tion.ro Web analytics

Soluții pentru Lugoj. Peste 240.000 de lei pentru proiectele de mediu și educație

De Erika Iszlai
Reactualizat la:

Soluții pentru Lugoj. Peste 240.000 de lei pentru proiectele de mediu și educație

Foto: pixabay.com
Reactualizat la:
Programul „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” se derulează în cinci orașe din țară, printre care și Lugoj. Pot aplica ONG-urile și grupurile de inițiativă din oraș, care au idei de proiecte pentru protecția mediului sau de îmbunătățire a spațiului urban comun, care vor conține totodată și o componentă de educație şi participare comunitară. Cele mai bune vor fi finanțate pentru implementare.
Scris de Erika Iszlai - Programul „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” se derulează în cinci orașe din țară, printre care și Lugoj. Pot aplica ONG-urile și grupurile de inițiativă din oraș, care au idei de proiecte pentru protecția mediului sau de îmbunătățire a spațiului urban comun, care vor conține totodată și o componentă de educație şi participare comunitară. Cele mai bune vor fi finanțate pentru implementare.

Aflat la a III-a ediție, programul național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” oferă finanțări nerambursabile de peste 1.225.000 de lei și mentorare celor mai bune soluții la provocări de mediu și educație în cinci orașe. Printre ele se numără și Lugoj. Programul este coordonat de Fundația Comunitară Timişoara și dispune de 245.000 de lei, oferiți de către Lidl România pentru granturi care pot fi obținute pe bază de concurs.

În perioada 24 noiembrie – 20 decembrie pot aplica organizații non-guvernamentale şi grupuri de inițiativă (inclusiv grupuri de părinți, de cadre didactice sau grupuri de locatari) care vor desfășura activitățile propuse în Lugoj.

„Direcțiile de intervenție ale programului la Lugoj au fost stabilite participativ în urma dialogului cu administrația locală și societatea civilă în urma unui proces de consultare și cartare a nevoilor din comunitate. Astfel, programul își propune să susţină idei de proiecte pentru protecția mediului, sau de îmbunătățire a spațiului urban comun (spații pe malul râului Timiș, alte spații comunitare în cartiere sau instituții publice unde publicul nu are momentan acces), care vor conține totodată şi o componentă de educație şi participare comunitară. Inițiative precum amenajarea de spații comunitare de recreere, joacă și învățare non-formală, grădini urbane comunitare, spații verzi experimentale și alte idei ce contribuie la reconectare şi socializare pot primi finanțare și mentorare pe parcursul implementării.

Sunt încurajate proiectele realizate în parteneriat între grupuri, organizații, unități de învățământ care propun activități complementare ce contribuie la întărirea relațiilor în comunitate. Vor avea prioritate proiectele realizate în rețele de organizații, care au o componentă clară de protecție a mediului sau de îmbunătăţire a unui spațiu public urban, și care sunt totodată axate pe educație. De asemenea sunt așteptate proiectele care, prin intervenții în spațiul public adresate unui număr cât mai mare de beneficiari, pot fi crescute la o scară mai mare pentru mai mult impact și sunt ușor transferabile”, spun reprezentanții Fundației Comunitare Timișoara.

În perioada 25 noiembrie – 15 decembrie, potențialii aplicanți pot opțional să lucreze împreună cu echipa Fundației Comunitare Timișoara în formatul unui Incubator de proiecte, pentru ca fiecare să-și dezvolte ideile într-o propunere de proiect fezabilă, cu potențial de finanțare. Rolul incubatorului este și acela de a aduce împreună echipele care au idei pentru Lugoj pentru a crea posibile sinergii în planificarea propunerilor de proiecte.

Selecția finală a proiectelor câștigătoare va fi făcută prin jurizare de către o echipă neutră și avizată, alcătuită din reprezentanți ai sectorului guvernamental, nonguvernamental și cel privat, pe baza criteriilor stabilite în Ghidul de finanțare. Detalii despre programul de finanțare și alte materiale necesare procesului de aplicare pot fi accesate AICI. Primele două ediții ale programului s-au desfășurat în 11 orașe din țară. Au fost finanțate 84 de inițiative locale. Anul acesta, proiectul a ajuns și în Timișoara.

„Fondul pentru un viitor mai bun în comunități a arătat deja la Timişoara că există un potențial de implicare comunitară care așteaptă să fie activat. Mergem mai departe, la Lugoj, cu încrederea că vom descoperi soluții civice noi și relevante pentru comunitatea locală. Prin acest program de finanțare ne dorim să creștem capacitatea grupurilor și organizațiilor din Lugoj de a adresa mai bine nevoile comunității locale și de a colabora între ele pentru creșterea impactului acţiunilor lor”, a declarat Daniela Chesaru, director executiv – Fundaţia Comunitară Timişoara.

Fundația Comunitară Timișoara sprijină inițiativele locale și creează legături în interiorul comunității în vederea dezvoltării acesteia pe termen lung. Printre proiectele realizate se numără: Științescu, Cercul de Donatori, Timotion-Timișoara se mișcă, Talk the Walk.

editor Dan Oancia

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Sănătate

  Coronavirus, 2 decembrie: 1.149 de infectări și 66 de morți. Aproape 100 de cazuri și un deces în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid-19, aproape de 2,5 la mie în Timișoara. Situația în localități

  Eveniment

  Patru autotrenuri și o mașină, implicate într-un accident aproape de Lugoj. Mai multe persoane au fost rănite

  Sănătate

  Peste 300.000 de oameni sunt vaccinați cu schema completă în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Librăria „La Două Bufnițe” aniversează 5 ani de la deschidere. Cinci zile de evenimente online și offline

  Ştiri din Timiș

  Câte un fruct și un sandviș pentru elevii de la Liceul Ortodox „Sf. Antim Ivireanul”, de la Primăria Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Dăruiește bucurie de Crăciun. „Și anul acesta poți fi rază de speranță pentru un copil!”

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Înghesuială la Târgul de Crăciun de la Timișoara. Accesul se face cu certificat verde

  Ştiri din Timiș

  Echipa de la Spitalul Militar din Timișoara decorată cu Ordinul „Meritul Sanitar” de președintele României

  Ştiri din Timiș

  Expoziție de fotojurnalism la Parcul Crăciunului. „Deschiderea unor uși mentale către un alt fel de fotografie”

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici