tion.ro Web analytics

Ruga Timișoarei revine la denumirea care a consacrat-o. Consilierii locali s-au contrazis din nou pe Agenda culturală

De Diana Lupulescu
Reactualizat la:

Ruga Timișoarei revine la denumirea care a consacrat-o. Consilierii locali s-au contrazis din nou pe Agenda culturală

Foto: arhivă
Reactualizat la:
Consiliul Local Timișoara a aprobat, marți seara, Agenda culturală a Casei de Cultură a Municipiului, nu fără certuri și contraziceri.
Scris de Diana Lupulescu - Consiliul Local Timișoara a aprobat, marți seara, Agenda culturală a Casei de Cultură a Municipiului, nu fără certuri și contraziceri.

Subiectul a stârnit polemici aprinse și în urmă cu două săptămâni, când a căzut la vot deoarece nu a beneficiat de suficiente sufragii, liberalii refuzând să o voteze.

În plenul din 24 mai, primul amendament i-a aparținut consilierului local Roxana Iliescu (Pro România), care propus reintroducerea pe agendă a Festivalul de operă și operetă din Parcul Rozelor.

Aceasta a identificat și sursa de finanțare: „suma de 50.000 de lei poate fi luată de la Excentrica, 25.000 lei, respectiv de la Ecopol, aflat la punctul 13 pe agendă”.

A luat apoi cuvântul primarul Dominic Fritz, care a dorit să facă unele precizări.

„Agenda culturală pe care o votăm astăzi nu cuprinde evenimentele culturale finanțate de Municipiul Timișoara. Este, de fapt, doar programul cultural al Casei de Cultură. O mare parte a evenimentelor culturale nu se întâmplă prin Casa de Cultură, ci la filarmonică, la teatrele german și maghiar și multe la Centrul de Proiecte. E foarte important să înțelegem asta. Festivalul de operă se face oricum în colaborare cu Casa de Cultură, care gestionează scena din Parcul Rozelor”, a replicat primarul Dominic Fritz.

Edilul a declarat că Opera Națională Română din Timișoara a depus deja cereri de finanțare pentru câte un weekend de festival, una la Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara și alta la Consiliul Județean Timiș.

„Ar fi fost frumos să depună și la Ministerul Culturii pentru că Opera, care are un director superb, este finanțată de Ministerul Culturii, care nu și-a respectat angajamentele luate pentru capitala culturală. Timișoara a văzut foarte puțini bani, atât pentru investiții, cât și pentru programul cultural. Ideea că Opera Națională Română din Timișoara este o cumva o instituție săracă și fără susținere de la bugetul local s-ar prăbuși este o idee falsă. Timișoara așteaptă cu multă nerăbdare și drag finanțarea promisă de Ministerul Culturii. Sperăm că se va rezolva acum cu noua Ordonanță 42, care trenează de peste un an și jumătate”, a afirmat edilul-șef.

Acesta a făcut aluzie la Festivalul JazzTM: „Am mai avut lucruri despre care s-a spus că sunt îngropate și ne trezim că se născuse înainte să fie omorâte”.

Consilierul Roxana Iliescu și-a retras amendamentul după ce primarul Fritz a asigurat-o că dacă solicitarea depusă la Centrul de Proiecte, pe fondul de urgență, nu primește răspuns pozitiv, Festivalul de Operă și Operetă va fi finanțat prin Casa de Cultură a Municipiului.

Simion Moșiu (PNL) a cerut, din nou, să se renunțe la denumirea Banatica, sub care s-au desfășurat anul trecut Ruga Timișoarei și Festivalul Minorităților.

„Legat de numirea Rugii Timișoarei, ea trebuie să revină la noțiunea de Ruga Timișoarei. O să fac un amendament ca din Banatica, titlul mare, să rămână Ruga Timișoarei, iar a treia zi, sub denumirea de Banatica, să aibă loc Festivalul Etniilor. Dacă ai musafiri, nu îi chemi: hai la mine la Banatica, îi chemi la Rugă”, a precizat Simion Moșiu (PNL).

Amendamentul a trecut, nu înainte ca primarul Dominic Fritz să spună că „propun simbolic să dați un vot în favoarea Rugii Timișoarei. Nu cred că sunt «antirugiști» aici”.

Subiectul JazzTM nu avea cum să lipsească din discuțiile consilierilor locali.

„În urmă cu două săptămâni am asistat la un festival de ipocrizie, un spectacol în care consilierii PNL au fost actorii principali. Dar aș dori să știți că v-ați jucat în primul rând cu munca și viața celor implicați în aceste evenimente și motivul, mărul discordiei, a fost un eveniment pe care dumneavoastră, domnule Diaconu, știați foarte bine că este finanțat de câteva luni bune. Totuși, ați ales să faceți acest circ și continuați acest circ. Ați pus niște bețe în roate unor evenimente tradiționale în oraș și vreau să înțelegem care e scopul. De ce ați întârziat aprobarea agendei culturale? Pentru circ politic? Cum reprezentanți interesele cetățenilor cu aceste luări de cuvânt care sunt pură ipocrizie și orgoliu? Iar ceea ce s-a întâmplat cu JazzTM a arătat cât de mult vă pasă de Agenda culturală. Puteați să găsiți oricare alt motiv să nu o votați, nu un festival despre care știați foarte bine, în calitate de consilier al președintelui Nica Alin că este deja finanțat”, a declarat consilierul local Paula Romocean (USR).

Agenda culturală pentru anul 2022 a fost adoptată cu 21 de voturi pentru. Cele 5,3 milioane de lei alocate se împart astfel:

Târgul de Paști (9 – 27 aprilie) – 150.000 lei

9 Mai – Ziua Europei (8 – 9 mai) – 50.000 lei

Cireșar (1 – 30 iunie) – 125.000 lei

Festivalul Inimilor (30 iunie – 9 iulie) – 700.000 lei

Ziua Timișoarei (1 – 3 august) – 460.000 lei

Ruga Timișoarei + Ziua Minorităților (15 – 18 septembrie) – 250.000 lei

Străzi pentru comunitate (1, 8, 15 octombrie) – 250.000 lei

Excentrica – acțiuni în cartiere – (1 ianuarie – 31 decembrie) – 450.000 lei

1 decembrie, Ziua Națională – 85.000 lei

Manifestări dedicate Revoluției din 1989 (15 – 22 decembrie) – 130.000 lei

Târgul de Crăciun (1 – 31 decembrie) – 250.000 lei

Revelion 2023 – 300.000 lei – Bella Santiago featuring Versus & Ansamblul Timișul, foc de artificii

Etnopol (1 ianuarie – 31 decembrie) – 530.000 lei

Edupol (1 ianuarie – 31 decembrie) – 350.000 lei

Dare! Capitală Culturală Europeană (1 ianuarie – 31 decembrie) – 1,25 milioane de lei

Pe aceeași temă:

Agenda culturală a Timișoarei, luată la puricat la Casa de Cultură a Municipiului

După 10 ani, Festivalul JazzTM dispare de pe Agenda culturală. Dispută în CLT: să fie Banatica sau Ruga Timișoarei?

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Șase oferte pentru proiectarea lotului 2 din autostrada Lugoj - Deva

  Capitală Culturală

  Reprezentații de excepție la Filarmonica Banatul în 2023, anul Capitalei Culturale Europene

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Avansează lucrările la Centrul de legume-fructe din Tomnatic. Vicepreședintele CJT, în vizită pe șantier

  Utile

  FOTO. O mai mare vizibilitate în câteva intersecții din Timișoara. Arborii au fost toaletați

  Ştiri din Timiș

  Bulină neagră de la CNAIR pentru firmele care se ocupă de Centura Timișoara Sud și descărcarea de pe A1 la Sânandrei

  Ştiri din Timiș

  Programul de lansare a Capitalei Culturale, încă „secret”. E cert că PMT și CJT fac evenimente separate

  România

  Paul al României, prințul fugar, a fost prins și arestat la Paris

  Ştiri din Timiș

  Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, după rezultatele la BAC: „Revenim la un scenariu optimist pentru admiterea 2022"

  Ştiri din Timiș

  Muzică pentru toate gusturile la Zilele comunei Lovrin

  Sănătate

  Coronavirus, ultimele șapte zile în Timiș: peste 212 de infectări, dublu față de acum o săptămână

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici