tion.ro Web analytics

Scumpirea gigacaloriei este o posibilitate și la Timișoara. Ruben Lațcău: Nu vom scădea subvenția, este exclus

De Roxana Deaconescu

Scumpirea gigacaloriei este o posibilitate și la Timișoara. Ruben Lațcău: Nu vom scădea subvenția, este exclus

foto: facebook/ Ruben Lațcău
Se anunță o iarnă dificilă și la Timișoara. Viceprimarul Ruben Lațcău admite că sunt vremuri grele pentru Colterm, dar spune că nu s-a luat o decizie în privința prețului la gigacalorie. Există o posibilitate ca acesta să crească, dar un lucru e cert: subvenția de la primărie nu va fi micșorată. Probabil nici mărită.
Scris de Roxana Deaconescu - Se anunță o iarnă dificilă și la Timișoara. Viceprimarul Ruben Lațcău admite că sunt vremuri grele pentru Colterm, dar spune că nu s-a luat o decizie în privința prețului la gigacalorie. Există o posibilitate ca acesta să crească, dar un lucru e cert: subvenția de la primărie nu va fi micșorată. Probabil nici mărită.

Gigacaloria s-a scumpit în decembrie 2019 la Timișoara, dar timișorenii n-au simțit mărirea prețului la buzunare, pentru că municipalitatea a crescut în același timp și subvenția acordată Colterm.

„Pentru păstrarea constantă a preţului de facturare la populație, ca măsură de încurajare a abonării la Colterm se impune creșterea subvenției de la 193,98 lei/MWh la 207,27 lei/MWh, adică cu 13,29 lei/MWh cu TVA inclus”, au decis consilierii locali în urmă cu aproape doi ani.

Noua administrație a Timișoarei, instalată de aproape un an, a vorbit în repetate rânduri despre salvarea termoficării, iar primarul Dominic Fritz spunea nu demult că „toți o să trebuiască să contribuim la această redresare”.

Scumpirea gigacaloriei apare și în proiectul de retehnologizare a Colterm, desfășurat cu fonduri europene, care vine la pachet cu prețuri mai mari pentru energia termică. În ghidul solicitantului este prevăzut un „plan anual de evoluție a tarifelor”, aprobat deja printr-o hotărâre de consiliu local. Planul tarifar presupune, de fapt, o „explozie” a prețului la gigacalorie, estimat să crească cu peste 20% din anul 2021. Planul anual de evoluție a tarifelor pentru energia termică furnizată în Timișoara gândit de Colterm se întinde din 2018 până în 2040.

Primarul Dominic Fritz a dezvăluit recent că fiecare timișorean, indiferent de vârstă și indiferent dacă este sau nu racordat la Colterm, a plătit, în 2020, aproape 340 de lei pentru subvențiile acordate societății de termoficare din bugetul local.

Explicațiile viceprimarului Lațcău

Potrivit viceprimarului Ruben Lațcău, este exclusă deocamdată o scădere a subvenției de la primărie. Dar nu se poate vorbi deocamdată nici de o majorare a acestei subvenții, așa cum se obișnuia pe vremea fostului primar Nicolae Robu.

„Nu vom scădea subvenția, acest lucru este exclus, dar va trebui să analizăm foarte bine costurile pe care le avem. În ultimii ani, creșterea gigacaloriei a fost amânată, cred că anul trecut a fost dată un HCL prin care se propunea ca din acest an să crească cu 25%. Având în vedere că facturile la electricitate și la gaz au explodat, va trebui să avem o discuție foarte sinceră despre modul în care vom trece această iarnă și despre costurile pe care primăria le poate acoperi și până unde se poate întinde. Primăria nu poate acoperi singură aceste costuri și va trebui să discutăm și despre un credit de trezorerie, cel mai probabil. Există o inițiativă în acest sens din partea guvernului, a venit o adresă de la prefectură, la care vom răspunde. Va trebui să analizăm și alte posibile majorări de costuri, dacă ele se vor impune”, a explicat acum Lațcău.

Cât despre prețul la gigacalorie, edilul admite că în acest moment nu a fost luată nicio decizie, „dar este o posibilitate” creșterea acestuia.

„Sunt mai multe scenarii pe care le analizăm, în funcție de suma pe care o va suporta guvernul și suma pe care o va suporta primărie. În funcție de aceste două sume vom putea discuta despre majorări, fie de subvenții, fie de gigacalorie. Dacă ne uităm istoric, în fiecare iarnă s-a cântat prohodul Colterm. În fiecare an, Colterm intra în faliment și urma să nu mai livreze căldură. Și totuși în fiecare iarnă s-a livrat căldură. Să nu uităm că în acest an s-au plătit către Colterm mai mulți bani decât în 2020 și 2019 cumulat”, a precizat Ruben Lațcău.

Potrivit acestuia, este vorba despre 110 milioane de lei până acum și încă 50-60 de milioane de lei ce vor merge către Colterm în acest an. Datoriile societății de termoficare încă există, iar cele mai mult sunt la ANAF.

„În primul rând s-au plătit datoriile vechi. În 2019 s-a luat un credit de consum, care în mod normal este ilegal. Creditul s-a luat de la OTP, încă plătim la el, mai avem încă două rate, s-a luat credit din trezorerie, în ultimii ani nu s-au plătit facturile către EON, a fost acea executare silită de 70 de 70 de milioane care a fost amânată vreme de trei ani, pe care am început s-o plătim. Deci pe lângă că am plătit soldurile vechi, am plătit și funcționarea curentă a Colterm.

Grosul datoriilor este către ANAF. În ultimii ani, Colterm nu a plătit nicio contribuție către bugetul de stat, că vorbim de asigurări sociale, de asigurări de sănătate. Suma este undeva spre 200 de milioane de lei. Suntem în discuții cu ANAF, suntem pregătiți să facem un nou contract de concesionare, am primit avizul de la Consiliul Concurenței”, a mai explicat Ruben Lațcău.

PNL crede că Dominic Fritz pregătește creșterea prețului la gigacalorie

Chiar și dacă se va pune problema vreunei scumpiri a gigacaloriei, reprezentanții PNL, oficial încă parteneri de coaliție ai celor de la USRPLUS, au anunțat recent că ei nu vor gira și nu vor susține niciun demers de creștere a unor taxe sau impozite și nici majorarea prețului gigacaloriei.

„Constatăm cu regret că soluțiile lui Dominic Fritz și ale colegilor săi de partid sunt doar măsuri de stânga, socialiste, care prevăd împovărarea timișorenilor cu biruri tot mai mari. PNL este și va rămâne un partid cu principii solide de dreapta, iar reprezentanții noștri nu vor susține creșteri nejustificate ale taxelor sau ale altor tarife, pentru că avem convingerea că există soluții inteligente la orice problemă. Dominic Fritz vrea să transfere amenda istorică de la Colterm în buzunarele cetățenilor, prin creșterea prețului la gigacalorie, iar noi considerăm acest demers inacceptabil. Nu e vina timișorenilor că s-a ajuns în această situație, iar cei care au greșit trebuie să plătească”, au transmis reprezentanții PNL Timiș.

Aceștia mai critică și modul de comunicare al celor de la USRPLUS și spun că nu pot accepta să afle din presă sau de pe rețelele sociale despre deciziile colegilor lor de guvernare.

editor Amalia Kui

Pe aceeași temă:

Se scumpește căldura la Timișoara? Primăria se pregătește să scadă subvenția pentru Colterm

Licitație pentru retehnologizarea Colterm, cu 30 de milioane de euro. Cu un plan de scumpire a gigacaloriei

14 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. tiberius says:

  PNL, partid de “dreapta” care sustine marirea subventiilor? Haide! Sunteti mai socialisti decat PSD-ul, dar pe banii altora! Eu nu mai vreau nicio subventie! Eu sunt debransat de multi ani de la Colterm si nu doresc sa mai subventionez din taxele mele locale mamutul ala poluant, nereformat, care toaca certificate verzi de zeci de milioane de euro si care ne va baga in faliment.
  Vreti incalzire centralizata? Infiintati o unitate de productie moderna, poate pe biomasa. Harburile actuale nu au nicio sansa sa devina eficiente, sunt doar o gaura neagra in buget.

 2. centralistul says:

  De ce plateste Primaria TM doar pentru cei de la Colterm? Sa plateasca pentru scoli, spitale si alte institutii publice.
  Dar de ce pentru persoane fizice? Abonatii Colterm platesc mai multe taxe? Sau cei cu centrala sunt scutiti de altceva? Sa plateasca Primaria revizia centralelor si a instatlatiilor.
  Asta e discriminare clara si ar trebui gasita o solutie echitabila pentru toti cetatenii orasului.

  • plex says:

   De ce? pentru ca alternativa e sa nu mai ramana nimeni abonat la colterm, toti sa treaca pe centrale pe gaz. Crezi ca va fi suficient gaz pentru toti? De poluare nu mai zic, putina lume stie cat de poluante si de toxice sunt centralele termice. Toata lumea civilizata incearca sa dezvolte sisteme centralizate(sua, eu), doar la noi se incearca distrugerea lor. Ca e Colterm, ca e alta societate, viitorul e al sistemelor centralizate. Evident, unele fara pierderi uriase, cu eficienta de secol xxi, cu retea de distributie adecvata etc. La noi s-a mers pe “scapa cine poate”. ei, cand tot mai multi “scapa”, la aia “scapati” le va fi din ce in ce mai greu pana lr va fi mai rau decat daca nu scapau si cereau rezolvarea sistemului in loc sa si rezolve doar ei problema. Cam ca si cu transportul in comun vs masina personala: transport public prost->crestere nr. masini->crestere trafic pana la blocare la anumite ore, si iarari poluare, scadere viteza de transport. Deci daca vrei centrala individuala si sa si beneficiezi de ea, ar fi bine sa subventionezi si “tu” sistemul centralizat, sau o sa te uiti la o centrala care nu are gaz suficient in curand. suficient de clar pentru tine si alti individualisti?

 3. Reos says:

  Deci să înțelegem că este normal să plătească un oraș întreg subvenții pentru o mînă de abonați la Colterm ?

  • plex says:

   da, vezi explicatia mai sus. si nu-s o mana, ci marea majoritate. Si majoritatea asta nu le baga fumul in casa celor de deasupra lor cum fac cei care au centrale fara cos de fum conform legii(care sa treaca de aticul imobilului). Toti vor sa fie legea respectata daca e sa intrebi, sa fie sanctiuni drastice, bla, bla, pana trebuie sa respecte ei legea. Atunci brusc isi gasesc scuze pentru care ei au un motiv beton ca sa incalce legea, doar altii sunt ticalosi si necivilizati.

 4. Sss says:

  Cei mai nesimtiti cei de la pnl. Ca robu a bagat in groapa coltermul nu zice nimeni.

  • top_gop says:

   din cauza lu’ robu a primit coltermu amenda de 20mil euro? poate robu l-a apropiat de groapa, nu stiu, e posibil, dar de dat branci in groapa, fritz doNimic e responsabil.

  • Raul says:

   Aloo,sunt USR isti cam toti ce de la conducerea primariei,in caz ca nu ati realizat asta inca…

  • Călin says:

   Frână, PNL are în custodie judeţul Timiş, municipiul Timișoara e terenul de joacă USR+

 5. John says:

  Aceeasi pupincurisi care vor voturile timisorenilor, de 20 de ani am centrala si subventionez pomanagii colterm. Stati linistiti ca deja suntem mai multi cu centale care sunt convins ca nu va vor mai vota🤪

 6. tibi says:

  comunistii merita sfoara de pian stransa in jurul gatului.

 7. Unul oarecare says:

  Subvenția de la primărie nu va fi micșorată. A spus Viceprimarul Ruben Lațcău Dar dece din pensia mea si asa mica sa subventionez Coltermul de la care eu nu am nici un beneficiu?De cand ma stiu imi incalzesc casa cu lemne ca pe la noi inca nu a ajuns conducta de gaz.Pe mine cine ma subventioneaza cel de la bloc care mai primeste caldura mai rau decat pe timpul lui Ceasca.Atunci se stia cand este apa calda nu era caldura.Dar cand se dadea picul ala de caldura se numea caldura nu calorifere”ametite”sa nu inghete Si maestrul Fritz in campania electorala se lauda ca stie rezolvarea cu Colternul sau au fost ABURELI de campanie???

 8. ceghe says:

  1) … fiecare timișorean, indiferent de vârstă și indiferent dacă este sau nu racordat la Colterm, a plătit, în 2020, aproape 340 de lei pentru subvențiile acordate societății de termoficare din bugetul local.

  Da, acele subvenții merg la toti abonatii colterm, indiferent ca au sau nu nevoie de ele, indiferent că sunt someri sau directori de companie, indiferent ca sunt sclavi sau patroni. Asta nu e nici comunism nici capitalism, e o mizerie de care profită doar retardații incapabili să-și acopere nevoile necesare traiului.

  2)… cred că anul trecut a fost dată un HCL prin care se propunea…

  Corect e o HCL fiindcă e hotarâre de consiliu local

  3) „Sunt mai multe scenarii pe care le analizăm, în funcție de suma pe care o va suporta guvernul și suma pe care o va suporta primărie.

  Guvernul si primaria nu suportă nimic. Ia ghici cine suportă?

 9. Cele mai noi știri

  România

  Trei noi cazuri de variola maimuţei în România

  Ştiri din Timiș

  Fritz s-a ținut de cuvânt. I-a luat din atribuții lui Tabără

  Ştiri din Timiș

  Reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai Băncii Mondiale, în vizită la Spitalul Județean Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Deputatul liberal Marilen Pirtea: „Majoritatea opiniei publice românești susține politicile către direcția Vest"

  Eveniment

  Bicicliștii și trotinetiștii luați la ochi de poliția rutieră, la Timișoara. Zeci de amenzi în câteva ore

  Eveniment

  FOTO. Peste 600 de mașini abandonate au fost ridicate de polițiștii locali, de la începutul anului

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Primăria măsoară străzile pentru viitorul contract de salubrizare

  Mapamond

  Încă două decese cauzate de variola maimuţei. Trei oameni au murit, de la începutul anului

  Sănătate

  Focar de COVID-19 la Spitalul Județean din Timișoara

  Capitală Culturală

  FOTO. Timișoara – Capitală Culturală Europeană, promovată în rândul ambasadorilor la București

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici