tion.ro Web analytics

Nokia Timișoara pol de dezvoltare al tehnologiei 5G

De T. Ex.

Nokia Timișoara pol de dezvoltare al tehnologiei 5G

foto: Nokia
Reactualizat la:
ADVERTORIAL. Ultimele decenii au arătat o continuă evoluție a sistemelor de comunicații mobile. Numărul de utilizatori, numărul de dispozitive, traficul de date și aplicațiile au crescut într-un mod exploziv în ultimii ani. 5G (Fifth Generation) este următoarea generație de sistem de comunicații mobile și se așteaptă să revoluționeze societatea noastră, viețile noastre și economia.
Scris de T. Ex. - ADVERTORIAL. Ultimele decenii au arătat o continuă evoluție a sistemelor de comunicații mobile. Numărul de utilizatori, numărul de dispozitive, traficul de date și aplicațiile au crescut într-un mod exploziv în ultimii ani. 5G (Fifth Generation) este următoarea generație de sistem de comunicații mobile și se așteaptă să revoluționeze societatea noastră, viețile noastre și economia.

Printre funcționalitățile noi ce le aduce tehnologia 5G amintim: viteze de până la 20 Gigabiți/secundă (în spectrul de frecvențe înalte), eficiență energetică, eficiență spectrală, mobilitate până la 500km/h și latență redusă (sub 1ms).

Tehnologia 4G a fost dezvoltată în special să ofere viteze ridicate de date iar tehnologia 5G vine să suporte viteze chiar mai mari care vor permite dezvoltarea și implementarea de noi aplicații și servicii. Câteva exemple sunt controlul radio al proceselor de producție industrială, chirurgia medicală la distanță, automatizarea distribuției într-o rețea inteligentă, conducerea autonomă a autovehiculelor, siguranța transportului și alte aplicații pentru misiuni critice.

Serviciile de rețea 5G se împart în trei categorii mari:

 • Enhanced mobile broadband (eMBB): aduce îmbunătățiri ale performanței la nivelul utilizatorului de telefonie mobilă în vederea folosirii diferitelor aplicații ce necesită viteze mari de trafic de date.
 • Massive machine-type communication (mMTC): reprezintă posibilitatea conectării între milioane de senzori și mașini. Se așteaptă ca aceste dispozitive să aibă un cost foarte mic și o durată de viață foarte mare a bateriei.
 • Ultra-reliable and low latency communication (URLLC): asigură infrastructura pentru aplicații industriale și vehiculele autonome.

În acest moment există două soluții prin care se va introduce tehnologia 5G: Non-Standalone (NSA) și Standalone (SA).

În soluția NSA partea de semnalizare folosește înca infrastructura 4G existent, iar gestiunea transferului de date se face folosind noile soluții de acces radio. Acest lucru permite introducerea tehnologiei 5G mult mai rapid în rețelele de comunicații mobile existente.
Solutia SA presupune ca atât transferul de date cât și schimbarea mesajelor de semnalizare să se facă pe infrastructura noii soluții de acces radio. Aceasta include și arhitectura 5G Packet Core care se așteaptă să aibă costuri mai mici, eficiență mai bună și să asigure dezvoltarea noilor aplicații și scenarii.

Tehnologia în sine folosește antene digitale cu mai multe elemente, cunoscute sub denumirea de Massive MIMO.

Nokia Timișoara reprezintă cel mai important centru de cercetare și dezvoltare în telecomunicații din România, în care peste 600 de specialiști în software și telecom contribuie la dezvoltarea și validarea functionalităților definite conform stadardului 3GPP. Cel mai recent standard 3GPP arată că este posibilă transmisia de date și în benzile de frecvențe mai mici, de la 600Mhz la 6 Ghz și, în acest sens, se aplică soluția 5G NSA, soluție dezvoltată și testată la Timișoara.

Pentru o mai bună utilizare a spectrului de frecvențe a apărut și în cadrul soluției NSA termenul de RF Sharing (partajare a spectrului de frecvență radio), soluție cunoscută și sub denumirea de 4G/5G RF Sharing; centrul din Timișoara fiind principalul dezvoltator al acesteia. Scopul este de a utiliza într-un mod cât mai eficient spectrul de radiofrecvență în care se vor face transmisiile de date: acest lucru se face folosind aceeași antenă de transmisie pentru cele două tehnologii de acces radio.

Astfel, operatorii de telefonie mobilă vor putea introduce tehnologia 5G NSA mult mai ușor și cu investiții mai mici, nefiind necesară achiziționarea unui spectru foarte larg de frecvențe și refolosirea anumitor echipamente existente din soluția 4G.
Rețeaua 5G va da utilizatorului percepția de internet infinit, sau a unei capacități infinite a rețelei, ceea ce presupune că va exista întotdeauna suficientă capacitate disponibilă pentru orice fel de transfer de date solicitat.

(276824)

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Sănătate

  Ordonanța militară nr. 8 - piețele rămân deschise, se interzice exportul de cereale. Despescu: „Dacă veniți în România pentru Paște, îl veți petrece în carantină sau izolare, nu cu familiile dumneavoastră”
  România se află în stare de urgență, iar Ministerul Afacerilor Interne a luat noi măsuri pentru e preveni pandemia de coronavirus, prin Ordonanța militară cu numărul 8. Conform acesteia, piețele agroalimentare rămân deschise, este permisă circulația persoanelor care au anumite profesii, iar exportul de cereale din România este interzis.

  Sănătate

  Poartă pentru decontaminare la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara realizată de voluntari
  O poartă de decontaminare a fost amplasată la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. A fost realizată de voluntari, pe banii lor, și donată spitalului pentru ca doctorii aflați în prima linie în lupta cu COVID-19 să fie în siguranță.

  Sănătate

  DSP Timiș – reorganizare la Maternitatea Odobescu și teste de coronavirus pentru gravidele care ajung la spital
  DSP (Direcția de Sănătate Publică) Timiș a efectuat ancheta epidemiologică la Maternitatea Odobescu din Timișoara, locul unde 25 de paciente și cadre medicale, respectiv 10 bebeluși (șapte cu rezultate negative la cel de-al doilea test) au fost depistați cu COVID-19, în ultimele două săptămâni. S-au luat măsuri de reorganizare, iar gravidele care vor ajunge la spital vor fi testate de coronavirus.

  Sănătate

  Două persoane din Timiș infectate cu coronavirus au murit
  În Timiș au fost înregistrate, joi, 9 aprilie, încă două decese din pricina coronavirusului. Este vorba despre o femeie de 67 de ani și un bărbat de 71 de ani. Ambii aveau și alte boli asociate. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Asfalt nou, în următoarele zile, pe drumul Timișoara-Utvin. CJ Timiș: „Facem drum ca-n palmă”
  Reprezentanții Consiliului Județean Timiș transmit că în următoarele zile toarnă covor asfaltic pe drumul Timișoara-Utvin. Într-o primă fază s-au făcut corecții, urmând să se toarne asfaltul în următoarele zile.

  Sănătate

  Șase ventilatoare pentru terapie intensivă, recondiționate de specialiști de la Universitatea Politehnica Timișoara, vor fi folosite în lupta cu COVID-19
  Lupta împotriva pandemiei de coronavirus se dă pe toate fronturile. Specialiștii din cadrul Universității Politehnica Timișoara pregătesc aparatură pentru secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din spitale. Au fost recondiționate, până acum, șase ventilatoare pentru terapie intensivă respiratorie, cu care pot fi amenajate trei noi saloane. Urmează să fie finalizat și un stetoscop electronic.

  Sănătate

  Brantner a dezinfectat curtea eroilor din prima linie în lupta cu Covid-19
  Angajații societății de salubrizare Brantner au aplaudat, joi, cadrele medicale de la Serviciul de Ambulanță Timiș. Au vrut să le mulțumească pentru tot ceea ce fac în lupta cu coronavirusul, după ce le-au dezinfectat curtea.

  Sănătate

  Culoar verde pentru vehiculele care transportă medicamente și echipamente de protecție în vămile Moravița și Nădlac 2, pe timpul pandemiei de coronavirus
  În vămile Moravița și Nădlac 2 au fost montate panouri care indică culoare prioritare pentru vehiculele care transportă medicamente, echipamente de protecție și animale vii prin cele două puncte de trecere a frontierei.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.