Casa Botín, cum a fost numit inițial restaurantul, a fost fondată în 1725, și este cel mai vechi restaurant din lume, conform Cărții Recordurilor Guinness. Altfel, este și un reper al celei mai bune bucătării tradiționale din Madrid, potrivit atât revistelor de specialitate, cât și presei locale. Revista Forbes a pus, și ea, restaurantul pe locul 3 în lista celor mai bune 10 restaurante clasice din lume.
Restaurantul a fost fondat în 1725 de către francezul Jean Botin și soția sa. La moartea proprietarului, în 1753, un nepot, Candido Remis, a schimbat numele în Sobrino (nepot, în traducere – n.r.) de Botín.

Specialitățile istorice ale restaurantului
Restaurantul încă se folosește de rețetele originale, dar un alt lucru cu care se remarcă este faptul că păstrează în permanență flacăra aprinsă în cuptor. Principalele preparate ale localului ar fi deliciosul porc de lapte (cochinillo asado) și mielul prăjit în stil castilian. Altfel, emblematică, în special pentru localnicii petrecăreți, ar fi și sopa de ajo (un ou fiert în bulion de pui, amestecat cu sherry și usturoi).
„De trei sau patru ori pe săptămână, la restaurant sosesc transporturi cu cei mai buni purcei de lapte și miei din Segovia, din triunghiul magic pentru această carne: Sepúlveda-Aranda-Riaza. Încet, mieii și purcelușii de lapte se rumenesc sub căldura și circulație lentă și solemnă a vechiului cuptor, alimentat cu lemn de stejar. Un cuptor care funcționează încă de la înființare, sub ochiul vigilent al maeștrilor prăjitori și al bucătarilor experți care și-au petrecut întreaga carieră în această casă.
Acest lemn de foc și cărbunii săi, plasați strategic în stânga aragazului, distribuie armonios aromele sării, piperului, apei, untului, vinului alb, frunzei de dafin, cepei și usturoiului în jurul tuturor bucăților de purceluș de lapte și de carne friptă”, spun reprezentanții restaurantului.

Asocieri cu importante nume din cultura mondială
Friptura de purceluș de lapte este menționată inclusiv în ultimele pagini ale romanului lui Ernest Hemingway „The Sun Also Rises” („Fiesta”, în română – n.r.). Și o altă importantă figură culturală internațională are viața legată de restaurant. Francisco de Goya ar fi lucrat în Café Botín ca ospătar în timp ce aștepta să fie acceptat la Academia Regală de Arte Frumoase. Casa Botin este menționată și în cartea „Fortunata y Jacinta” a lui Benito Pérez Galdós. Restaurantul, însă, a primit mult mai multe vedere.
„Casa Botín a servit, de asemenea, mese pentru numeroase personalități literare. Ernest Hemingway, Benito Pérez Galdós, Graham Greene și María Dueñas, printre mulți alții, au folosit restaurantul ca decor pentru romanele lor.
Întâlniri între spioni, povestea turbulentă dintre Jake Barnes și Brett Ashley, Doña Francisca Juárez și greutățile ei, Sira Quiroga… toți s-au așezat la o masă într-una dintre cele patru săli de mese ale Casa Botín, în special pentru a se bucura de purcelul nostru de lapte”, mai spun cei de la Sobrino de Botín.

Replică a restaurantului în Puerto Rico
Din 2007, restaurantul are și o replică în Puerto Rico. Actrița localnică Von Marie Mendez și soțul ei, Dr. Vicente Sanchez, în asociere cu Sobrino de Botin, l-au deschis în Ponce, Puerto Rico, cu numele mai simplu, Botin. La deschiderea localului din Puerto Rico au participat mai multe celebrități cunoscute, printre care fostul guvernator al Puerto Ricoului, Rafael Hernandez Colon, și guvernatorul de atunci Anibal Acevedo Vila, actorul Braulio Castillo Jr. și cântărețul și actorul mexican Fernando Allende.

foto: Facebook
Citiți principiile noastre de moderare aici!