tion.ro Web analytics

Probleme cu licitația pentru salvarea Colterm. Patru firme vor concordatul

De Roxana Deaconescu

Probleme cu licitația pentru salvarea Colterm. Patru firme vor concordatul

Reactualizat la:
Cinci firme s-au înscris la licitația pentru concordatul preventiv al Colterm, însă una a renunțat și doar patru oferte au rămas în analiză. S-au depus două contestații, iar una dintre societăți dă de înțeles că procedura ar fi cu dedicație.
Scris de Roxana Deaconescu - Cinci firme s-au înscris la licitația pentru concordatul preventiv al Colterm, însă una a renunțat și doar patru oferte au rămas în analiză. S-au depus două contestații, iar una dintre societăți dă de înțeles că procedura ar fi cu dedicație.

Societatea de termoficare a pornit în 11 februarie licitația pentru o firmă de consultanță care să pregătească restructurarea/ reorganizarea tehnico-financiară și să pregătească concordatul preventiv, procedura despre care inclusiv reprezentanții primăriei spun că va salva Colterm. Suma pusă la bătaie a fost cel mult 1,33 milioane de lei, echivalentul a puțin peste 270.000 de euro.

Au depus oferte cinci firme, dar una a renunțat, astfel că au rămas patru în analiză. Sunt însă deja probleme cu licitația. Au fost depuse și două contestații. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a solicitat dosarul de achiziție pentru a da un verdict.

Firmele Alfa&Quantum Consultim SPRL și Prime Insolv Practice SPRL au cerut ajutorul CNSC. În una dintre plângeri s-a scris că „anumite cerințe din documentația de atribuire încalcă prevederile legale”. Reprezentanții Prime Insolv Practice spun că unul dintre criterii este „restrictiv, menit să înlăture concurența reală”.

Condiția impusă de Colterm

Colterm cere ca ofertantul să demonstreze „că a dus la bun sfârșit minim două proiecte mari de restructurare (cel puțin un concordat omologat pentru firme înregistrat în România) pentru o valoare minimă a pasivului de 250 de milioane de lei”.

Reprezentanții firmei care au depus una dintre contestații spun că „există o rată extrem de mică a concordatelor preventive omologate în România (…), iar pentru o valoare minimă ca cea indicată în documentația de atribuire există unul singur, de unde se desprinde concluzia logică că impunând o astfel de condiție câștigătorul licitației nu poate fi decât Casa de Insolvență Transilvania”. Este firma care se ocupă de concordatul preventiv pentru CFR Marfă.

În România s-au făcut doar două concordate preventive, unul pentru CFR Marfă, iar altul pentru Blue Air. Atunci când au prezentat varianta aleasă pentru salvarea Colterm, reprezentanții primăriei și cei ai societății de termoficare spuneau că această metodă va bloca creditorii să ceară insolvența sau executarea silită a Colterm. Concordatul este, de fapt, un contract care va fi încheiat între societatea de termoficare și creditori.

Colterm are, conform celor din primărie, datorii de peste 300 de milioane de lei. Și primăria are datorii la societatea de termoficare, cam 160 de milioane de lei, bani care ar trebui să acopere pierderile induse.

Articole pe aceeași temă:

Colterm caută oficial consultant pentru concordatul preventiv. Aproape 300.000 de euro costă planul de restructurare

Primăria Timișoara crede că poate salva Colterm prin concordatul preventiv. Nu se știe cât costă mișcarea

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. cet says:

  Alti bani aruncati in vant!

  Ce garantii exista ca pentru cei 300000EUR consultatntul va si redresa Coltermul?

  Are vreo obligatie clara sau va spune asta e, nu se poate!!

 2. Anti_vir says:

  In mod normal s-ar putea rezolva situatia prin intrarea in insolventa dar atunci primul lucru care se face este recuperarea creantelor si cum primaria datoreaza 160 de mililoane s-ar putea trezi cu un calendar foarte strict pentru a plati datoria. Prin masura cu concordatul se urmareste sa se castige ceva timp pana cand va trebui transata problema si mai trece iarna

 3. Cele mai noi știri

  Eveniment

  UPDATE. Doi morți într-un accident pe autostrada Arad-Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Îndemn de primăvară, de la Iulius Town: „Young at any age”! Peste 1.000 de premii la cumpărături

  Ştiri din Timiș

  Peste 600 de bătrâni din Timișoara ajutați, în pandemie, de Direcția de Asistență Socială

  Eveniment

  FOTO. Explozie într-o casă din Timișoara. Un bărbat a fost prins sub dărâmături

  Mapamond

  Viktor Orban avertizează: Ungaria va intra în cea mai grea perioadă de la începutul pandemiei

  Ştiri din Timiș

  Parlamentarii PSD de Timiș au depus 140 de amendamente la Legea bugetului. Pentru ce vor bani

  România

  Normă de amenzi? Europol: Polițiștilor li se impune să raporteze zilnic numărul de sancțiuni aplicate

  Eveniment

  Prinși în flagrant când vindeau 1 kg de canabis, într-o localitate din Timiș

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Lupta cu poluarea textilă, la Timișoara. Petic cu petic se face o bluză reciclată, în 22 de ore

  Ştiri sportive

  „WoW Europe”, proiectul care își propune să uimească Europa, a fost lansat la Timișoara

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici