tion.ro Web analytics

Vedeti care sunt cele trei mari proiecte care incep in 2012 si vor schimba fata Timisoarei

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Bugetul local al Timişoarei pe 2012 urmează să fie aprobat săptămâna viitoare, într-o şedinţă extraordinară de consiliu local. Timişoara dispune anul acesta de circa 225 de milioane de euro. Doar o mână de oameni a participat la dezbaterea proiectului de buget, vineri, la Primăria Timişoara. Vedeți cum se împart banii și ce investiții vor avea prioritate în 2012.
Scris de A.S. - Bugetul local al Timişoarei pe 2012 urmează să fie aprobat săptămâna viitoare, într-o şedinţă extraordinară de consiliu local. Timişoara dispune anul acesta de circa 225 de milioane de euro. Doar o mână de oameni a participat la dezbaterea proiectului de buget, vineri, la Primăria Timişoara. Vedeți cum se împart banii și ce investiții vor avea prioritate în 2012.

„Bugetul local este de circa 225 milioane de euro (980.187 mii lei), unul dintre cele mai mari bugete pe care Timişoara le-a avut în ultimii ani. Această creştere se datorează fondurilor europene nerambursabile atrase de Primăria Municipiului Timişoara. Astfel, programul de dezvoltare al Municipiului Timişoara pe anul 2012 se ridică la 389.201 mii lei, din care 330.068 mii lei sunt proiecte cu finanţare din fonduri europene”, au anunţat reprezentanţii primăriei.

Bugetul local al Timişoarei este de 763,5 milioane lei în 2012, bugetul instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul local este de 177 de milioane de lei, iar bugetul de credit interne – 39 de milioane de lei, bugetul total consolidat fiind de 980 de milioane de lei. Din total de 763,5 milioane lei, 406 milioane reprezintă veniturile proprii. Cheltuielile de personal se ridică la 247 de milioane de lei pentru Primăria Timişoara, Direcţia Fiscală, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor, Poliţia Locală, şcoli, spitale, instituţii de cultură şi unităţi de asistenţă socială. Cea mai mare pondere o au şcolile, capitolul „Învăţământ”, după care urmează „Sănătatea”. În ceea ce priveşte cheltuielile totale pe capitole bugetare, secţiunea de funcţionare reprezintă 62 la sută, iar cea de dezvoltare 38 la sută.

Pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile se alocă 330 de milioane de lei în 2012. Investiţiile care se vor face cu bani de la bugetul local reprezintă majoritatea lucrări în continuare. Pentru aceste investiţii este alocată suma de 59 de milioane de lei.

Centrul Timişoarei intră în şantier în 2012

Anul acesta vor avea prioritate trei proiecte mari pe fonduri europene. Este vorba de reabilitarea spaţiilor publice din centrul istoric al Timişoarei, din Cetate, lucrări care vor demara în această vară, reabilitarea malurilor canalului Bega şi reabilitarea Podului Michelangelo, cu realizarea unui pasaj subteran pe relaţia bulevardul Vasile Pârvan – bulevardul Corneliu Coposu.

„Aproape 40 la sută din bani merg pe dezvoltarea oraşului, sunt cheltuieli de investiţii. Aceste cheltuieli de investiţii se compun la rândul lor din două capitole, investiţii efectuate curent din bugetul local şi investiţiile efectuate din fonduri atrase pe proiecte europene. Ponderea cea mai mare o reprezintă de fapt fondurile atrase, respectiv investiţiile din bugetul local sunt în jur de 59 de milioane, pe când cele atrase din fonduri atrase sunt de 330 de milioane. Anul acesta vor fi implementate trei proiecte mari pentru Timişoara: reabilitarea cartierului Cetate, reabilitarea malurilor canalului Bega, inclusiv transportul public cu vaporetto pe Bega şi reabilitarea intersecţiei Michelangelo. Aceste proiecte nu se vor finaliza în 2012. Demarează anul acesta, dar sunt proiecte lungi, cu termen de trei ani, toate trei”, a explicat şefa Direcţiei de Dezvoltare a Primăriei Timişoara, Aurelia Junie.

Pe lângă cele trei mari proiecte de anvergură, tot pe fonduri europene vor continua retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare şi reabilitarea străzii Iancu Văcărescu, vor începe lucrările pe strada Cloşca şi trebuie finalizate cele de modernizare a Parcului Rozelor.

În ceea ce priveşte investiţiile cu bani de la bugetul local, pentru finalizarea lucrărilor la Parcul Copiilor în acest an este prevăzută în buget suma de 5.725.000 lei. În acest an autorităţile locale au în plan realizarea mai multor parcări ecologice, pe strada Circumvalaţiunii nr. 37, Intrarea Castanilor nr. 1-2, Hărniciei nr. 3, Intrarea Sabinei nr. 1, 2 şi 3 şi Musicescu nr. 12. Pentru toate a fost prevăzută în buget suma de peste 600.000 de lei.

Tot în 2012, primăria vrea să amenajeze un loc de joacă pe strada Iorgovanului, pentru care va fi alocată suma de 519.000 de lei. Toate acestea sunt cuprinse la capitolul „Lucrări în continuare”. La capitolul „Lucrări noi” apare reamenajarea Parcului Lotusului, cu 200.000 de lei,

În bugetul pe anul în curs sunt prevăzuţi bani şi pentru reabilitarea imobilului în care funcţionează Filarmonica Banatul – 790.000 de lei.

La dezbaterea organizată vineri la primărie pe tema bugetului sala a fost aproape goală. Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara, Petru Olariu, a reclamat faptul că dezbaterea ar fi fost anunţată târziu şi organizată la o oră care nu a prea permis participarea unui număr mare de cetăţeni, vineri de la ora 10. În plus, Olariu a reclamat faptul că lumea nu a prea înţeles multe din bugetul prezentat de oficialii municipalităţii, pentru că nu s-au oferit explicaţii pe înţelesul tuturor.

Pentru aprobarea bugetului a fost convocată o şedinţă extraordinară de consiliu local săptămâna viitoare, în data de 7 februarie, de la ora 15.

Centrul istoric al orasului Timisoara intra in lucrari de reabilitare pana in 2015

Se reabiliteaza Podul Michelangelo si vom avea pasaj subteran in zona

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  România

  Trei noi cazuri de variola maimuţei în România

  Ştiri din Timiș

  Fritz s-a ținut de cuvânt. I-a luat din atribuții lui Tabără

  Ştiri din Timiș

  Reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai Băncii Mondiale, în vizită la Spitalul Județean Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Deputatul liberal Marilen Pirtea: „Majoritatea opiniei publice românești susține politicile către direcția Vest"

  Eveniment

  Bicicliștii și trotinetiștii luați la ochi de poliția rutieră, la Timișoara. Zeci de amenzi în câteva ore

  Eveniment

  FOTO. Peste 600 de mașini abandonate au fost ridicate de polițiștii locali, de la începutul anului

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Primăria măsoară străzile pentru viitorul contract de salubrizare

  Mapamond

  Încă două decese cauzate de variola maimuţei. Trei oameni au murit, de la începutul anului

  Sănătate

  Focar de COVID-19 la Spitalul Județean din Timișoara

  Capitală Culturală

  FOTO. Timișoara – Capitală Culturală Europeană, promovată în rândul ambasadorilor la București

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici