tion.ro Web analytics

Șantier la Opera Română: „s-a lucrat exemplar”, dar se ia o pauză. S-au găsit niște conducte

De Roxana Deaconescu

Șantier la Opera Română: „s-a lucrat exemplar”, dar se ia o pauză. S-au găsit niște conducte

Reactualizat la:
Muncitorii au luat o pauză pe șantierul de la Opera Română. Nu se știe pentru cât timp, dar se știe că trebuie mutate niște conducte și se așteaptă după planul de intervenție al Aquatim. Lucrările ar trebui finalizate în câteva luni, însă primarul ne asigură că totul este sub control și că până acum s-a lucrat exemplar.
Scris de Roxana Deaconescu - Muncitorii au luat o pauză pe șantierul de la Opera Română. Nu se știe pentru cât timp, dar se știe că trebuie mutate niște conducte și se așteaptă după planul de intervenție al Aquatim. Lucrările ar trebui finalizate în câteva luni, însă primarul ne asigură că totul este sub control și că până acum s-a lucrat exemplar.

Teoretic, șantierul de la operă a fost deschis în octombrie 2019, când primăria a predat amplasamentul firmei constructoare. Schela a fost pusă pe clădirea monument istoric abia în ianuarie, iar prima fază a fost consolidarea imobilului. Apoi ar fi trebuit să se treacă la refacerea fațadei placate cu travertin. Conform contractului de 4,64 milioane de lei, lucrările trebuie să dureze un an. De șantier se ocupă Alex-Dia Construct, firmă care mai are și alte contracte cu municipalitatea.

Zilele acestea s-a luat însă o pauză pe șantier. Motivul? Trebuie să intervină societatea de apă și canal a orașului, pentru că s-au descoperit niște conducte care trebuie schimbate.

„Acum nu se lucrează, pentru că este nevoie de o intervenție. S-a săpat la 6-7 metri adâncime și s-a făcut o verificare la sânge a fundației. Acolo s-au descoperit niște conducte care sunt de zeci de ani care încă erau în folosință și trebuie schimbate. Asta este o treabă neprevăzută. Trebuie să vină cei de la Aquatim, au fost deja pe șantier, trebuie să-și facă ei planuri de intervenție, să facă treaba asta”, a declarat primarul Timișoarei.

„Problema travertinului este rezolvată”

Nu se știe deocamdată cât durează pauza. Revenind la fațada clădirii monument istoric, muncitorii de la Alex-Dia Construct ar fi trebuit să ia la puricat fiecare placă de travertin, iar pe cea spartă să o înlocuiască. Planul era să fie folosit 70% din travertin, dar s-a descoperit că mare parte din el nu mai poate fi folosit, astfel că trebuie cumpărate alte plăci. Edilul-șef spune că totul este rezolvat, dar nu se știe cât costă materialul sau lucrările suplimentare.

„Problema travertinului este rezolvată. Este contractat, nu este încă adus aici. Va fi adus pe măsură ce este nevoie. Nu știu să vă spun dacă trebuie sume suplimentare, e în limitele a ceea ce permite legea. E posibil să se adauge sume, nu știu, nu am ajuns încă la partea asta. Nu cred că poate spune nimeni în momentul de față. Pe parcurs mai sunt renunțări și adăugiri. Nu știm în momentul de față la ce se renunță, constatându-se pe teren că nu mai e necesar sau oportun. Dar dacă nu ne încadrăm în procentul prevăzut de lege (ca sume suplimentare – n.r.), se scoate la licitație separat achiziția”, a mai explicat primarul.

Statuile mai așteaptă

În urmă cu două săptămâni, reprezentanții primăriei spuneau că în curând va fi rezolvat și misterul statuilor despre care se crede că ar fi ascunse sub fațada clădirii. Nu s-a lămurit încă nimic, dar ni se dă asigurări că s-a lucrat exemplar.

„În privința a ce este sus nu știu după ce se așteaptă, dar chiar s-a lucrat exemplar. Nu s-a ajuns încă la străpungere acolo. Eu le-am cerut să aibă curajul să străpungă, pentru căutarea statuilor. Este plecat profesorul Marin Marin, care este responsabilul de partea de rezistență, e plecat în străinătate, dar se întoarce în curând. S-a vrut să fie și el de față”, a conchis edilul-șef.

Statuile ar trebui căutate printr-o operațiune mai delicată. Tot primarul ne explica la începutul acestui luni că se vor face două orificii și se vor introduce camere video, procedură pentru care cel mai probabil este nevoie de aviz de la Monumente.

Povestea reabilitării fațadei Operei Române a început în urmă cu mai bine de patru ani. În 16 februarie 2016, municipalitatea a finalizat licitația pentru reabilitarea fațadei principale a Palatului Culturii, firma câștigătoare fiind Alex Dia Construct SRL, cu o ofertă de 632.000 de lei, adică puțin peste 140.000 de euro. Șantierul ar fi trebuit să înceapă în câteva săptămâni, dar în centrul Timișoarei nu s-a schimbat nimic. Inițial s-a spus că se face o evaluare, apoi că se stă după avize, apoi s-au făcut modificări în proiect. Au trecut ani buni de atunci, iar reprezentanții primăriei au decis să facă o licitație nouă, câștigată tot de Alex Dia Construct, cu o ofertă de 4,64 milioane de lei. Potrivit contractului, șantierul ar trebui să dureze 12 luni, iar banii sunt luați din bugetul local.

Palatul Culturii a fost construit în anii 1872 – 1875 și a fost proiectat de arhitecții Fellner și Helmer. În 1880, clădirea a ars și a fost reconstruită în același stil. În 1920 a ars din nou și, din nou, a fost reconstruită, în perioada 1923 – 1928. Între anii 1934 și 1936, arh. Duiliu Marcu a proiectat și a realizat fațada actuală a clădirii monument istoric. Pe fațadă ar fi trebuit să fie patru statui ale muzelor Thalia, Melpomene, Euterpe și Terpsihore. Fiecare avea aproape trei metri înălțime și cântărea aproximativ 900 de kilograme. Doar două au ajuns cândva pe frontonul clădirii monument istoric.

Articole pe aceeași temă:

Misterul statuilor de pe clădirea Operei Române: vor fi căutate cu camere video

6 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Dan A. says:

  Credeam ca toate astea sunt in proiectul initial: unde sunt conductele, daca trebuie mutate si cand, daca placile de travertin pot fi refolosite sau nu, etc. Mos Vasile are planuri mai bune cand isi renoveaza casa de chirpici, si nu costa atatia bani.
  Si iar intram in ciclul cu care ne-a obisnuit actuala administratie: nu lucram in 4 perioade ale anului: iarna, primavara, vara si toamna, apoi mai stam si in jur de sarbatori.

 2. Marcel says:

  S-au terminat banii ?

  La fantana cu pesti s-au oprit lucrarile si la opera s-au oprit lucrarile. S-au facut in graba mare si fara aprobarile necesare trotoarele sotron si cateva studii de fezabilitate.
  Nu mai sunt bani sau trebuie bani pentru alte prioritati ? Prea mult se agita Robu in aceste zile sa ne spuna noua ca s-a lucrat exemplar de cei de la Alex Dia Construct. Cei care de ani buni nu fac nimic la liceul Lenau aflat de 7 ani in renovare.

  A inceput campania electorala si trebuie bani… tocmai acum cand s-au terminat banii de la bugetul primariei datorita dezvoltarii in superforta!

 3. Nici O'Lae says:

  Totul e sub control, trebuie sa vina doar placile alea de faianta, a vazut el la cineva in baie la Bocsig, o sa fie cu mult rosu si cu sclipici.

 4. death says:

  Lucrurile devin grave:stop lucrari la cladirea Operei, la fel la liceul Lenau (se renoveaza de 8 ani !!), la fostul Liceu MIU nu misca un ac, in schimb pietonii sunt fortati sa mearga pe carosabil.

  Numitorul comun?Nu doar lenea si dezinteresul din primarie, ci , mult mai grav, primaria NU mai are un chior !

  Tembelul a vanturat toti banii, fara cap si fara noima, iar acum putem astepta ANI de zile cu cladirile acestea in ruina!
  Si-a batut joc de acest oras incalificabil!
  Sper din tot sufletul sa scapam la alegeri de cancerul numit Robu!

 5. Timisorean says:

  Cu tencuiala siliconata depozitata in perimetrul santierului ce fac? O aplica pe fatada? Nu e monument istoric cladirea?

 6. pieton says:

  Hazliu! La Opera s-a lucrat exemplar?Oare de ce s-au prabusit schelele de vreo 2-3 ori? De exemplu. Nu pot fi de acord cu aprecierea “exexmplar,mai ales ca am trecut zilnic de 3-4ori, prin zona,oricum,mai mult decat primaru.

 7. Ştirile judeţului Timiş

  Creații ale meșterilor populari și Piața Micilor Producători la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara
  La Muzeul Satului din Timișoara veți găsi, în acest weekend, produse de la micii producători, dar și creații ale meșterilor populari. Se desfășoară, în același timp, Târgul Meșterilor Populari și Piața Micilor Producători. Intrarea la eveniment este liberă, iar vizitatorii trebuie să poarte mască.

  Mapamond

  A murit Ruth Bader Ginsburg, renumita judecătoare la Curtea Supremă a Statelor Unite
  Renumita judecătoare Ruth Bader Ginsburg, apărătoare a drepturilor femeii, a murit la vârsta de 87 de ani. Aceasta suferea de cancer.

  Sănătate

  Crâmpeie de pe frontul Spitalului Militar Timișoara în lupta cu Covid-19. Scrisoarea lui Gabriel, 25 de ani, asistent medical
  Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale publică o nouă scrisoare din seria: „Crâmpeie de pe frontul Spitalului Militar Timișoara în lupta cu Covid-19”. Ne scrie Gabriel, 25 de ani, sergent, asistent medical.

  România

  Cursurile se vor desfășura online mai multe zile pentru a permite pregătirea secţiilor de votare și dezinfectarea lor
  Premierul Ludovic Orban a anunțat vineri seară că timp de mai multe zile cursurile se vor desfășura online, pentru a permite pregătirea secțiilor de votare și dezinfectarea ulterioară a claselor. Numărul zilelor urmează să fie stabilit. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  (P) Cred că Timișoara mai poate bifa o premieră istorică: prima femeie primar din istoria orașului
  ADVERTORIAL. Interviu cu RADU ȚOANCĂ, candidat PSD la funcția de consilier municipal Timișoara.

  România

  Opere de Newton și Galilei, valorând peste 2,5 mil. de lire, descoperite de polițiștii din Neamț în urma unor percheziții
  Polițiștii din Neamț au descoperit în urma unor percheziții opere aparținând lui Newton și Galilei, valorând mai mult de 2,5 milioane de lire sterline. Acestea ar fi fost sustrase din Londra în perioada 2017-2019.

  TION ITCom

  Aplicația TikTok va fi interzisă în Statele Unite ale Americii, începând de duminică
  Începând de duminică, aplicația TikTok nu va mai putea fi descărcată și utilizată pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, totul pentru ”a fi apărate interesele de securitate națională” ale țării, transmit reprezentanții Departamentului de Comerț al SUA. 1

  Sănătate

  Școală pe timp de pandemie, în Timiș: 2 elevi și 3 cadre didactice în spital, cu Covid-19. O îngrijitoare de grădiniță, infectată și ea
  Prima săptămână de școală în pandemie scoate la iveală și primele cazuri de Covid-19 depistate în cazul profesorilor și elevilor și primii pacienți din rândul acestora internați în spital. Vineri, 18 septembrie, a fost depistată și o îngrijitoare de grădiniță cu coronavirus, care se află izolată la domiciliu. Elevii dintr-o clasă de la Colegiul Național Bănățean și o clasă de la Lenau sunt în izolare – în fiecare clasă este câte un elev infectat cu coronavirus. 1

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.