Concursul se va desfășura miercuri, 26 noiembrie, în Catalonia, regiune desemnată World Region of Gastronomy 2025. Festivitatea de premiere este programată pentru joi, 27 noiembrie, la Universitatea din Barcelona. Juriul internațional reunește maeștri bucătari din Norvegia, Scoția, Estonia, Danemarca, Cipru și Spania.
Născut și crescut în Banat, Bogdan-Andrei Lovin și-a descoperit pasiunea pentru gastronomie la Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște” din Lugoj. În prezent, este student la Facultatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara. Experiențele sale internaționale, inclusiv participarea alături de echipa regională de bucătari a organizației Kolping, la Stuttgart, sub coordonarea chef-ului Florin Kiss, îl pregătesc pentru provocările competiției europene.
„În cadrul European Young Chef Award, Bogdan va prezenta o rețetă emblematică a Banatului – ciulama de pui cu ciuperci și mămăligă – atât în varianta tradițională, cât și într-o reinterpretare modernă. Preparatul își propune să pună în valoare ingredientele locale și să arate potențialul creativ al gastronomiei bănățene. Competiția reunește tineri bucătari din regiunile gastronomice ale Europei, precum Catalonia, Sicilia, Menorca, Coimbra, Slovenia, Gozo, Creta și Dalmația Centrală, având ca obiectiv promovarea inovației culinare, a sustenabilității și a noilor ambasadori ai patrimoniului gastronomic local. Fiecare participant trebuie să reinventeze o rețetă tradițională, care va fi evaluată de experți internaționali”, au transmis, luni, reprezentanții Visit Timiș.
Prezența lui Bogdan-Andrei Lovin în concurs reprezintă un pas important în promovarea candidaturii Banatului la titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2028. Tânărul chef va fi însoțit de mentorul său, chef Ernest Hajdo, cu care a lucrat îndeaproape, alături de chef Florin Kiss.
Echipa Visit Timiș a coordonat procesul de înscriere a concurentului și a realizat un clip promoțional ce surprinde atât frumusețile Banatului, cât și talentul culinar al lui Bogdan. Materialul video va fi prezentat în cadrul competiției pentru a pune în valoare identitatea gastronomică a regiunii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!