Atentie, in curand se filmeaza! Au aparut zeci de camere video in zona centrala a Timisoarei

De Alina Strugariu
Reactualizat la:
14Comentarii
Atentie, in curand se filmeaza! Au aparut zeci de camere video in zona centrala a Timisoarei
© Au aparut zeci de camere video in zona centrala a Timisoarei
Timişorenii au putut observa că în ultima perioadă pe o mulţime de stâlpi de iluminat din oraş au apărut nişte dispozitive de culoare albă, care seamănă cu nişte lămpi micuţe, dar sunt de fapt camere de supraveghere. Zeci de astfel de camere au fost montate în zona centrală a Timişoarei în cadrul proiectului primăriei privind supravegherea video a oraşului, proiect care trebuia deja să fie finalizat la această oră.

Un număr de 13 spaţii publice din Timişoara vor fi monitorizate video, cu aproape 100 de camere, printr-un proiect pe fonduri europene pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii.

Proiectul primăriei este în curs de implementare, zeci de camere de supraveghere fiind deja montate pe stâlpii de iluminat. Pot fi observate în Piaţa Victoriei, în Piaţa Libertăţii şi pe diferite străzi, majoritatea din zona centrală.

Municipalitatea şi-a construit şi propria reţea de fibră optică pentru a putea pune în practică proiectul, lucrare care nu a fost cuprinsă în contractul pe bani europeni.

Proiectul “Sistem de supraveghere pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în municipiul Timişoara” este în perioada de implementare şi prevede montarea a 94 de camere de supraveghere în 13 locaţii. Până în prezent au fost montate 52 de camere de supraveghere, în 9 locaţii: Primăria Municipiului Timişoara, Piaţa Badea Cârţan, Piaţa 700, Piaţa Libertăţii, Piaţa Victoriei, Liceului C.D. Loga, Liceul Pedagogic, Liceul J.L. Calderon, Liceul Grigore Moisil. În ceea ce priveşte infrastructura de transmisie de date pentru sistemul de supraveghere video, aceasta a fost finalizată la începutul lunii iulie”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Timişoara, Alina Pintilie.

De execuţia lucrărilor cuprinse în cadrul proiectului privind realizarea sistemului de monitorizare video se ocupă firma Backup Technology SRL, valoarea contractului fiind de 1.589.000 lei (fără TVA).

La începutul anului, oficialii municipalităţii spuneau că lucrările trebuie finalizate în data de… 16 aprilie 2015, ceea ce nu s-a întâmplat. Şi asta, deşi contractul pentru execuţie a fost încheiat acum un an, în august 2014.

Acum, autorităţile locale afirmă că montarea camerelor şi finalizarea proiectului depind de lucrările de reabilitare şi punere în valoare a vestigiilor din centrul istoric.

Finalizarea proiectului este condiţionată de montarea stâlpilor de iluminat în Piaţa Sfântul Gheorghe, respectiv remontarea şi curăţarea stâlpilor din Piaţa Unirii, lucrare inclusă în proiectul de punere în valoare a vestigiilor arheologice descoperite pe parcursul implementării proiectului privind reabilitarea spaţiilor publice din centrul istoric al municipiului Timişoara”, spun reprezentanţii primăriei.

O altă firmă, Casido SRL, din Brăila, s-a ocupat de reţeaua de fibră optică, lucrare de 1.606.000 lei, potrivit autorităţilor locale.

Potrivit proiectului, camerele de supraveghere trebuie amplasate în Piaţa Libertăţii, Piaţa Unirii, Piaţa Sfântul Gheorghe, Piaţa Victoriei, Piaţa 700, Piaţa Badea Cârţan şi Piaţa Traian, dar şi în zona unor instituţii – Primăria Timişoara, Colegiul „C.D. Loga”, Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, Liceul „Jean Louis Calderon”, Liceul „Nikolaus Lenau” şi Liceul „Grigore Moisil”.

Reprezentanţii municipalităţii spun că deocamdată se fac probe şi că, odată montate toate camerele, sistemul va deveni funcţional.

Este prevăzută amenajarea unui dispecerat central de monitorizare la Poliţia Locală.

Articole pe aceeași temă:

Primaria Timisoara isi face retea de fibra optica pentru a supraveghea video orasul

Big Brother in actiune: camere video, din primavara, pe strazile Timisoarei14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor