tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Lugoj
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
    • Dialoguri Sănătoase
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • Timp liber
    • Cultură
    • Cinema
    • Horoscop
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • VIDEO
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
  • Lugoj
Select Page


Tion
Ştiri din Timiș
Sarmalele, cele mai cerute preparate de către turiștii străini care ajung la Timișoara

Sarmalele, cele mai cerute preparate de către turiștii străini care ajung la Timișoara

De Diana Lupulescu
la 19 June 2023 10:12

Sarmalele, cele mai cerute preparate de către turiștii străini care ajung la Timișoara

19 June 2023 10:12
Țușpais de dovlecel, cârnaț de casă afumat, pastă de jumări, salată de icre, pită de casă, păsulă sleită, clătite bănățene, tăieței cu mac. Acestea și alte preparate din bucătăria autentică bănățeană vor fi promovate în restaurante și spații atipice. Proiectul „Culinaria banatica”, un demers de popularizare a bucatelor autentice din Banat, continuă cu „Sara bănățană”.
Scris de Diana Lupulescu - Țușpais de dovlecel, cârnaț de casă afumat, pastă de jumări, salată de icre, pită de casă, păsulă sleită, clătite bănățene, tăieței cu mac. Acestea și alte preparate din bucătăria autentică bănățeană vor fi promovate în restaurante și spații atipice. Proiectul „Culinaria banatica”, un demers de popularizare a bucatelor autentice din Banat, continuă cu „Sara bănățană”.

Trimite articolul

X

Prima Sară bănățană a avut loc la restaurantul Leul de Aur. Proprietara localului și președintele HORETIM, Corina Macri, spune că acest concept, care datează de câteva zeci de ani, va fi preluat de mai multe restaurante din Timișoara și va avea loc și în spații neconvenționale, cum ar fi librării sau centre de artă.

„Sara bănățană vrem să o povestim cumva și să o readucem în memoria atât a localnicilor, cât și a turiștilor, ceea ce înseamnă cu fiecare produs bănățean, cu puțin din istoria lui și, în același timp, să ne prezentăm proiectul în continuare pe fiecare etapă, până la finalul anului”, a declarat Corina Macri.

Aceasta ne-a spus că majoritatea turiștilor străini întreabă de preparate locale. Cele mai solicitate sunt sarmalele, dar comandă și pastă de jumări, mititei, plescavița sârbească și gulaș unguresc.

Proiectul „Culinaria banatica” a început luna trecută și se va desfășura până la finalul acestui an, în contextul Capitalei Culturale Europene.

Antropologul culinar Caius Merșa, coordonatorul proiectului „Culinaria banatica”, a precizat că la Sara bănățană este vorba despre mâncatul în restaurant cu gustul de acasă.

„Corina a adus în sloganul nostru ideea de autentic și nu tradițional. Tradiționalul este un pic terfelit și pus cu tot praful pe el. Avem și în Timișoara anumite restaurante tradiționale, care sunt capcane pentru turiști, dar ideea este că autenticul reprezintă mai bine ceea ce oferim. Autentic înseamnă că dăm jos praful de tradițional de pe ce avem, știm că avem influențe din toate zonele, dar avem patina noastră, gustul nostru”, a afirmat Caius Merșa.

La prima Sară bănățană, oaspeții, printre care s-au aflat și studenți și jurnaliști străini, au putut degusta salată de vinete, zacuscă, țușpais de dovlecel, jumări, cârnaț de casă afumat, pastă de jumări, salată de icre de crap, brânzeturi, pită de casă, păsulă sleită, gulaș unguresc, salată bulgărească cu roșii de Biled, mititei pe jar, plescavița sârbească, sarmale, cartofi în untură de porc și proja cu brânză. La desert s-au pregătit clătite bănățene, tăieței cu mac, gomboși cu căpșune și plăcintă cu ludaie.

Culinaria banatica

„Mâncare a fost grozavă. Gusturi diferite în comparație cu ce suntem obișnuiți, dar foarte bune. Mi-au plăcut mititeii și clătitele bănățene. Pastele dulci cu semințe de mac au fost foarte ciudate la început, nu au fost rele, dar a fost ciudat să mă gândesc la paste într-un mod dulce. Mi-au plăcut și brioșele galbene (n.r. – proja)”, ne-a spus Roberta Ruggeri, studentă din Matera, Italia, venită la Timișoara în cadrul unui program de voluntariat.

Luni, 19 iunie, de la ora 18:00, librăria „La două Bufnițe” va găzdui primul eveniment de povestiri al proiectului Culinaria Banatica: „Lecturile Culinaria Banatica” în dialog cu Camelia Burghele, eveniment moderat de Caius Merșa.

Camelia Burghele este etnolog/antropolog cultural specializat în magia terapeutică tradițională și formulele moderne de preluare a scenariilor magico-rituale, dar și în dinamica proceselor culturale din satele românești tradiționale (mai ales a satelor din Sălaj). Este dublu licențiată (Litere și Jurnalism, UBB Cluj) și are studii doctorale (UBB Cluj) și postdoctorale (Academia Română).

Proiectul Culinaria Banatica este inițiat de HORETIM, asociația patronală a zonei ospitalității și gastronomice din Timișoara și face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” fiind finanțat prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.

Trimite articolul

X
Taguri:
Culinaria banatica ,
Sara bănățană ,
timisoara
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Se încing ceaunele la Moșnița Veche. Concurs de bunătăți și cântec popular
    2
    De la Gala la Guvern: Tinerii din învățământul dual, prezenți la Palatul Victoria din Capitală
    3
    PROGRAM. „FestteamArt” 2025 marchează 25 de ani de prietenie teatrală între Lugoj și Corinthos
    4
    17 vârstnici din căminele Lenauheim și Cenad, internați la Spitalul Municipal Timișoara
    5
    Bronhoscopii gratuite la Spitalul CFR Timișoara pentru pacienții cu afecțiuni pulmonare
    6
    Pilotul timișorean Radu Benea, favorit să mai câștige un trofeu în acest weekend
    7
    „Harta Secretă”: tur ghidat de Halloween, la Timișoara
    8
    Doi bărbați au fost reținuți în cazul crimei din Ciacova. Și-au bătut prietenul și i-au dat foc
    9
    Accident la intersecția cu strada Aeroportului de lângă Timișoara. Șofer de 71 de ani, transportat la spital
    10
    Noi piste de biciclete în Lugoj. Patru oferte la licitația primăriei

    Cele mai noi știri

    Eveniment

    FOTO. Mașină scăpată de sub control la intrarea în Remetea Mare. O femeie a fost rănită

    Sănătate

    17 vârstnici din căminele Lenauheim și Cenad, internați la Spitalul Municipal Timișoara

    Capitală Culturală

    Festivalul Lights of the Village de la Muzeul Satului Bănățean ajunge la final. Cine urcă pe scenă în weekend

    Ştiri din Timiș

    Enigma Plant - peste 20 de ani de tradiție, natură și inovație în suplimente!

    Cinema

    Filmul săptămânii: „Avatar: Fire and Ash”, un nou capitol din saga lui James Cameron

    Ştiri din Timiș

    VIDEO. Pentru al 32-lea an la rând, Alaiul Colindătorilor a animat zona centrală a Timișoarei

    Ştiri din Timiș

    Cum alegi soluția ideală pentru încălzirea locuinței

    Lugoj

    FOTO. Noul internat al Centrului pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” din Lugoj, aproape de deschidere

    Lugoj

    FOTO. Aquatim începe spălarea rețelei de apă din Lugoj. Primele teste, realizate cu succes

    Ştiri din Timiș

    Sirenele libertății vor răsuna la Timișoara, în semn de omagiu adus eroilor Revoluției din 1989
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Timiș Online

    ISSN 3008-2323

    ISSN-L 3008-2323

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici