tion.ro Web analytics

Studiu al Universitatii de Medicina Timisoara: In Romania sunt mari probleme cu obezitatea la copii

Studiu al Universitatii de Medicina Timisoara: In Romania sunt mari probleme cu obezitatea la copii

<p>foto: arhiva</p>
Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a luat parte, alături de alte instituții de specialitate, la realizarea unui studiu referitor la incidența obezității în rândul copiilor și adolescenților. Iar concluziile trase nu sunt deloc încurajatoare, în România aproape 20% dintre fete și 30% dintre băieți sunt supraponderali.
Scris de Marcel Hoster - Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a luat parte, alături de alte instituții de specialitate, la realizarea unui studiu referitor la incidența obezității în rândul copiilor și adolescenților. Iar concluziile trase nu sunt deloc încurajatoare, în România aproape 20% dintre fete și 30% dintre băieți sunt supraponderali.

Studiul inițiat de Colegiul Imperial din Londra și Organizația Mondială a Sănătății, a relevat date îngrijorătoare cu privire la incidența obezității în rândul copiilor și adolescenților. În România, în 2016, 19,7 % dintre fete și 29,2% dintre băieți erau supraponderali, iar 5% dintre fete și 10,7% dintre băieți erau cu obezitate. La cealaltă extremă, 15,3% dintre fete și 13,3% dintre băieți erau subponderali, iar 2.8% dintre fete și 2.8% dintre băieți erau cu deficit ponderal moderat și sever. Potrivit rezultatelor cercetării, numărul copiilor și adolescenților obezi (cu vârste între 5 și 19 ani) în întreaga lume a crescut de zece ori în ultimele patru decenii. În cazul în care tendințele actuale continuă, vor fi mai mulți copii și adolescenți obezi decât subponderali până în 2022.

Studiul a fost publicat în The Lancet, una dintre cele mai vechi reviste de specialitate din domeniul medicinei, înainte de Ziua Mondială a Obezității (11 octombrie). Acest studiu a analizat măsurătorile greutății și înălțimii de la aproape 130 de milioane de persoane cu vârste de peste cinci ani (31,5 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani și 97,4 milioane cu vârsta de peste 20 de ani), cel mai mare număr de participanți implicați într-un studiu epidemiologic.

Peste 1.000 de cercetători au contribuit la acest studiu (dintre care 12 autori și colaboratori din România), care a analizat indicele de masă corporală (IMC) și modul în care obezitatea s-a schimbat în întreaga lume din 1975 până în 2016. În această perioadă, rata obezității la copii și adolescenți din lume a crescut de la mai puțin de 1% (echivalentul a cinci milioane de fete și șase milioane de băieți) în 1975 la aproape 6% la fete (50 de milioane) și la aproape 8% la băieți în 2016. Numărul copiilor obezi cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani a crescut de peste zece ori la nivel global, de la 11 milioane în 1975 la 124 milioane în 2016.

Din România, datele au provenit din studii efectuate de Universitățile de Medicină din Timișoara, București, Iași, Târgu Mureș și date de la Institutul Național de Sănătate Publică. De la Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Victor Babeș” din Timișoara s-au implicat în realizarea studiului Adela Chirița-Emandi, Maria Puiu, respectiv Mihai Gafencu.

În ultimii 10 ani, în România procentul de copii cu obezitate a crescut progresiv, în anul 2006, 14 % dintre fete și 19,4 % dintre băieți erau supraponderali, iar 3% dintre fete și 5,5% dintre băieți erau cu obezitate. Procentul băieților cu obezitate s-a dublat în ultimii 10 ani. În această perioadă de creștere economică pentru România s-a petrecut și o tranziție nutrițională nesănătoasă, cu o creștere a consumului alimentelor cu conținut scăzut de nutrienți și cu densitate energetică mare (dulciuri concentrate, sucuri, fast food, chipsuri) care duce la creștere în greutate la copii și adulți, cu afectarea sănătății pe tot parcursul vieții.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Licitație Publică Deschisă pentru închirierea unui spațiu cu destinația “FLORĂRIE”, în Aeroportul Internațional Timișoara

  Eveniment

  Bolnav de Covid, oprit de polițiști înainte de a intra într-un magazin, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Lucrări de reciclare in situ de la Vălcani spre frontiera cu Serbia

  Sănătate

  Coronavirus, 27 octombrie: aproape 15.000 de noi infectări și 512 decese

  Economic

  România, pe locul doi în UE la creșterea prețurilor la combustibili, în septembrie

  Sănătate

  Prima noapte fără căldură și apă caldă în spitalele din Timișoara: pături suplimentare și saci de dormit pentru bolnavi

  Eveniment

  Cinci tiruri pline cu gunoi din Italia, descărcate la Lugoj. Polițiștii au întocmit dosar penal

  Ştiri din Timiș

  Impozite mai mari la Timișoara, din 2022. Cu votul lui Raul Ambruș, renegat de PNL și „adoptat” de USR

  Eveniment

  Un câine flămând și înghețat, blocat în nămol pe malul Timișului, a fost salvat de pompieri

  Ştiri din Timiș

  Scumpirea gigacaloriei, în aer. Dominic Fritz a retras proiectul de hotărâre care stabilea noul preț, s-a cerut dezbatere publică

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici