tion.ro Web analytics

Cultura organizațională sau cum să te simți „ca acasă” la birou

Reactualizat la:

Cultura organizațională sau cum să te simți „ca acasă” la birou

<p>foto: Syneto</p>
Reactualizat la:
“It’s important for us to create a culture of innovation— one that both values and rewards risk.” - Barbara Landes, CFO, PBS.
Scris de Catalin Velimirovici - “It’s important for us to create a culture of innovation— one that both values and rewards risk.” - Barbara Landes, CFO, PBS.

Care e ingredientul “magic” din spatele unui produs bun?! Dar din spatele unor rezultate financiare mereu în creștere? Cel mai probabil dacă vom trage în lateral cortina, vom găsi o echipă funcțională și dedicată. O echipă care își asumă riscuri împreună și găsește soluțiile potrivite atunci când, inevitabil, problemele apar. Pentru a clădi o echipă puternică, o companie are nevoie de valori și idealuri comune. Aceste valori se reflectă în cultura organizațională a companiei și pot face diferența dintre succes și eșec. Înțelegerea acestor valori poate lua ani de zile, motiv pentru care atât managementul, cât și restul echipei se află într-un proces continuu de învățare și înțelegere reciprocă. Dar cum se manifestă cultura organizațională în viața reală? Vom exemplifica prin exemplul echipei Syneto.

Ce înseamnă cultură organizațională?

Cultura organizațională este un ansamblu de valori și credințe comune ale membrilor unei organizații. Reprezintă un “ghid” al angajaților în luarea deciziilor, atunci când detaliile nu sunt precizate. O companie modernă și eficientă are la bază un concept simplu: respectul. Odată cu acesta, vor apărea și alte valori, ca de exemplu:

Atmosfera relaxată: Atunci când intri în biroul Syneto, ești întâmpinat de o atmosferă relaxată. Vei remarca poate și procentajul scăzut de persoane care poartă cămăși, imagine care se deosebește de a altor companii din domeniu. Fiecare persoană se îmbracă așa cum se simte confortabil, manifestându-și stilul personal. Acest lucru se întâmplă datorită unei valori comune: concentrarea pe esență, și nu pe aparență. Aparențele sunt date la o parte în beneficiul eficienței și confortului. În același stil non-conformist se prezintă și birourile, situate într-o clădire istorică, și nu într-un business center. Într-un astfel de mediu, membrii echipei au toate resursele necesare pentru a se simți “acasă”, fiind în același timp încurajați să dea tot ce are mai bun, într-un mediu cald și primitor.

Focus pe performanță: Regula de bază din procesul de angajare a fost întotdeauna: “Cel mai bun să câștige!”. Syneto a căutat tot timpul persoane cu un talent extraordinar, indiferent de departamentul în care urmau să lucreze. Compania a dorit să fructifice talentul acestora și, împreună, să aducă organizația la nivelul următor. Nu de puține ori, rezultatele au fost surprinzătoare atât pentru management, cât și pentru colegi.

Inovația:  Syneto se remarcă pe piață prin dezvoltarea unor produse axate pe nevoile pieței, dar și prin tehnologiile moderne pe care le utilizează: Python, Containers, React, Microservices etc. În acest fel, Syneto poate oferi servicii de calitate și în același timp stimula angajatul să învețe constant. Programarea este un domeniu care, după mulți ani, poate deveni rigid și monoton în cazul în care nu apar proiecte “cutting-edge”, iar acest lucru poate fi descurajant.

Asumarea riscului: Alegerea de a urma un drum inedit, nebătătorit de majoritate, vine la pachet cu o serie de riscuri. Syneto a decis să folosească această abordare pentru a crea produse inovatoare. Chiar și atunci când intervine eșecul, nu există măsuri punitive, ci echipa se concentrează pe a învăța din greșeli și a crește.

Comunicarea: Fiecare persoană din companie are o voce care merită să fie auzită. Fie că e vorba de o idee, un sfat sau o problemă personală, oamenii sunt încurajați să le împărtășească. Orice opinie constructivă va fi luată în considerare, indiferent de vechimea în companie a colegilor cărora le aparține. În cazul companiilor care se află în creștere, la fel ca Syneto, crearea unei culturi organizaționale la care să adere toți membrii echipei este un pas necesar. Construirea unei culturi organizaţionale poate conduce la succes prin valorile și principiile pe care este proiectată. În același timp, ea conturează un mediu şi un climat propice inovației și performanței.

(160010)

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Iranul amenință: vrea să se retragă din Tratatul de Neproliferare Nucleară
  Iranul a avertizat luni că s-ar putea retrage din Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare în cazul în care disputa privind programul atomic ajunge la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Un nou secretar de stat în Ministerul Transporturilor, de la PMP Timiș
  A fost numit un nou secretar de stat la Transporturi, din partea PMP Timiș. Este vorba despre Alexandru Mutruc, consilierul parlamentar al deputatului PMP Cornel Sămărtinean. Mutruc vine în locul lui Valeriu Lupu, care a demisionat din funcție, la începutul acestui an, după ce a fost implicat într-un incident rutier la Timișoara. 2

  Mapamond

  Microsoft vrea să elimine tot dioxidul de carbon pe care l-a emis vreodată. Compania investește de asemenea în tehnologia verde
  Una dintre cele mai importante companii tehnologice din lume, Microsoft, a anunțat că până în anul 2050 vrea să capteze din mediu tot dioxidul de carbon pe care l-a emis vreodată. De asemenea, reprezentanții Microsoft spun că fac investiții serioase în domeniul tehnologiei anti-poluare.

  România

  Mai multe tone de carne de pasăre provenită din zone restricționate din Ungaria au ajuns pe piața din România
  Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a luat măsuri urgente ca urmare a unei notificări primite din partea Comisiei Europene care avertiza că în mai multe state membre ale Uniunii au fost livrate produse din carne de pasăre, provenite din zone restricționate din Ungaria, dată fiind evoluția gripei aviare. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Reprezentanții Spitalului Județean Timișoara cumpără curent de pe bursă: Va scădea plata lunară cu 15 procente
  Reprezentanții Spitalului Județean Timișoara scad factura „la curent”. Recent instalatul manager al unității sanitare, Raul Pătrașcu, anunță că va achiziționa energie electrică de pe Bursa Română de Mărfuri, iar prețul facturii va scădea cu apzimativ 15 la sută. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  Simulări la Evaluarea Națională și Bacalaureat în luna mai, cu subiecte la nivel județean, pentru a VII-a și a XI-a
  În Comisia de Dialog Social de la Ministerul Educației și Cercetării s-a decis ca simulările pentru clasa a VII-a și a XI-a să fie organizate la nivel județean, cu subiect unic. Până acum, simulările Evaluării Naționale și Bacalaureatului pentru clasa a VII-a și a VIII-a erau organizate în același timp cu simulările la clasa a VIII-a și a IX-a, cu subiecte unice, la nivel național.

  Mapamond

  Furtuna Gloria face ravagii în Spania. Printre morți se numără și o româncă
  Furtuna Gloria, care a afectat estul Spaniei, nu numai că a provocat nenumărate daune, ci a luat și vieți omenești. Printre victime se numără și o româncă în vârstă de numai 54 de ani.

  Mapamond

  Case la prețul de un euro? Da, acest lucru este posibil într-un oraș din sudul Italiei
  În încercarea de a repopula o frumoasă zonă rurală din sudul Italiei, orășelul Bisaccia a decis să scoată la vânzare zeci de case părăsite, la prețul de un euro.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.