Alegeri europarlamentare și referendum 2019. Peste 600.000 de alegători în Timiș și aproape 600 de secții

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
3Comentarii
Alegeri europarlamentare și referendum 2019. Peste 600.000 de alegători în Timiș și aproape 600 de secții
© Tion: Alegeri europarlamentare și referendum 2019. Peste 600.000 de alegători în Timiș și aproape 600 de secții
Sunteți chemați la urne să desemnați viitorii parlamentari europeni. Duminică, 26 mai, au loc alegeri pentru Parlamentul European, iar în paralel se desfășoară și referendumul pentru justiție. În Timiș sunt 625.645 alegători înscriși în listele electorale permanente în data de 10 mai 2019 și 599 de secții de vot. Toate secțiile din cel mai vestic județ al țării s-au deschis la prima oră a dimineții.

Conform reprezentanților Biroului Electoral Județean, toate secțiile de votare s-au deschis la prima oră a dimineții – 7, neexistând deocamdată nicio problemă semnalată.

Secţiile de votare sunt deschise între orele 7:00 şi 21:00. La ora 21:00 mai pot vota doar alegătorii care se află în sala unde se votează. În străinătate se votează între 7 şi 21 ora locală. Dacă sunteţi omis din lista permanentă, veţi fi înscris pe o listă suplimentară. Pentru a afla care este secția unde sunteți arondat accesați acest LINK.

Puteți vota cu un act de identitate valabil, emis de statul român: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români aflaţi în străinătate sau de cetăţenii români domiciliaţi în străinătate.

Ambele voturi (pentru europarlamentare şi referendum) vor fi date în aceleaşi secţii de votare. Aveţi opţiunea de a vota doar la europarlamentare sau la referendum. După semnarea sau înscrierea şi semnarea pe lista electorală suplimentară veţi primi trei buletine de vot, unul pentru europarlamentare şi două pentru referendum – câte un buletin pentru fiecare întrebare de la referendum.

Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe spatele buletinului de vot este aplicată ştampila de control a secţiei de votare. Dacă aceasta lipseşte, votul va fi declarat nul! Aplicaţi ştampila cu menţiunea „VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit, respectiv opţiunii de la referendum. Îndoiţi buletinul, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secţiei de votare să rămână în afară, şi introduceţi-l apoi în urna corespunzătorare (vor fi folosite urne diferite pentru alegeri şi referendum) astfel încât să nu se deschidă; îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat. Dacă greşiţi aplicarea ştampilei, puteţi cere un nou buletin de vot, dacă nu a fost introdus în urnă. Primul va fi anulat.

Restituiți ştampila şi primiţi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT” (buletine) sau un timbru autocolant (cărţile de identitate). Se va aplica un singur autocolant, indiferent dacă votaţi doar la referendum sau la europarlamentare.

Articole pe aceeași temă:

Alegeri europarlamentare și referendum 2019: prezența la vot, din oră în oră

Alegeri europarlamentare 2019 și referendum: unde și cum puteți vota3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor