Administratorii fondurilor europene, acuzati ca vor sa sara cateva etape in acordarea finantarilor

De M. Hoster
Administratorii fondurilor europene, acuzati ca vor sa sara cateva etape in acordarea finantarilor
Administratorii fondurilor europene, acuzati ca vor sa sara cateva etape in acordarea finantarilor
Reprezentanţii mediului de afaceri şi ai celui academic au încercat marţi să afle modalităţile prin care pot obţine bani europeni prin intermediul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice la Timişoara. Din păcate, problemele de accesare sunt numeroase, se plâng mai ales cei din domeniul cercetării. Aceştia acuză managementul POS că vrea să sară câteva etape în acordarea finanţărilor şi să treacă direct la acordarea finanţărilor de dimensiuni mari, în detrimentul proiectelor mai mici.

Timişoara a fost marţi vizitată de reprezentanţii Autorităţii de Management a Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice. Acţiunea este parte a proiectului intitulat „Sprijin pentru organizare de evenimente AM POS CCE”, desfășurat sub sloganul „E timpul să devii competitiv! ”.

În fapt, dacă lăsăm la o parte denumirile pompoase şi lungi, această iniţiativă îşi propune să informeze principalii beneficiari asupra posibilităţilor de a obţine bani europeni pentru creşterea calităţii activităţii depuse şi a produselor realizate. În cadrul evenimentului organizat la Hotel Continental, Autoritatea de Management pentru POSCCE a pus la dispoziția potențialilor beneficiari și a publicului interesat o serie de materiale informative.

Deşi reprezentanţii Autorităţii de Management au venit destul de pregătiţi la eveniment, aceştia s-au „lovit” de o serie de sugestii oferite mai ales de reprezentanţii mediului academic, mai precis din domeniul cercetării. Chiar dacă există un sector special pentru acest capitol, alocarea fondurilor este considerată neadecvată. „Eu cred că ei vor să sară câteva etape. Mai precis, ei vor să finanţeze proiecte de dimensiuni foarte mari, e vorba de 20 de milioane de euro. Iar această problemă afectează de fapt proiectele care chiar sunt funcţionale, cele de câteva sute de mii de euro. Din experienţa statelor vecine ştiu că acolo s-a pornit cu proiectele mici, nu cu cele mari. Aici am impresia că se doreşte sărirea peste vreo patru etape”, ne-a declarat Radu Dimeca, preşedintele clusterului timişorean Rosenc, cu activitate în domeniul energiei sustenabile. Iar exact acest sector al energiei, deşi este considerat prioritar în Uniunea Europeană, nu a fost inclus în proiectele ce pot fi finanţate de POS Creşterea Competitivităţii Economice, au spus mai mulţi dintre reprezentanţii clusterelor prezenţi la discuţii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !