tion.ro Web analytics

Propunere pentru traficul Timisoarei: pasaj suprateran in loc de subtraversare la Solventul

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Primarul Timişoarei propunea, la începutul acestui an, realizarea unei treceri la nivel cu calea ferată de la Solventul, în acest fel aerisindu-se traficul strangulat de la Pasajul Jiul. Practic, este vorba despre o trecere la nivel, cu bariere, care să permită automobilelor care vin de pe Calea Bogdăneştilor să treacă spre strada Gării, temporar, până când se va realiza o subtraversare în zonă. Un membru al PNȚCD, Marius Popovici propune acolo în zonă o supratraversare – un pasaj suprateran.
Scris de Valentin Rusu - Primarul Timişoarei propunea, la începutul acestui an, realizarea unei treceri la nivel cu calea ferată de la Solventul, în acest fel aerisindu-se traficul strangulat de la Pasajul Jiul. Practic, este vorba despre o trecere la nivel, cu bariere, care să permită automobilelor care vin de pe Calea Bogdăneştilor să treacă spre strada Gării, temporar, până când se va realiza o subtraversare în zonă. Un membru al PNȚCD, Marius Popovici propune acolo în zonă o supratraversare – un pasaj suprateran.

Marius Popovici, membru PNȚCD și inginer de profesie, spune că acolo ar fi potrivit un pasaj, nicidecum o trecere la nivel cu calea ferată ori un subpasaj.

Primăria a propus această trecere la nivel cu calea ferată ca o măsură de urgenţă, reprezentanţii municipalităţi având în plan o subtraversare în această zonă. Conform reprezentanţilor primăriei, noul pasaj inferior care ar urma să fie construit în zona Solventul – subtraversare necesară pentru a face legătura între cartierul Ronaţ, respectiv Blaşcovici, şi Iosefin – este estimat la 27,8 milioane euro, lucrările urmând să fie realizate în 2 ani. Subpasajul ar urma să asigure legătura între Calea Bogdăneştilor şi strada Gării.

Popovici este de părere că acolo trebuie făcută o traversare supraterană, pasaj care în viitor ar putea prelua un număr extrem de mare de participanţi la trafic – traficul din cartierele Ronaţ, Mehala, Circumvalaţiunii, spre zona Gării de Nord. Nici trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere nu este uşor de realizat, în viziunea lui Popovici, fie ea şi o trecere temporară.

„Având în vedere reglementările CFR actuale, există temerea că nu se va aproba un pasaj la nivel cu bariere automate, întrucât în prezent există opt linii în zonă (patru active şi patru de garaj), depăşind cu mult numărul de două linii care sunt admise în mod curent de către CFR pentru o astfel de trecere. În plus, cel care ar dori să treacă peste un pasaj la nivel ar tebui să <<aducă>> cu sine o grămadă de timp, întrucât frecvenţa trenurilor este destul de mare şi barierele ar fi o bună parte a zilei închise”, e de părere Popovici.

Cât despre subtraversare…

„În ceea ce priveşte ideea de a se construi în această zonă o subtraversare, aceasta ar fi extrem de greu de realizat din cauza canalului colector Nord de pe Calea Bogdăneştilor – un canal colector cu dimensiune clopot de 5 pe 6 metri, care ar fi foarte greu de deviat pentru a se săpa un tunel. De asemenea, apele subterane şi terenul mlăştinos ar fi o piedică în realizarea unei subtraversări”, spune fostul vice al CJ Timiş.

În opinia acestuia, o supratraversare cu structură prefabricată ar fi cea mai bună soluţie pentru rezolvarea acestui nod rutier important al Timişoarei.

„Supratraversarea de pe Bogdăneştilor ar însemna o structură din beton armat prefabricat, structură superioară, având următoarele elemente: piloni foraţi la adâncimea cerută de către geotehnicieni, fundaţie pentru două culei cu înălţimea de circa 6 metri, o pilă centrală cu aceeaşi înălţime, circa 15 grinzi prefabricate din beton armat cu lungimea de 40 de metri, armătură de rezistenţă suprabetonare, hidroizolaţie şi asfalt cât şi două rampe de acces de pe strada Bogdăneştilor şi din strada Gării, zona de întoarcere a mijloacelor RATT. Constructorii Autostrăzii Vestului au reuşit realizarea unor asemenea lucrări de artă în maxim şase până la nouă luni. Valoarea lucrării estimată de mine este de circa 2,5 – 3 milioane de euro”, spune Popovici.

Inginerul se bazează pe următoarele preţuri unitare: o coloană forată – circa 15.000 de euro, o culeie – 150.000 de euro, o grindă prefabricată – 20.000 de euro.

„O investiţie pe care Primăria Timişoarei ar putea-o realiza din fonduri proprii sau atrase în şase până la nouă luni, după ultimul aviz al proiectului tehnic. În momentul de faţă, pasarela de pe acest amplasament nu este folosită de către pietoni, ei trec în condiţii de pericol peste cele opt linii de cale ferată. Din acest motiv pasajul ar avea nevoie şi de două culoare pietonale. De asemenea, faptul că pe teritoriul fostului Solventul actualul prorprietar execută ultimele demolări şi ecologizarea terenului deschide posibilitatea de a trece, după un schimb de terenuri, prin incinta fostului Solventul direct spre un viitor pod peste Bega în imediata apropiere a Silozului Timişoara – lucrare care ar putea costa 1,5 – 2 milioane de euro şi continuarea cu deschiderea unei noi artere spre zona Calea Şagului şi Zona Industrială Freidorf”, spune Popovici.

Viitorul Pasaj Bogdăneştilor ar avea, în viziunea lui Popovici, deschiderea de circa 80 de metri (lungimea pasajului), fără rampe, înălţimea de 6 metri şi lăţimea de circa 20 de metri (patru benzi de circulaţie şi două culoare pietonale).

Marius Popovici este consultant în domeniul construcţiilor civile, hidrotehnice şi rutiere și a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş în perioada 1996-2008.

Alte articole pe aceeași temă:

Pana sa avem un nou pasaj la Solventul, autoritatile vor sa deschida circulatia peste calea ferata

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Lucrările la rețeaua de apă din zona C-tin Prezan, reprogramate pentru vineri. Apa va fi întreruptă

  Mapamond

  Rusia transmite că a interceptat trei avioane militare ale Franței deasupra Mării Negre

  România

  VIDEO. Guvernul a aprobat măsurile de relaxare de sărbătorile de iarnă

  Eveniment

  Fost polițist de frontieră, extrădat din Germania. A fost condamnat pentru luare de mită și trafic de influență

  Eveniment

  Pistol cu aer comprimat și droguri, găsite în locuințele a doi bărbați din Timiș

  Ştiri din Timiș

  Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș vor 11,5 milioane de lei de la guvern

  Ştiri din Timiș

  Costi Bleja, președintele Alianței Pentru Patrie Timiș: Românii au dreptul să fie liberi

  Ştiri din Timiș

  Centura Timișoara Vest. A fost ales traseul, prin Săcălaz și Utvin, cu patru noduri rutiere

  Ştiri din Timiș

  Noul serviciu public de parcare al Primăriei Timișoara, înființat cu circ. Și câteva semne de întrebare

  Sănătate

  Coronavirus, 8 decembrie: 84 de cazuri noi în Timiș, un deces. Incidența se apropie de 2 la Timișoara

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici