Autoritatile au mainile legate atunci cand vine vorba de lipsa sistemelor de iluminat de siguranta

De Marcel Hoster
Autoritatile au mainile legate atunci cand vine vorba de lipsa sistemelor de iluminat de siguranta
© Tion: Autoritatile au mainile legate atunci cand vine vorba de lipsa sistemelor de iluminat de siguranta
România are mari probleme legislative atunci când vine vorba de iluminatul de siguranţă. Deşi astfel de instalaţii ajută enorm în cazul apariţiei unor dezastre, reglementările sunt destul de lejere, iar pârghiile de rezolvare a problemelor sunt destul de puţine, au concluzionat specialiştii în domeniu, la o conferinţă desfăşurată la Timişoara.

Dacă nu eşti club, bar sau discotecă și nu ai instalat un sistem de iluminat de siguranţă, ai toate şansele să scapi doar cu o amendă la un control de specialitate. Desigur, în cazul unui incendiu, de exemplu, lipsa unui asemenea sistem de protecţie ar putea avea efecte extrem de grave, care ar putea duce la vătămarea gravă a persoanelor. Un grup de specialişti de primă mână din domeniul iluminatului, dar şi siguranţei, s-au reunit la Timişoara pentru a discuta despre acest domeniu, în cadrul seminarului intitulat „Iluminatul de siguranţă în contextul implementării tehnologiilor led şi a noilor cerinţe apărute pe piaţa românească şi cea europeană”.

În urma discuţiilor purtate s-a ajuns la concluzia că există cerinţe clare pentru ca legislaţia românească să fie adaptată celei europene.

„Noi ne dorim şi am discutat la această întâlnire despre armonizarea normelor de pe piaţa românească cu piaţa europeană. Aceasta poate salva vieţi. La Timişoara, cu această ocazie a fost decisă înfiinţarea unui grup de lucru pentru finalizarea acestei armonizări. În urma activităţii acestui grup se urmăreşte realizarea unei documentaţii prin care să se ceară armonizarea cerinţelor în domeniul iluminatului de siguranţă printr-o iniţiativă legislativă”, a declarat Mihai Husch, preşedintele Comitetului Naţional Român pentru Iluminat.

Şi reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat, prezent la discuţii, Constantin Codreanu, este de acord că există multe lacune legislative în domeniu. Din păcate mijloacele de persuasiune existente în prezent asupra celor care nu deţin un asemenea sistem sunt destul de puţine.

„În documentaţiile pentru autorizarea firmelor se prevede necesitatea existenţei la sediul acestora a unui asemenea sistem de iluminat de siguranţă. Noi verificăm şi pe teren existenţa acestor sisteme, dar nu putem lua prea multe măsuri. Se poate decide închiderea activităţii doar dacă vorbim de baruri, cluburi sau alte asemenea locaţii unde au loc aglomerări de persoane. În restul cazurilor se pot aplica doar amenzi”, a declarat Constantin Codreanu, reprezentantul ISU Banat la discuţii.

Concluziile trase au fost clare: adoptarea unei terminologii unitare adecvate în domeniul iluminatului de siguranță; necesitatea armonizării actelor normative în vigoare în Romania și corelarea acestora cu standardele europene; Clarificarea cerințelor cantitative și calitative ale iluminatului de siguranță în cazul situațiilor de urgență; Constituirea unui grup de lucru care să pregătească documentația suport pentru a putea demara procesul de armonizare legislativă, inclusiv a normelor specifice. De asemenea, s-a decis organizarea unei noi întâlniri de lucru la București, în cursul trimestrului II și conturarea agendei de lucru în acest sector pe termen lung.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !