tion.ro Web analytics

Stop risipa alimentară, NOI în Traian sau IoseFIM, printre proiectele finanțate de către Fundația Comunitară Timișoara

De Erika Iszlai
Reactualizat la:

Stop risipa alimentară, NOI în Traian sau IoseFIM, printre proiectele finanțate de către Fundația Comunitară Timișoara

Reactualizat la:
Șase proiecte urmează să fie susținute integral prin programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, coordonat de Federația Comunitară din Timișoara, cu granturi în valoare totală de 246.000 lei. Printre ele se numără proiecte de educare asupra risipei alimentare, monitorizarea biodiversității orașului prin jocuri urbane și intervenții culturale și arhitecturale participative în Piața Traian. Sunt și patru proiecte care vor fi susținute parțial, iar unul este pe lista de rezervă.
Scris de Erika Iszlai - Șase proiecte urmează să fie susținute integral prin programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, coordonat de Federația Comunitară din Timișoara, cu granturi în valoare totală de 246.000 lei. Printre ele se numără proiecte de educare asupra risipei alimentare, monitorizarea biodiversității orașului prin jocuri urbane și intervenții culturale și arhitecturale participative în Piața Traian. Sunt și patru proiecte care vor fi susținute parțial, iar unul este pe lista de rezervă.

Fundația Comunitară Timişoara și Lidl România anunță primii câștigători de micro-granturi nerambursabile din cadrul programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Programul dispune de 246.000 lei și vor fi finanțate proiecte care îndeplinesc simultan trei direcții:

 1. reconectarea locuitorilor orașului în contextul efectelor pandemiei Covid-19;
 2. o componentă educațională inter-generațională, cu respectarea regulilor de distanțare fizică ce vor fi aplicabile în momentul implementării proiectelor;
 3. îmbunătățirea spațiului public și desfășurarea activităților în spațiul urban comun (spații pe malul canalului Bega, alte spații comunitare în cartiere, spații publice sau incinte care pot fi folosite de către public pe teritoriul unităților de învățământ sau a altor instituții publice/universități unde publicul nu are momentan acces).

„Inițiativele comunitare finanțate au fost alese pe bază de concurs, precedat de sesiuni online de îndrumare și întâlniri de feedback individual oferite de echipa Fundației Comunitare Timișoara la care au putut lua parte toți cei interesați să aplice la programul Fondul pentru un viitor mai bun în comunități. Concursul de proiecte a fost lansat pe data de 19 mai și la el au concurat 11 aplicanți cu idei din cele mai diverse de îmbunătățire a spațiului comun, reconectare și educație. Dintre acestea, 6 proiecte urmează să fie susținute integral, iar 4 parțial, cu granturi în valoare totală de 246.000 lei. Un proiect este pe lista de rezervă”, spun reprezentanții Fundației Comunitare Timișoara.

Proiectele propuse spre finanțare

 1. „Stop risipa alimentară”, proiect propus de Asociația INTERSECT, va dezvolta activități de învățare non-formală în spații publice și private pe tema reducerii risipei alimentare.
 2. „Detectivii biodiversității urbane”, propus de Asociația Diaspora Locală, dorește să conecteze oamenii din oraș cu natura urbană printr-o serie de intervenții științifice și artistice.
 3. „NOI în Traian”, propus de Grupul de inițiativă NOI în Traian, va transforma Piața Traian în scenă pentru evenimente de teatru comunitar și participare în designul de mobilier urban care să revigoreze acest spațiu urban îndrăgit.
 4. „Lunca naturală urbană Bega, proiectul Fundației Aquademica, își propune cartarea științifică a biodiversității pe Canalul Bega, pe secțiunea Ghiroda-Plopi, crearea de puncte de observație și antrenarea locuitorilor în activități de tip „citizen science” care să îi reconecteze cu natura.
 5. „IoseFIM – Aducem Comunitățile din Iosefin Împreună, propus de Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale, va implica în dinamizarea socio-culturală a cartierului Iosefin, în special a parcului multifuncțional din apropierea fostei platforme Solventul și reconectarea locuitorilor prin „șezători urbane”.
 6. „Podul de Poveste”, propus de Grupul de inițiativă Croșetăm povești și poduri, va înfrumuseța podul pietonal de peste Bega și vor coagula în jurul Parcului Uzinei de apă o comunitate deschisă, bazată pe colaborare.

Sunt și alte patru organizații și grupuri de inițiativă (grup de inițiativă Seismo Lab, Asociația Ceva de spus, Fundația de Abilitare Speranța și Asociația de la 4) care vor fi susținute să deruleze activități conexe proiectelor finanțate. Activitățile se vor desfășura în perioada 15 iulie – 31 decembrie 2022, pe raza municipiului Timișoara, toate având ca scop îmbunătățirea calității vieții locuitorilor orașului.

Proiectele au fost selectate de un juriu format din Oana Bajka, manager de proiecte, Institutul Intercultural Timișoara; Rudolf Gräf, arhitect și urbanist, reprezentant al Primăriei Municipiului Timișoara; Violeta Mihalache, director, Asociaţia Urban Survey; Raluca Rusu, peisagist, membră a grupului Studio Peisaj; Oana Simionescu, arhitectă și membră în Boardul Fundației Comunitare Timișoara și reprezentanți Lidl România.

„Apreciem curajul organizațiilor și grupurilor de inițiativă să iasă în spațiul public al orașului cu activități care îmbină pasiunea pentru mediu și educația intergenerațională. Ultimul an ne-a încercat din greu pe toți și ne bucurăm că există energie civică pe care o putem susține pentru a ne (re)conecta între noi și cu orașul după lungile perioade de restricții și izolare”, a spus Teodora Borghoff, director programe, Fundația Comunitară Timișoara.

„Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” se derulează în acest an în cinci orașe din țară. Aflat la a II-a ediție, programul național oferă finanțări nerambursabile de peste 1.230.000 de lei. Fundația Comunitară Timișoara sprijină inițiativele locale și creează legături în interiorul comunității în vederea dezvoltării acesteia pe termen lung. Printre proiectele realizate se numără: Științescu, Cercul de Donatori, Timotion-Timișoara se mișcă, Talk the Walk.

editor Dan Oancia

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  „Poetica tăcerii și distanței”, expoziție de pictură la Muzeul Național al Banatului

  România

  Poșta Română permite accesul în oficiile poștale chiar și fără certificat verde

  Eveniment

  FOTO. Peste 40 de polițiști au donat sânge la Timișoara

  Ştiri din Timiș

  UPDATE. Timișoara e la mila E.ON. Colterm încă primește gaz, nu se știe până când. Și tot n-a găsit furnizor

  Eveniment

  Polițiștii din Timișoara, Lugoj și Sânnicolau Mare au ieșit pe teren pentru a promova siguranța rutieră

  Ştiri din Timiș

  Licitații organizate de CCIAT

  Ştiri din Timiș

  Se așterne asfalt în straturi subțiri între Victor Vlad Delamarina și Lugoj. Restricții și trafic pe o bandă

  Eveniment

  Șase ore de razie în traficul din Timișoara, în care au fost aplicate aproape 100 de amenzi

  Ştiri din Timiș

  Se oprește apa caldă pe mai multe străzi din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Anunțul AUTOGLOBUS 2000 S.R.L. privind finalizarea proiectului „Grant AUTO CARDO” – în cadrul Măsurii „Granturi pentru capital de lucru”

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici