tion.ro Web analytics

Sase blocuri din Timisoara reabilitate termic cu bani europeni in noul exercitiu. Lista s-a inchis dupa 74 de imobile

Reactualizat la:

Sase blocuri din Timisoara reabilitate termic cu bani europeni in noul exercitiu. Lista s-a inchis dupa 74 de imobile

<p>Tion: Primele blocuri din Timisoara reabilitate termic cu bani europeni in noul exercitiu</p>
Reactualizat la:
Șase blocuri din Timișoara intră în șantier pentru reabilitare termică. Lucrările se desfășoară cu fonduri europene, după ce primăria a semnat joi contractul în valoare de aproape 6 milioane de lei. În total, primăria a depus 18 proiecte pentru fonduri UE, pentru 74 de blocuri cu 3.594 de apartamente.
Scris de Roxana Deaconescu - Șase blocuri din Timișoara intră în șantier pentru reabilitare termică. Lucrările se desfășoară cu fonduri europene, după ce primăria a semnat joi contractul în valoare de aproape 6 milioane de lei. În total, primăria a depus 18 proiecte pentru fonduri UE, pentru 74 de blocuri cu 3.594 de apartamente.

Un număr de șase blocuri cu 324 de apartamente vor fi reabilitate termic pe fonduri europene. Totul ar trebui să se întâmple în următoarele 16 luni. Proiectul a fost aprobat pe POR – Axa prioritară 3 și are un cost total estimat de 5,7 milioane de lei, din care 3,35 nerambursabili, restul banilor fiind acoperiți de contribuțiile proprietarilor și de primărie.

Este vorba despre blocurile de pe străzile Aleea FC Ripensia nr. 4-8, Bd. Corneliu Coposu nr. 18, bl P5, str. Surorile Martir Caceu nr. 27, bl. A2, str. Măgura nr. 6, bl 44, sc A și B, str. Mareșal Averescu nr. 51, bl E 14/2 și str. Învățătorului nr. 3, bl 53, sc A și B. Aici se vor face lucrări de izolare termică pereți exteriori, înlocuire tâmplărie neconformă cu tâmplărie PVC, închidere balcoane cu tâmplărie PVC, termoizolație planșeu peste subsol și planșeu peste ultimul nivel. În urma lucrărilor, timișorenii care locuiesc în ele ar trebui să aibă un confort termic mai bun și facturi mai mici la căldură.

„Vorbim despre un confort termic mai bun, și de o eficiență energetică îmbunătățită sensibil, cu o subvenție plătită de noi mai redusă și un aport la înfrumusețarea aspectului orașului. Blocurile anvelopate arată mult mai bine decât înainte de această intervenție (…)  Eu aduc garanțiile că vom absorbi tot ce se poate absorbi, ca fonduri europene”, a declarat primarul Timișoarei.

Finanțarea vine pe POR – Axa 3/3.1A, unde primăria a depus până acum cereri de finanțare pentru 18 proiecte, cu 74 de blocuri și 3.594 de apartamente. Potrivit reprezentanților PMT, majoritatea au trecut deja de verificările de conformitate administrativă și eligibilitate. Este vorba despre o valoare totală de 85,9 milioane de lei.

Pe exercițiul financiar trecut, 2007-2013, Primăria Timișoara a reușit să reabiliteze 51 de blocuri. Lucrările au avut succes la 50 dintre ele, însă pe Calea Șagului 31-33 încă mai sunt schele. Acolo au fost probleme mari la rezistența imobilului, așa că șantierul a fost oprit. În octombrie 2016, consilierii locali au decis să aloce încă 1 milion de lei pentru reparațiile la fațadă, însă șantierul nu e închis nici acum.

„În cazul blocului de pe Calea Șagului, din păcate, realitatea în teren a fost alta decât ceea ce a rezultate din documente și nu s-a putut finaliza proiectul pentru că se impun intervenții care nu au făcut obiectul licitației, obiectul caietului de sarcini. Să sperăm că nu mai avem asemenea ghinioane, să fie mascate lucruri care să ne creeze dificultăți în implementare. Nu putem să aducem nicio garanție, am avut 51 de blocuri în implementare, cu 50 am reușit, cu unul nu. Rata de reușită a fost totuși bună, dar ne-ar fi plăcut să reușim și cu acela. E foarte deranjant pentru cetățenii care locuiesc în acel bloc să stea schelele atâta amar de vreme, să nu se finalizeze lucrările, dar n-a fost vina nimănui”, a explicat Nicolae Robu.

Pentru blocul de pe Calea Șagului 31-33 se va face o nouă licitație.

„Am crezut că firma care a avut lucrarea va face până la capăt ce se poate face, pentru că mai sunt niște lucruri care pot fi făcute, și abia restul să licităm. Mai insistăm pe această idee. În general, când scoți la licitație continuarea a ceva ce a făcut o firmă, nu este înghesuială la continuare. Am vrea ca firma respectivă să încheie ceea ce a avut în sarcină și să scoatem la licitație numai ce a apărut suplimentar și nu putea fi făcut în baza contractului inițial”, a completat edilul-șef.

Potrivit acestuia, blocurile care vor fi reabilitate vor fi zugrăvite în culori mai vii decât cele de până acum, la care s-a folosit mai mult gri.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Azi în Timișoara

  Ce facem astăzi în Timișoara?

  România

  Mai multe orașe italiene populare în rândul turiștilor români, lovite de un val de căldură

  Ştiri din Timiș

  „Inovare accesibilă tuturor”, deviza Strategiei Smart City care va atrage fonduri și va moderniza serviciile publice din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  JAZZx 2022: trei zile în care marii artiști ai jazzului vin în Piața Victoriei din Timișoara

  Eveniment

  VIDEO. Percheziții în casele unor suspecți de trafic de minori, în Timiș. Au forțat două fete să se prostitueze

  Ştiri din Timiș

  Târg caritabil în Parcul Copiilor pentru Matteo, un băiețel cu boli grave care are nevoie de bani pentru terapii

  Ştiri din Timiș

  Au început în sfârșit reparațiile pe DJ691, drumul care duce din Dumbrăvița spre Lipova

  Ştiri din Timiș

  Iluminatul public stradal, modernizat și extins pe zeci de străzi din Timișoara

  Eveniment

  Un șofer beat și cu permisul suspendat a intrat cu mașina într-un autobuz, în Timiș

  Eveniment

  Tinerele implicate în accidentul cu migranți, de la Periam, arestate preventiv. Încercau să-i treacă ilegal granița

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici