tion.ro Web analytics

Reabilitarea termică a blocurilor cu bani de la UE, fiasco la Primăria Timișoara. Trei blocuri din 68 sunt gata

De Roxana Deaconescu

Reabilitarea termică a blocurilor cu bani de la UE, fiasco la Primăria Timișoara. Trei blocuri din 68 sunt gata

foto: arhivă
Reabilitarea termică a blocurilor, atât de lăudată de fosta administrație, a rămas în urmă la Timișoara. Din cele 68 de blocuri incluse în programul pe fonduri europene au intrat în șantier numai șapte. Și doar trei au fost finalizate. Mai este un an și puțin până la termenul limită.
Scris de Roxana Deaconescu - Reabilitarea termică a blocurilor, atât de lăudată de fosta administrație, a rămas în urmă la Timișoara. Din cele 68 de blocuri incluse în programul pe fonduri europene au intrat în șantier numai șapte. Și doar trei au fost finalizate. Mai este un an și puțin până la termenul limită.

Fiasco total la Primăria Timișoara cu programul de reabilitare termică a blocurilor început pe vremea administrației Robu. Finanțările au fost aprobate prin 2018 și 2019, iar municipalitatea a reușit să semneze 18 contracte de finanțare prin POR 2014-2020, pentru 68 de blocuri din oraș. Au fost alese trei soluții tehnice pentru anvelopare: polistiren (șapte blocuri), vată minerală bazaltică (un bloc) și panouri sandwich din aluminiu (60 blocuri).

Primăria a pornit cu greu licitațiile doar pentru nouă din totalul de 18 proiecte semnate cu ADR Vest. Dar la multe dintre ele nu s-a dus nicio firmă, astfel că licitațiile au fost reluate de mai multe ori. Potrivit reprezentanților primăriei, „au fost organizate minimum două – maximum șase proceduri de achiziție pentru contractele de execuție lucrări pentru nouă contracte de finanțare”.

„Procedurile au fost anulate de 28 de ori, pentru că nu au fost depuse oferte”, dezvăluie PMT acum.

În urmă cu un an, când a ajuns în primărie, Dominic Fritz spunea că problema este inclusă în caietul de sarcini și că urmează să se facă modificări astfel încât proiectul să fie dus la final.

Doar trei blocuri gata, mai sunt 14 luni

În cele din urmă, de fapt, doar șapte contracte au fost atribuite din totalul de nouă licitate. Sunt blocurile pentru care s-a decis termoizolarea cu polistiren: pe Aleea FC Ripensia 4-6-8, bd. Corneliu Coposu 18, str. Surorile Martir Caceu 27, str. Măgura 6, str. Mareșal Averescu 51, str. Învățătorului 3 și Intrarea Iulia Simu 12 bl. C. Aici au început șantierele, dar doar trei au fost reabilitate complet. Este vorba despre Aleea FC Ripensia 4-6-8, Învățătorului 3 și Intrarea Iulia Simu 12 bl. C.

Au rămas așadar 65 de blocuri pentru care sunt bani, dar nu s-a făcut nimic, iar municipalitatea mai are doar 14 luni să le reabiliteze, pentru că se apropie termenul final prevăzut în proiect.

„Termenul maxim pentru finalizarea lucrărilor de intervenție pentru a nu se pierde finanțarea este de 31 decembrie 2023. Având în vedere că nu au fost ofertanți pentru imobilele care au ca soluție tehnică sistemul termoizolant cu panouri sandwich, s-a luat în considerare schimbarea soluției tehnice pe sistemul termoizolant cu vată minerală bazaltică”, ne-au spus reprezentanții Primăriei Timișoara, în baza unei solicitări pe Legea 544.

Se tot fac licitații

În urmă cu câteva zile, municipalitatea a lansat o licitație pentru patru contracte de reabilitare termică a blocurilor. Una este reluată, după ce prima procedură a eșuat în urmă cu un an. Primăria caută acum firme care să anvelopeze următoarele blocuri:

 • str. Martir Ioan Stanciu 2 – Calea Martirilor 31 – str. Științei 3-5 (1,8 milioane de lei cu tot cu TVA);
 • Calea Martirilor 67 – Aleea FC Ripensia 16-22 – str. Gheorghe Lazăr 42 (10,3 milioane de lei cu tot cu TVA);
 • str. Stelelor 6 bl. T20 – Aleea Cristalului 1 bl. 74 sc. D – bd. Take Ionescu 11-13 (4,07 milioane de lei cu tot cu TVA);
 • str. Luminița Boțoc 2 – str. Luminița Boțoc 4 – str. Martir Dumitru Jugănaru 13 – str. Vasile Lucaci 18 (2,07 milioane de lei cu TVA).

Rămâne de văzut dacă vor exista firme interesate și dacă noua administrație va putea duce programul la final.

editor Dan Oancia

Pe aceeași temă:

Eșec după eșec la licitațiile pentru reabilitarea termică din fonduri UE a blocurilor din Timișoara

22 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. trr says:

  firmele serioase fac blocuri cu totul, nu isi bat capul cu niste izolari exterioare.

 2. Constatatorul says:

  Fritz incompetentul!

  • Mihai says:

   Iar ai comentat degeaba. Astea sunt de pe vremea lui Robu, dar na e usor sa arunci cu rahat pe un nemurici care a demonstrat ca nu stie sa aibe grija de un oras mare ca Timisoara.

   • Un contribuabil says:

    Mihai, nu te intrebi oare Dl Spritz, după un an de mandat, CATE PROIECTE PE FONDURI UE ARE FINALIZATE ??? Zero !

    • sss says:

     Documentatia pentru un proiect dureaza minim 1-2 ani. Fritz a fost ales acum un an dar a intrat pe post in ianuarie. In fine, oricum nu conteaza, huooo Fritz.

  • George says:

   Dar tu stii sa si citesti? “Finanțările au fost aprobate prin 2018 și 2019,municipalitatea a reușit să semneze 18 contracte de finanțare.” Astea sunt de pe vremea robului, asa ca usor cu mobila pe scari…

  • Gogu says:

   De ce n-o intrebati pe Lelica(Lolita) Crisan de ce nu s-au reabilitat termic blocurile ? Parca ea se ocupa in fosta administratie.

 3. Garda says:

  Dacă nu avem primar, nu avem nici proiecte pe fonduri UE, implicit nu avem nici reabilitări. La fel cum nu avem nici proiecte pentru centrale proprii pentru spitale și scoli. Poate după ce ne vom scapa de acest Fritz, un mare mincinos și incompetent.

 4. Ser09 says:

  Tot socialism subventionat este si asta de Primarie, vrei izolatie, iti faci tu frumos dosarul si demersurile pentru obtinerea fondurilor, daca nu faci integral pe banii proprii. Anormal ca si incalzirea de la CET ca o Pirmarie sa puna 25% la anvelopare. Cei care isi cumpara apartamente noi ar trebui Primaria sa le dea 25% din lucrarea de izolare pe acelasi principiu.

 5. Viribus Unitis says:

  Fonduri UE care nu se pot fura… De ce ar fi interesate niste firme sa participe la licitatie?

  • RUSINE says:

   Ai uitat sa spui ca nici primaria(primarul si cei competenti)nu pot avea clauza de PARANDARAT din contract

   • Si curcile rad says:

    Voi nu va ganditi si la viceprimarul 3 noaptea ca daca primarul a cumparat o vila de peste 300000 euro nu merita si el macar una de 290000 euro Pentru ca toata priceperea si competenta lui timp de un an de zile a puso in interesul Timisorenilor

 6. ceghe says:

  Problema e mai gravă. Nici dacă vrei să izolezi blocul pe banii tăi nu primești aprobare dacă nu faci parte din sistem. Ideea de bază era că aceste lucrări trebuie făcute doar de anumite firme, cu multe milioane. Astfel, izolarea unui grup de câteva blocuri poate ajunge la câteva milioane de euro (stiu, se schimbă și niște conducte interioare). Cum să faci tu, neica nimeni, o scară cu 10000 de euro?

  Motive de refuz a lucrării în regie proprie se găsesc, nu-i problemă. Pe vremea robului functiona chestia cu “identitatea cromatică”. Nu puteai izola o scară fiindcă stricai identitatea… Asta a intrat in vigoare după ce au comandat un studiu unei firme sau instituții din germania. Concluzia studiului era că nu e frumos un bloc colorat partial si restul gri. E mai frumos complet gri si mai ineficient.

  Unde mai pui poveștile cu protectia planetei, reducerea amprentei de carbon, greta …? Nu-mi izolezi blocul, nu mă lași să-l izolez pe banii mei că stric afacerile, deci nu pot să-mi reduc costurile cu încălzirea pe timpul iernii și acum vrei să decarbonizezi planeta tot cu banii mei și a altora. Nu e frumos?

  Celor racordați la colterm nu le-ar fi ceva mai bine acum cu blocurile izolate? Nu ar plăti mai puțin primăria acum pe combustibil?
  Bine că în bucurești s-au reabilitat sute de blocuri cu 10 etaje (de multe ori fără contribuție din partea proprietarilor) si noi nu putem nici pe banii noștri.

  • Ouch says:

   De cate ori ma uit la blocul verde (mai multe nuante) de garsoniere din spatele cimitirului din Buziasului ma napadeste un sentiment acut de identitate cromatica. Fiecare panou prefabricat are alta culoare sau nuanta.
   Problema cu programele astea publice de lucrari e ca sunt prea putine firme de partid, si au personal prea mic – deh, in afara de patroni de ce sa dai bani pe salarii? Iar daca firma n-ar fi de partid e simplu, oricum nu prinde comenzi. Orice se face prin primarii costa cel putin triplu – si afecteaza si piata privata, dupa ce furnizorii se obisnuiesc cu sumele pe care le pot obtine pentru lucrari publice.
   Pe bucurestenii izolati electoral n-avem de ce sa ii invidiem. Precis s-a furat ca-n codru la materiale si executie.

 7. von Grofe says:

  A venit fritul asta sa strice afacerile prospere facute de primaria Timisoara pe vremea cand Robu conduce cu un urias succes orasul. realizarile lui sunt memorabile Timisoara a fost aproape sa aibe si metrou, practic urma sa fie un magalopolis impreuna cu Aradul.

 8. Angy says:

  Tot acelasi lucru cu greaua mostenire? Sau incompetenta….

 9. sss says:

  Are Roxana boala maxima pe Fritz, poate ca nu a luat-o pe ea consilier pe comunicare si l-a luat pe Marta care face absolut zero.

 10. Timisorean says:

  Ca sa lamurim problema: prin fostul program de reabilitare s-au izolat cu polistiren. O solutie simpla, ieftina, pe care stiu sa o puna in practica toti constructorii. Noul program a fost gandit la fel. Dar pe parcurs a aparut o firma pnlista, din moldova care importa si producea aceste panouri. Astfel lucrarile trebuiau sa ajunga la ei. Robu a ordonat, dupa ce finantarea era obtinuta sa se schimbe proiectele pe solutia pnlista cu panouri. Asta a insemnat inca 1 an de munca, appi autorizarea. Intre timp firma a falimentat, ca nu lea mers smecheria. Nimeni nu s-a prezentat la licitatie pentru ca e un sistem idiot si nefezabil si firmele serioase nu lucra cu asa ceva.
  Fritz a stiut de asta si a promis schimbarea proiectelor si realizarea solutiei normale, cu polistiren. Numai ca asta presupune schimbari de proiecte, caiete de sarcini, etc care nu se fac pe gratis. Primaria trebuia sa plateasca un nou proiect si au refuzat.
  Deci ambii primari, zero competenti amandoi, au vina in nerealizarea acestor reabilitari!
  Bravo timisoreni! Ati votat “bine”!

 11. Nelu says:

  Care este HCL care interzice operatorilor de cablu sa reinstaleze sau sa lase cablurile agatate de fatada si in timpul / dupa reabilitare?
  Cine este persoana de contact de la Primarie respinsabila de lucrari (de ex. pt Maresal Al. Averescu 51)
  Niciunde pe pagina primariei nu gasim aceste informatii.

 12. Cele mai noi știri

  Azi în Timișoara

  Ce facem astăzi în Timișoara?

  România

  O carte de Mihai Eminescu, în ediție princeps, scoasă la licitație. 7.000 de euro, prețul de pornire

  România

  Regulament nou pentru roaming în țările membre ale UE, din 1 iulie

  România

  Trenurile CFR ar putea circula (și) mai încet dacă temperatura în șine va depăși 50 de grade

  Ştiri din Timiș

  Admitere la Universitatea de Vest din Timișoara: 11 facultăți și peste 160 de programe de studii

  Ştiri sportive

  Un polițist de penitenciare antrenează mici boxeri, la Lovrin. După patru luni au câștigat și primele meciuri

  România

  Tabără anti-bullying pentru tineri

  Ştiri din Timiș

  O singură ofertă primită de Primăria Timișoara pentru proiectarea Traseului Revoluției din 1989

  România

  Până la 15 ani de închisoare pentru cei care abuzează sexual minori

  Ştiri din Timiș

  Arad Open Air - cel mai mare festival de muzică electronică din vestul țării își deschide porțile în curând

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici