tion.ro Web analytics

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Timișoara prin expoziții, muzică și un recital cultural

De Erika Iszlai
Reactualizat la:

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Timișoara prin expoziții, muzică și un recital cultural

foto: pixabay.com/Foundry
Reactualizat la:
De Ziua Culturii Naţionale - 15 ianuarie - sunt pregătite mai multe evenimente la Timișoara. Încă de vineri, la Bastionul Maria Theresia, elevii de clasa a II-a de la Colegiul Național Bănățean vor citi, în versiune originală, poezia „De-asiu avé” (De-aș avea) – debutul lui Eminescu. Sâmbătă, reprezentanții minorităților din Banat citesc din poeți definitorii ai literaturilor lor. La Muzeul Satului, puteți admira „fotografii rarisime cu bunicii și străbunicii noștri în port popular”.
Scris de Erika Iszlai - De Ziua Culturii Naţionale - 15 ianuarie - sunt pregătite mai multe evenimente la Timișoara. Încă de vineri, la Bastionul Maria Theresia, elevii de clasa a II-a de la Colegiul Național Bănățean vor citi, în versiune originală, poezia „De-asiu avé” (De-aș avea) – debutul lui Eminescu. Sâmbătă, reprezentanții minorităților din Banat citesc din poeți definitorii ai literaturilor lor. La Muzeul Satului, puteți admira „fotografii rarisime cu bunicii și străbunicii noștri în port popular”.

Vineri, 14 ianuarie, de la ora 11:30, la Bastionul Theresia, elevii de clasa a II-a de la Colegiul Național Bănățean vor citi, în versiune originală, poezia „De-asiu avé” (De-aș avea) – debutul lui Eminescu. A fost scrisă într-un dialect aromân și publicată în revista „Familia” din 1866.

Sâmbătă, 15 ianuarie, de la ora 15, tot la Bastionul Theresia, reprezentanții minorităților din Banat citesc din poeți definitorii ai literaturilor lor.

„Cu această ocazie, se va putea vizita și expoziția care prezintă documente inedite referitoare la viața și opera lui Mihai Eminescu, cât și lucrări realizate în 2019 de către tineri plasticieni din cadrul Liceului de Arte, din Timișoara, care reflectă felul în care aceștia percep poezia lui Eminescu, dincolo de clișeele didactice”, transmit organizatorii, cei de la Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”.

Și cei de la Muzeul Satului Bănățean au pregătit sâmbătă, de la ora 12, în holul bibliotecii, expoziții, lansări de carte și momente muzicale. Este primul eveniment din 2022.

„Mai exact, trei expoziții foto: «Anotimpurile Satului Românesc», apoi «Al cincilea anotimp – iarna în timp de pandemie de păpădie» și «Bănățenii de altădată» – fotografii rarisime cu bunicii și străbunicii noștri în port popular original și originar pe zone etnografice.

Pe marginea subiectelor amintite vom avea adevărate mini conferințe – vor vorbi, pe lângă organizatorii expozițiilor (Maria Hadiji, Borco Ilin și Marius Matei) invitații de vază din domeniul etnografiei, artei fotografice și muzicale: Camelia Burghele, Beatrix Leila Imre și Cristian Graure”, spun reprezentanții muzeului.

Sub egida „Poftim cultură!”, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a pregătit o serie de evenimente. Astfel, sâmbătă, 15 ianuarie, la ora 15, în Piața Libertății, câțiva studenți actori vor porni într-un periplu cultural, cu mijloacele de transport în comun de pe liniile de tramvai 4, 9, de firobuz 14, 15, 16, 17 și de pe linia de autobuz 33. Călătorii vor asista la performance-uri spontane, pe texte ale unor autori români unanim apreciați.

„De asemenea, cu aceeași ocazie, elevi ai școlilor gimnaziale 19, 30, ai Colegiului Național Pegadogic și ai Liceului Teoretic Special Iris au pregătit texte manuscrise sau în Braille, cuprinzând fragmente din autori români. Textele astfel redactate vor fi găzduite de brutăriile Prospero din Centru, dar și din cartiere, pe Bd. Cetății, la Sala Olimpia, în zona Soarelui și în cartierul Dâmbovița”, transmit reprezentanții Casei de Cultură.

Tot sâmbătă, 15 ianuarie, brazii din Piața Libertății vor porni către asociațiile de proprietari care i-au solicitat, precum și către creșe și grădinițe din cartiere, pentru a fi plantați pe spațiul public.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Peste 1.200 de mașini abandonate pe străzile Timișoarei au fost ridicate de proprietari după somațiile Poliției Locale

  Ştiri din Timiș

  Săptămână cu prezență fizică a elevilor în școlile din Timiș. Rata de ocupare a paturilor Covid este 21,7%

  Ştiri din Timiș

  Oamenii Timișoarei. Despre cei care „au construit orașul și i-au conferit o coeziune și un spirit specific”

  Eveniment

  Incendiu puternic la Timișoara. O casă a fost cuprinsă de flăcări, iar focul a cuprins și o anexă

  Ştiri din Timiș

  Sorin Grindeanu, în vizită pe șantierul Centurii de Sud a Timișoarei: I-am cerut constructorului să se mobilizeze

  Eveniment

  A fost prins hoțul care a dat spargerea la sediul Baroului Timiș

  România

  Recensământ 2022: Zi liberă pentru salariații care se autorecenzează

  Eveniment

  Reținut după ce a furat scule în valoare de 10.000 de lei de la firma pentru care a fost angajat, la Timișoara

  Eveniment

  Cercetați penal pentru că au condus băuți, drogați sau fără permis, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  UPDATE. Andrei Drăgilă a fost revocat din funcția de director al societății Horticultura

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici