tot ce este îngropat, din cărămizi mai mici, dar să fie construcție propriu-zisă, o reproducere la scară mică a tot ce este acolo. Aș vrea să fie și luminată, să poată fi văzută și noaptea”, a completat primarul.

Problema este că această machetă este deja prevăzută în proiectul pus în aplicare de firmele care au câștigat licitația pentru punerea în valoare a vestigiilor. Varianta 1, aleasă de proiectanți, presupune conservarea in situ, adică la faţa locului, protejarea prin acoperire cu folie şi nisip şi punerea în valoare prin marcaj în pavaj, prin plăcuţe informative şi amplasarea unei machete din bronz cu reconstituirea istorică, volumetrică, a clădirii Băilor Turceşti. Ce-i drept, macheta primarului ar urma să fie din cărămidă.

Vestigiile din Piața Sf. Gheorghe, expuse liber

Se lucrează și în Piața Sf. Gheorghe pentru punerea în valoare a descoperirilor arheologice. Acolo vom avea un amfiteatru cu zidurile Bisericii iezuite și cu fragmentele moscheii din pașalâcul Timișoarei expuse liber. Proiectul prevede lăsarea la vedere a vestigiilor, practic denivelarea unei părți din piață, sub forma unui amfiteatru, conservarea, restaurarea și reabilitarea ruinelor. Totodată, statuia ecvestră a Sfântului Gheorghe va fi relocată în golul de formă rectangulară, în partea de NV a Bisericii Iezuite.

„Zidurile au fost sablate (n.r. curățate), tratate în vederea hidrofugării (micșorarea capacității de umezire), dar și supuse procesului de biocidare (protecție la microorganisme). Se lucrează și la aplicarea protecției la partea superioara a zidăriilor, o protecție reversibilă, pentru a împiedica infiltrarea apei. Aplicarea protecției se face în șapte pași, folosind soluții specifice, respectiv mortare de restaurare care să evidențieze toate denivelările suportului și soluții hidrofobizante (n.r. impermeabilizate)”, ne-a explicat viceprimarul Dan Diaconu.

Lucrările pentru punerea în valoare a vestigiilor vor fi gata până la sfârșitul anului, ne asigură oficialii primăriei, deși pe panourile de pe șantier ca termen de finalizare este trecută luna martie 2016. Explicația este simplă, susțin autoritățile locale: s-a luat o marjă, lucrările putând fi decontate anul viitor doar din bugetul local, nu și din fonduri europene. Așadar, tot ce se face anul acesta se decontează din fonduri de la UE, iar dacă se prelungesc lucrările și anul viitor, banii vor fi luați din bugetul local.

Alte articole pe aceeași temă:

Zidurile Bisericii Iezuite si ale moscheii din pasalacul Timisoarei vor fi expuse liber in Piata Sf. Gheorghe

Autoritatile au decis: ingropam istoria! Baile turcesti din Piata Libertatii vor fi acoperite

 6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor