tion.ro Web analytics

Voluntarii au găsit 243 de mori de apă în Banat. Unele vor fi reparate pentru a redeveni funcționale

De Amalia Kui

Voluntarii au găsit 243 de mori de apă în Banat. Unele vor fi reparate pentru a redeveni funcționale

<p>foto: Acasă în Banat</p>
Reactualizat la:
În Țara Morilor de Apă, voluntarii au găsit 243 de mori de apă. Acum, acestea au fost fotografiate și cartografiate pentru a fi introduse într-un ghid destinat turiștilor. Reprezentanții Asociației Acasă în Banat au străbătut, împreună cu voluntarii, aproape 10.000 de kilometri în județul Caraș-Severin, în 16 săptămâni. Un ghid cu aceste mori de apă vă va sta la dispoziție, pentru a le găsi ușor atunci când vreți să le vizitați... O parte din ele vor fi reparate...
Scris de Amalia Kui - În Țara Morilor de Apă, voluntarii au găsit 243 de mori de apă. Acum, acestea au fost fotografiate și cartografiate pentru a fi introduse într-un ghid destinat turiștilor. Reprezentanții Asociației Acasă în Banat au străbătut, împreună cu voluntarii, aproape 10.000 de kilometri în județul Caraș-Severin, în 16 săptămâni. Un ghid cu aceste mori de apă vă va sta la dispoziție, pentru a le găsi ușor atunci când vreți să le vizitați... O parte din ele vor fi reparate...

„Țara Morilor de Apă” se numește proiectul asociației Acasă în Banat prin care au fost identificate 243 de mori de apă în județul Caraș Severin. În 16 săptămâni, voluntarii au verificat peste 100 de localități și au străbătut aproape 10.000 de kilometri, iar astfel au identificat, fotografiat și cartografiat 243 de mori de apă.

„Dacă acum 60 de ani, în Banat existau peste 600 de mori de apă, acum, 60% dintre aceste mori sunt dispărute. Așadar, este un adevărat miracol că, la finele anului 2019, prin proiectul «Țara Morilor de Apă», am reușit să identificăm nu mai puțin de 243 de mori, dintre care 82 sunt încă folosite în mod regulat iar 47 sunt în stare bună de conservare dar sunt oprite din diferite cauze, cea mai frecventă fiind lipsa apei. În fine, 113 dintre morile vizitate se află în diferite stadii de degradare, mergând până la ruinarea aproape completă. Aceste mori de apă reprezintă un patrimoniu inestimabil pentru județul Caraș Severin”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Reprezentanții asociației vor să repare și să pună în funcțiune câteva mori, contribuind la un proces de conservare și valorificarea lor în scop turistic. Asociația Acasă în Banat are în publicare un Ghid al Morilor de Apă, iar toate datele despre mori vor fi disponibile și online pe un site dedicat: www.taramorilordeapa.ro.

„Misiunea asumată a Asociației Acasă în Banat este aceea de a trezi în conștiința tuturor dragostea pentru aceste monumente arhaice de tehnică populară. Pașii următori pe care dorim să îi facem sunt de a repara și a repune în funcțiune câteva dintre aceste mori de apă ce așteaptă să fie repornite. Astfel, vom contribui la un proces de durată de conservare, reparare și valorificare a lor în scop economic dar și turistic”, a mai spus Radu Trifan.

Țara Morilor de Apă este un proiect cofinanțat de Consiliul Județean Caraș Severin (50%).

Puteți susține acțiunile Asociației Acasă în Banat (despre care aflați aici: https://www.facebook.com/acasainbanat/) donând aici:

CIF 39329018 Adresa: sat. Valeapai, nr.134, comuna Ramna, județul Caras-Severin

Cont donatii in LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801

Cont donatii in EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801

PayPal: acasainbanat@gmail.com.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. AD007 says:

  Super! De-abia astept, felicitari!

 2. Adrian says:

  Pe asta arunca Caras-ul banii ???
  Si asa nu mai avem loc de timiseni prin caras, astia si daca le arati un deget fug repede acolo sa-l vada. Nu-i mai aduceti prin Caras ca astia incurca circulatia pe aici. Daca drumul nu este drept si orizontal … astia fac pe ei la volan

 3. Cristi says:

  Orfan prost și sărac fara Timiș lângă muriți de foame neadaptaților

 4. Cele mai noi știri

  Sănătate

  Coronavirus, Timiș: patru decese și peste 160 de cazuri noi în ultimele 24 de ore

  Ştiri din Timiș

  Regulament nou pentru animalele de companie din Timișoara. Nu mai trebuie acordul vecinilor, e voie și cu STPT

  Ştiri din Timiș

  Timișoara poate trece oficial la restricții mai permisive. Rata de infectare: 5,45

  Sănătate

  Coronavirus, România: S-a depășit pragul de un milion de infectări de la începutul pandemiei

  Ştiri din Timiș

  Timișoara, printre orașele cu cele mai bune oportunități de angajare. Cele mai recente anunțuri din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Mii de salcâmi plantați în comuna Dudeștii Noi. A ajutat și președintele CJ Timiș

  Ştiri din Timiș

  Un parlamentar de Timiș va cere demisia „de urgență” a ministrului Sănătății

  Sănătate

  Un nou flux de vaccinare AstraZeneca deschis la Timișoara, pe Stadionul CFR

  Eveniment

  Petrecere cu aproape 20 de invitați, spartă de polițiști la Giarmata

  Ştiri din Timiș

  „Durerile” timișorenilor la dezbaterea pentru bugetul pe 2021: transportul public și infrastructura sportivă

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici