tion.ro Web analytics

Studiu al Universitatii de Medicina Timisoara: In Romania sunt mari probleme cu obezitatea la copii

Studiu al Universitatii de Medicina Timisoara: In Romania sunt mari probleme cu obezitatea la copii

<p>foto: arhiva</p>
Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a luat parte, alături de alte instituții de specialitate, la realizarea unui studiu referitor la incidența obezității în rândul copiilor și adolescenților. Iar concluziile trase nu sunt deloc încurajatoare, în România aproape 20% dintre fete și 30% dintre băieți sunt supraponderali.
Scris de Marcel Hoster - Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a luat parte, alături de alte instituții de specialitate, la realizarea unui studiu referitor la incidența obezității în rândul copiilor și adolescenților. Iar concluziile trase nu sunt deloc încurajatoare, în România aproape 20% dintre fete și 30% dintre băieți sunt supraponderali.

Studiul inițiat de Colegiul Imperial din Londra și Organizația Mondială a Sănătății, a relevat date îngrijorătoare cu privire la incidența obezității în rândul copiilor și adolescenților. În România, în 2016, 19,7 % dintre fete și 29,2% dintre băieți erau supraponderali, iar 5% dintre fete și 10,7% dintre băieți erau cu obezitate. La cealaltă extremă, 15,3% dintre fete și 13,3% dintre băieți erau subponderali, iar 2.8% dintre fete și 2.8% dintre băieți erau cu deficit ponderal moderat și sever. Potrivit rezultatelor cercetării, numărul copiilor și adolescenților obezi (cu vârste între 5 și 19 ani) în întreaga lume a crescut de zece ori în ultimele patru decenii. În cazul în care tendințele actuale continuă, vor fi mai mulți copii și adolescenți obezi decât subponderali până în 2022.

Studiul a fost publicat în The Lancet, una dintre cele mai vechi reviste de specialitate din domeniul medicinei, înainte de Ziua Mondială a Obezității (11 octombrie). Acest studiu a analizat măsurătorile greutății și înălțimii de la aproape 130 de milioane de persoane cu vârste de peste cinci ani (31,5 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani și 97,4 milioane cu vârsta de peste 20 de ani), cel mai mare număr de participanți implicați într-un studiu epidemiologic.

Peste 1.000 de cercetători au contribuit la acest studiu (dintre care 12 autori și colaboratori din România), care a analizat indicele de masă corporală (IMC) și modul în care obezitatea s-a schimbat în întreaga lume din 1975 până în 2016. În această perioadă, rata obezității la copii și adolescenți din lume a crescut de la mai puțin de 1% (echivalentul a cinci milioane de fete și șase milioane de băieți) în 1975 la aproape 6% la fete (50 de milioane) și la aproape 8% la băieți în 2016. Numărul copiilor obezi cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani a crescut de peste zece ori la nivel global, de la 11 milioane în 1975 la 124 milioane în 2016.

Din România, datele au provenit din studii efectuate de Universitățile de Medicină din Timișoara, București, Iași, Târgu Mureș și date de la Institutul Național de Sănătate Publică. De la Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Victor Babeș” din Timișoara s-au implicat în realizarea studiului Adela Chirița-Emandi, Maria Puiu, respectiv Mihai Gafencu.

În ultimii 10 ani, în România procentul de copii cu obezitate a crescut progresiv, în anul 2006, 14 % dintre fete și 19,4 % dintre băieți erau supraponderali, iar 3% dintre fete și 5,5% dintre băieți erau cu obezitate. Procentul băieților cu obezitate s-a dublat în ultimii 10 ani. În această perioadă de creștere economică pentru România s-a petrecut și o tranziție nutrițională nesănătoasă, cu o creștere a consumului alimentelor cu conținut scăzut de nutrienți și cu densitate energetică mare (dulciuri concentrate, sucuri, fast food, chipsuri) care duce la creștere în greutate la copii și adulți, cu afectarea sănătății pe tot parcursul vieții.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Peste 12.000 de timișeni s-au angajat prin ANOFM, în primele opt luni ale anului 2021. Anunțurile din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Start Liberty Marathon. Traseul alergătorilor și drumurile închise

  România

  Florin Cîțu, noul președinte al PNL. „Voi fi președintele tuturor liberalilor”

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Descoperă povestea palatului Miksa Steiner, fostul sediu al Băncii de Scont

  Eveniment

  Amenzi de peste 15.000 lei pentru vitezomani, într-o localitate din Timiș

  Ştiri din Timiș

  100 de ani în alb-violet, concert rock alături de Filarmonica Banatul pe Stadionul Știința

  Eveniment

  Amenzi de zeci de mii de lei pentru cei care nu au purtat mască, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Scumpirea gigacaloriei este o posibilitate și la Timișoara. Ruben Lațcău: Nu vom scădea subvenția, este exclus

  Sănătate

  Coronavirus, 25 septembrie: peste 7.600 de cazuri noi în România, 435 în Timiș. Rata la Timișoara se apropie de 6

  Ştiri din Timiș

  Bani pentru drumuri comunale din Timiș. Primăriile care primesc fonduri

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici