tion.ro Web analytics

Se caută în sfârșit o firmă care să îngrijească WC-urile ecologice de pe malul Begăi. Cu indicații clare

De Roxana Deaconescu

Se caută în sfârșit o firmă care să îngrijească WC-urile ecologice de pe malul Begăi. Cu indicații clare

foto: arhivă
Primăria Timișoara caută în sfârșit o firmă care să întrețină toaletele publice execrabile de pe malul Begăi. Contractul era expirat încă din toamna anului trecut, astfel că WC-urile ecologice au fost lăsate în voia sorții. Și arată cum arată. PMT pune la bătaie 27.000 de euro și dă indicații clare cum să fie îngrijite.
Scris de Roxana Deaconescu - Primăria Timișoara caută în sfârșit o firmă care să întrețină toaletele publice execrabile de pe malul Begăi. Contractul era expirat încă din toamna anului trecut, astfel că WC-urile ecologice au fost lăsate în voia sorții. Și arată cum arată. PMT pune la bătaie 27.000 de euro și dă indicații clare cum să fie îngrijite.

28 de toalete ecologice au fost puse pe malurile Begăi odată cu reabilitarea acestora prin fonduri europene. Lucrările au fost inaugurate în decembrie 2016, astfel că anul acesta au expirat cei cinci ani în care primăria nu putea face modificări acolo. Totul trebuia întreținut, iar viceprimarul Ruben Lațcău critica încă din decembrie anul trecut felul în care „Rogera, mai întâi, și apoi Horticultura și-au respectat întocmai contractele de curățenie și mentenanță”.

În februarie 2021, un cititor Tion ne trimitea imagini cu toaletele publice care ajunseseră un focar de infecție. Reprezentanții PMT afirmau atunci că a expirat contractul pentru întreținerea acestora, iar consilierii locali votaseră încă din septembrie 2020 un nou caiet de sarcini pentru o nouă licitație.

„După aprobarea bugetului se va demara procedura de achiziție a serviciilor de curățenie și întreținere a WC-urilor ecologice de pe malul Canalului Bega. Toaletele ecologice în prezent sunt închise”, au transmis atunci reprezentanții primăriei pentru TION.

O lună mai târziu de la aprobarea bugetului, Primăria Timișoara lansează procedura de cumpărare directă pentru servicii de curățenie necesare celor 28 de toalete.

Ofertele se pot depune până în 24 mai, la ora 9.08, iar PMT pune la bătaie 135.000 de lei fără TVA, echivalentul a 27.000 de euro.

Pe malul Begăi, în cadrul proiectului de reabilitare, au fost amplasate 28 de toalete ecologice, în 14 locuri. Primăria este dispusă să plătească cel puțin 1.456 de servicii (28 buc x 1 serv/săptămână x 52 de săptămâni) și cel mult 3.000 de servicii (1.456 servicii standard + 1.544 servicii suplimentare) pe perioada contractului. Durata acestuia este de cel mult un an.

„Pentru asigurarea condițiilor de igienă a toaletelor ecologice (…), întreținerea și curățarea acestora se va face o dată pe săptămână, iar în funcție de necesități (trafic intens sau perioadele cu temperaturi ridicate) de maxim trei ori pe săptămână. Prin ordinele de lucru emise de achizitor se stabilește frecvența serviciilor de întreținere care trebuiesc efectuate, în limita numărului maxim de servicii”, se arată în caietul de sarcini.

Operațiunile care trebuie făcute sunt: vidanjare rezervor dejecții, înlocuire substanță activă parfumată care dezinfectează, descompune și macerează materiile fecale, spălare interioară cu jet de înaltă presiune, ștergere interior cabină, spălare pișoar, parfumare pereți cabină, înlocuire igienică.

Indicații clare pentru curățenie

Primăria Timișoara spune și ce înseamnă operațiunea de curățare, prin care „se înțelege îndepărtarea mecanică (manuală și/sau automată) a oricăror forme de deșeuri, praf sau depuneri de materiale nefolositoare, rezultate în urma activităților umane și a folosirii toaletelor”, iar prin dezinfecție „se înțelege reducerea numărului de germeni saprofili și distrugerea germenilor patogeni prin mijloace fizice sau chimice”. Astfel, se impune „spălarea cu apă fierbinte la înaltă presiune (77-82 de grade Celsius, timp de 2 minute)”, dar și „spălarea cu detergent anionic și dezinfecția cu o substanță chimică”.

[relatedArticles]

Sunt indicații și pentru cum să se facă întreținerea: curățarea pardoselilor cu ștergătorul umezit cu detergent anionic și cu aparat cu furtun cu înaltă presiune ori de câte ori este cazul, măturatul uscat fiind interzis; curățarea pereților și a plafoanelor cu detergent anionic; să se asigure materialele necesare igienei personale acelora care folosesc toaletele ecologice (hârtie igienică, mijloace de ștergere sau zvântare a mâinilor etc.; vidanjarea rezervorului de dejecții și înlocuirea substanței active, mai scrie în caietul de sarcini.

În caietul de sarcini mai scrie și că utilizarea toaletelor ecologice va fi gratuită.

editor Dan Oancia

Pe aceeași temă:

Lună și bec pe malurile Begăi, dar mai greu. Nu are nici cine să întrețină toaletele ecologice

 

6 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Publică de pe Bulevardul Iuliu Maniu -ul cu intersecția strada Carol Ferdinand este închisă publicului de peste o săptămână de zile nimeni nu poate nu o poate folosi este o toaletă publică care aparține Primăriei Timisoara says:

  Toaleta Publică de pe Bulevardul Iuliu Maniu -ul cu intersecția strada Carol Ferdinand este închisă publicului de peste o săptămână de zile nimeni nu poate nu o poate folosi este o toaletă publică care aparține Primăriei Timișoara

 2. treaba mea says:

  De ce se mai dau bani pt aceste bombe? Oricum o sa fac linga ele daca o sa ma treaca vreo treaba; cine a incercat sa le foloseasca stie ca iti trebuie masca de gaze ca sa poti sta in ele. Toate sint montate in zone in care exista CANALIZARE. Cu banii care se dau pe vidanjare se pot construi unele ca cele din Parcul Copiilor. Ma asteptam la mai multa viziune din partea unui primar care a trait in Germania.

 3. unu says:

  Cu 2000 de euro se poate face o toaleta dubla conectata la canalizare. 2000 x 14 = 28.000 euro, exact cit contractul de vidanjare pe un an. Asa e cind vrem sa ne stergem la fund cu banul public, mai facem un contract de servicii inutile.

  • Cosmin Chisa says:

   Da, cam atat e doar proiectul si autorizatiile. Si tot atat sunt si bransamentele la apa canal, curent, culmea. Referitor la executie ma indoiesc ca te incadrezi in 2000 de eur. Dar intrebarea mea este: dupa ce construiesti nu le mai speli niciodata?

 4. Vasile1980 says:

  Sa le curete marinarii

  Ce are a face ?

  Asa si-a cumparat Manea capitanul functia

  sa mearga sa curete el si neamul lui larg din STPT

  S-a inmultit Salcia si mita de Dunare

  Vechii si noi directori au avut la ce sa puna botul

  Bafta

 5. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  A început Bega Bulevard! Parada ambarcațiunilor, teatru, spectacole și Cursa Rățuștelor

  Ştiri din Timiș

  6 sfaturi esențiale privind siguranța la volan pe timpul iernii

  Eveniment

  Proprietari de câini periculoși chemați la poliție după o acțiune a Protecției Animalelor

  Ştiri din Timiș

  15 asociații sportive primesc finanțare de la Centrul de Proiecte, pe Apelul 4

  Ştiri din Timiș

  Trafic închis pe unele străzi din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  CJSU: Masca obligatorie până la 50 de metri de unitățile de învățământ. Carantină de noapte pentru localități din Timiș

  Sănătate

  Coronavirus, 17 septembrie: Peste 4.000 de infectări în România. 316 cazuri în Timiș, dintre care 53 de minori

  Eveniment

  Restricții de trafic, sâmbătă, în zona lacului Surduc, între Surducul Mic și Fârdea

  Ştiri din Timiș

  Sistemul de emitere a rovinietelor s-ar putea întrerupe. Alte modalități de plată

  Ştiri din Timiș

  Caravana medicală ATI și Caravana cinematografică ROD, din nou în Timișoara, pe strada Polonă

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici