tion.ro Web analytics

Nokia Timișoara pol de dezvoltare al tehnologiei 5G

De T. Ex.

Nokia Timișoara pol de dezvoltare al tehnologiei 5G

foto: Nokia
Reactualizat la:
ADVERTORIAL. Ultimele decenii au arătat o continuă evoluție a sistemelor de comunicații mobile. Numărul de utilizatori, numărul de dispozitive, traficul de date și aplicațiile au crescut într-un mod exploziv în ultimii ani. 5G (Fifth Generation) este următoarea generație de sistem de comunicații mobile și se așteaptă să revoluționeze societatea noastră, viețile noastre și economia.
Scris de T. Ex. - ADVERTORIAL. Ultimele decenii au arătat o continuă evoluție a sistemelor de comunicații mobile. Numărul de utilizatori, numărul de dispozitive, traficul de date și aplicațiile au crescut într-un mod exploziv în ultimii ani. 5G (Fifth Generation) este următoarea generație de sistem de comunicații mobile și se așteaptă să revoluționeze societatea noastră, viețile noastre și economia.

Printre funcționalitățile noi ce le aduce tehnologia 5G amintim: viteze de până la 20 Gigabiți/secundă (în spectrul de frecvențe înalte), eficiență energetică, eficiență spectrală, mobilitate până la 500km/h și latență redusă (sub 1ms).

Tehnologia 4G a fost dezvoltată în special să ofere viteze ridicate de date iar tehnologia 5G vine să suporte viteze chiar mai mari care vor permite dezvoltarea și implementarea de noi aplicații și servicii. Câteva exemple sunt controlul radio al proceselor de producție industrială, chirurgia medicală la distanță, automatizarea distribuției într-o rețea inteligentă, conducerea autonomă a autovehiculelor, siguranța transportului și alte aplicații pentru misiuni critice.

Serviciile de rețea 5G se împart în trei categorii mari:

 • Enhanced mobile broadband (eMBB): aduce îmbunătățiri ale performanței la nivelul utilizatorului de telefonie mobilă în vederea folosirii diferitelor aplicații ce necesită viteze mari de trafic de date.
 • Massive machine-type communication (mMTC): reprezintă posibilitatea conectării între milioane de senzori și mașini. Se așteaptă ca aceste dispozitive să aibă un cost foarte mic și o durată de viață foarte mare a bateriei.
 • Ultra-reliable and low latency communication (URLLC): asigură infrastructura pentru aplicații industriale și vehiculele autonome.

În acest moment există două soluții prin care se va introduce tehnologia 5G: Non-Standalone (NSA) și Standalone (SA).

În soluția NSA partea de semnalizare folosește înca infrastructura 4G existent, iar gestiunea transferului de date se face folosind noile soluții de acces radio. Acest lucru permite introducerea tehnologiei 5G mult mai rapid în rețelele de comunicații mobile existente.
Solutia SA presupune ca atât transferul de date cât și schimbarea mesajelor de semnalizare să se facă pe infrastructura noii soluții de acces radio. Aceasta include și arhitectura 5G Packet Core care se așteaptă să aibă costuri mai mici, eficiență mai bună și să asigure dezvoltarea noilor aplicații și scenarii.

Tehnologia în sine folosește antene digitale cu mai multe elemente, cunoscute sub denumirea de Massive MIMO.

Nokia Timișoara reprezintă cel mai important centru de cercetare și dezvoltare în telecomunicații din România, în care peste 600 de specialiști în software și telecom contribuie la dezvoltarea și validarea functionalităților definite conform stadardului 3GPP. Cel mai recent standard 3GPP arată că este posibilă transmisia de date și în benzile de frecvențe mai mici, de la 600Mhz la 6 Ghz și, în acest sens, se aplică soluția 5G NSA, soluție dezvoltată și testată la Timișoara.

Pentru o mai bună utilizare a spectrului de frecvențe a apărut și în cadrul soluției NSA termenul de RF Sharing (partajare a spectrului de frecvență radio), soluție cunoscută și sub denumirea de 4G/5G RF Sharing; centrul din Timișoara fiind principalul dezvoltator al acesteia. Scopul este de a utiliza într-un mod cât mai eficient spectrul de radiofrecvență în care se vor face transmisiile de date: acest lucru se face folosind aceeași antenă de transmisie pentru cele două tehnologii de acces radio.

Astfel, operatorii de telefonie mobilă vor putea introduce tehnologia 5G NSA mult mai ușor și cu investiții mai mici, nefiind necesară achiziționarea unui spectru foarte larg de frecvențe și refolosirea anumitor echipamente existente din soluția 4G.
Rețeaua 5G va da utilizatorului percepția de internet infinit, sau a unei capacități infinite a rețelei, ceea ce presupune că va exista întotdeauna suficientă capacitate disponibilă pentru orice fel de transfer de date solicitat.

(276824)

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Sănătate

  Bolnav de Covid-19 la Terapie Intensivă la „Victor Babeș”, după ce a refuzat tratamentul cu Remdesivir
  Nu a vrut ca medicii „să facă experimente” pe el, așa că a refuzat tratamentul cu cel mai cunoscut antiviral în lupta cu SARS-Cov2. Vorbim despre un bărbat internat cu Covid-19 la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, ajuns în stare gravă la Terapie Intensivă după ce a spus „Nu” Remdesivirului. Acum e prea târziu pentru tratament.

  Eveniment

  O persoană a fost rănită în urma unui accident cu două tiruri și un autoturism, pe centura Timișoarei
  Accident de circulație, luni după-masă, pe centura de ocolire a Timișoarei. Un șofer a ajuns la spital după ce două tiruri și un autoturism s-au ciocnit.

  Ştirile judeţului Timiş

  Iulius Town dublează timpul de parcare gratuită pentru clienți
  De luni, 13 iulie, timișorenii beneficiază de primele două ore de garare gratuită în toate parcările aferente Iulius Town, în intervalul orar 07.00 – 20.00. Clienții se pot relaxa după o sesiune de cumpărături la terase și în parcul Iulius Gardens, fiindu-le asigurată parcare gratuită în intervalul orar 20.00 – 07.00.

  Ştirile judeţului Timiş

  Înscrieri „online”, la Titularizare, cu dosarul în mână la Inspectoratul Școlar Timiș
  Un cititor ne-a reclamat faptul că profesorii care se înscriu la Titularizare stau cu dosarul în mână la Inspectorul Școlar și la Liceul „Grigore Moisil”. Asta deși înscrierile se fac... online. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Timiș transmit că dosarele pot fi depuse online, dar în cazul celor care participă pentru prima dată la acest concurs este necesar să se prezinte fizic, pentru că sunt multe acte de depus. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Scandal cu gunoaie în două localități din Timiș. Acuzații la adresa ADID și Retim făcute de Alin Nica și Dănuț Groza
  Doi primari PNL din județul Timiș - Alin Nica de la Dudeștii Noi și Dănuț Groza din Sânnicolau Mare – sunt extrem de supărați pe modul în care funcționează Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Deșeuri (ADID) Timiș. Ei susțin că asociația a ajuns să lucreze mână în mână cu operatorii de salubritate, în detrimentul cetățenilor pe care îi reprezintă. 2

  Eveniment

  Controale și amenzi pentru nerespectarea normelor de prevenire a răspândirii Covid-19, în județul Timiș
  Controalele autorităților au continuat și duminică, în Timiș. Oamenii legii au vrut să verifice dacă sunt respectate normele de prevenire a răspândirii COVID-19. Au fost aplicate zeci de amenzi în baza legii 55/2020.

  Eveniment

  Șoferi beți la volan prinși de polițiști, în weekend. Sute de amenzi pentru cei care au încălcat legea
  Dosare penale pe numele a doi bărbați de 45 și 30 de ani, în weekend, în județul Timiș. Ei sunt cercetați penal după ce au fost prinși că au urcat la volan deși consumaseră băuturi alcoolice. Polițiștii timișeni au aplicat sute de amenzi și au reținut zeci de permise de conducere.

  Ştirile judeţului Timiş

  Primăria vrea să cumpere clădirea STPT de pe Intrarea Doinei. Pentru Radioterapia Municipalului
  Peste 130.000 de euro/ an ar trebui să plătească Spitalul Municipal chirie pentru ca Secția de Radioterapie să funcționeze în clădirea STPT de pe Intrarea Doinei. Reprezentanții primăriei au decis că e mai bine să cumpere clădirea, așa că încep negocierile. 1

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.