tion.ro Web analytics

Timisoara ramane magnet pentru romanii veniti din alte zone ale tarii

Timisoara ramane magnet pentru romanii veniti din alte zone ale tarii

Timişoara rămâne lider atunci când vine vorba de atragerea de noi locuitori, aproape 10 procente dintre cei care vor să se relocheze alegând capitala Banatului ca şi destinaţie. În general, locuitorii din zonele mai puţin dezvoltate par dornici să vină acolo unde este bogăţia ţării, iar cei din zonele dezvoltate iau în calcul doar o eventuală plecare din ţară.
Scris de Marcel Hoster - Timişoara rămâne lider atunci când vine vorba de atragerea de noi locuitori, aproape 10 procente dintre cei care vor să se relocheze alegând capitala Banatului ca şi destinaţie. În general, locuitorii din zonele mai puţin dezvoltate par dornici să vină acolo unde este bogăţia ţării, iar cei din zonele dezvoltate iau în calcul doar o eventuală plecare din ţară.

Capitala Banatului continuă să fie magnet pentru românii care au dor de ducă. Românii sunt tot mai mult dispuşi să îşi caute fericirea în altă parte. Un sondaj realizat de Banca Mondială, intitulat „Oraşe-magnet, Migraţie şi navetism în România”, arată că în jur de două milioane de români se gândesc să se relocheze în unul dintre marile oraşe, iar alte 1,1 milioane să plece din ţară. Desigur, Timişoara este în topul atractivităţii, 9,14% dintre respondenţii din cadrul studiului arătând că sunt dispuşi să se mute aici. Interes mai mare au atras doar localitățile Bucureşti, cu 15,23%, şi Cluj, cu 11,37%. Situaţia este explicabilă, toată lumea vrea unde este mai bine, dinspre zonele sărace, spre cele cele mai bogate. Este greu de crezut că cineva din Timişoara şi-ar propune să se relocheze în… Alexandria. Conform studiului, la nivel teritorial, locuitorii din regiunile cel mai puțin dezvoltate (de exemplu Sud-Muntenia, Nord-Est) sunt mai predispuși să se mute decât cei din regiunile mai dezvoltate (de exemplu Vest, Centru).

Conform sondajului, locuitorii din vestul României se gândesc la posibilitatea de a părăsi ţara, în timp ce cei din zonele mai apropiate de Bucureşti intenţionează să se mute în interiorul ţării. Studiul mai arată că bărbaţii preferă să emigreze, iar femeile să se mute într-unul dintre oraşele ţării.

Zona urbană funcţională Timișoara, care include oraşul şi localităţile limitrofe, s-a situat pe poziția a doua ca număr de migranți atrași în perioada 2001-2011, peste o treime dintre aceștia mutându-se în zonele periurbane. De asemenea, Timișoara se situează pe poziția a doua ca număr de persoane angajate la nivel de zonă, 35% dintre acestea lucrând în zonele periurbane din cadrul zonei urbane funcţionale. Între anii 2001 și 2011, perioada de creștere economică rapidă a României, 65,5% dintre migranți proveneau din zone urbane — mutându-se în principal din localități și orașe mai mici către orașe mari și din orașele mari spre suburbii. În zonele urbane funcționale ale orașelor Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara și Iași, peste 75% dintre migranți au provenit din zone urbane.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Mapamond

  Dreptul constituțional la avort, eliminat de Curtea Supremă a SUA

  Ştiri din Timiș

  S-a deschis circulația pe un sector nou al Inelului IV, care leagă Calea Sever Bocu de Muzeul Satului Bănățean

  Ştiri din Timiș

  Flight Cinema, târg de antichități și teatru de păpuși la Iulius Town, în acest weekend

  Ştiri din Timiș

  Weekend plin de activități la Buziaș: teatru, degustări de vin și preparate locale

  Ştiri din Timiș

  Andrei Meșter, exclus din USR, își pierde locul în Consiliul Local Timișoara. Va contesta decizia

  Eveniment

  Asistenții maternali care au violat și schingiuit trei frați, în Timiș, băgați la închisoare

  Utile

  VIDEO. Atenție, șoferi! Apare o girație provizorie pe bulevardul Cetății și se schimbă și sensul de circulație

  Ştiri din Timiș

  Studiu SAR: Timișoara excelează la capitolul transport public, dar nu stă la fel de bine cu gestionarea deșeurilor

  Eveniment

  Reținut pentru 24 de ore pentru că s-a apropiat prea tare de soție, încălcând ordinul de protecție, la Moșnița Nouă

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Asfaltarea unei străzi din Dumbrăvița, misiune imposibilă. Praful, o adevărată problemă pentru locuitori

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici