tion.ro Web analytics

Parcul Central, redeschis în sfârșit după reabilitare. Primarul Robu, tur de onoare prin grădina vieneză a Timișoarei

Reactualizat la:

Parcul Central, redeschis în sfârșit după reabilitare. Primarul Robu, tur de onoare prin grădina vieneză a Timișoarei

Reactualizat la:
Fără cvartet de coarde, dar cu diplome și un tur de onoare! Așa a inaugurat primarul Nicolae Robu Parcul Central, după mai bine de doi ani de șantier. Edilul-șef a tăiat panglica, a ciocnit un pahar de șampanie și apoi a plecat la plimbare pe alei, însoțit de directorii din primărie. Specialiștii PMT spun că parcul are nouă zone de interes.
Scris de Roxana Deaconescu - Fără cvartet de coarde, dar cu diplome și un tur de onoare! Așa a inaugurat primarul Nicolae Robu Parcul Central, după mai bine de doi ani de șantier. Edilul-șef a tăiat panglica, a ciocnit un pahar de șampanie și apoi a plecat la plimbare pe alei, însoțit de directorii din primărie. Specialiștii PMT spun că parcul are nouă zone de interes.

Parcul Central, denumit inițial Scudier, a fost amenajat în 1870 și încă păstrează exemplare de arbori din acea perioadă, însă în număr redus: platani, stejari și frasini, nuc negru american, salcâm japonez și castan sălbatic. În anii 80 s-au făcut modificări de tip arhitectural, iar în 2009 a fost amenajată Aleea Personalităților, cu zece busturi: Alexandru Mocioni, Stan Vidrighin, Carol Küttel, Török Ianos, Béla Bartók, Claudius Florimund Mercy, Eugeniu de Savoya, Aurel Cosma şi Sever Bocu.

„Avem bucuria să inaugurăm Parcul Central și o facem ca o dedicație pentru Timișoara și timișoreni, ca un dar de Ziua Timișoarei, la centenar. A fost o lucrare grea, dar a meritat și ceea ce a rezultat este pur și simplu minunat. Sunt noi aranjamente florale, cu pietriș alb, covoare de iarbă peste tot, iarbă minunată, vedem Aleea Personalităților pusă la punct, așa cum merită aceste personalități ale căror busturi sunt prezente aici, putem observa și copaci vechi, străvechi, prezenți în parc încă de când a fost creat parcul și putem vedea și noi arbuști care au fost plantați, aranjamente minunate de flori, pentru că am mers pe principiul grădinilor vieneze, avem o abundență de flori”, a explicat Nicolae Robu.

Edilul-șef a tăiat panglica alături de directorul Direcției de Mediu din primărie și de șeful firmei care a reabilitat parcul, Sorin Doda, de la Lovrintim. A ciocnit un pahar de șampanie, apoi a plecat la plimbare prin parc, a lăudat lucrările și pe cei implicați și a vorbit cu oamenii care se adăposteau la umbră.

Potrivit reprezentanților primăriei, au fost amenajați 5.232 mp de alei din pavele, 5.960 mp alei asfaltate și 440 mp alei nou create, cu pavele. S-au plantat 4.635 de arbori și arbuști, 1.398 de plante perene, 280 de trandafiri și peste 20.000 de flori anuale. De asemenea, au fost transplanți 302 arbori și arbuști. Au fost montate opt pergole, fiecare cu câte o specie de liane: glicină, clematis, trandafiri, iederă și altele. Parcul Central are de acum și un pavilion muzical, dar și trei gradene: una la labirintul sub forma unei frunze de Ginkgo Biloba, alta la patio și alta la intrarea dinspre Podul Maria. Au fost montate și 134 de bănci, 56 de scaune și 112 coșuri de gunoi, iar tot parcul are sistem de irigare nou, dar și o conductă de apă potabilă nouă.

Ca și la alte inaugurări, primarul Timișoarei a împărțit diplome celor care s-au ocupat de șantier și a lăudat fântânile arteziene din parc, care au fost dotate cu jocuri de lumini. I-a informat pe timișoreni că se poate sta pe iarbă și că oricine vrea se poate tolăni pe spațiul verde, cu condiția să nu degradeze.

„Ce frumos, de jur împrejur flori, fântâni. Unii, constat, urăsc fântânile, e greu de înțeles. Pe de o parte, ele purifică aerul, pe de altă parte sunt frumoase. Vă invit să veniți și noaptea, să vedeți cum arată tot jocul acesta de apă și lumini, arată minunat. Parcul este făcut pentru noi, să ne bucurăm de el, prin urmare cine dorește să se tolănească pe iarbă aici poate să o facă, să se bucure de tot ce-i în jur, atâta tot să nu degradeze”, a mai spus Robu.

Edilul-șef a făcut o tură și prin labirintul sub forma unei frunze de copac, iar la un moment dat a început să alerge prin el, după care s-a oprit lângă fântâna de la intrarea dinspre Podul Maria, pe care a admirat-o și a lăudat-o.

„Eu mă aștept să văd aici, pe aceste gradene, un chitarist cântând, iar în față fântâna, aranjamentele florale… Sigur, ne putem imagina multe”, a conchis primarul Timișoarei.

Oficialii PMT mai spun că noul Parc Central, amenajat sub formă de grădină vieneză, are nouă zone de interes: statuia lui A. Mocioni, statuia lui Vicențiu Babeș, Aleea Personalităților – care are acum stema Timișoarei la întrarea în parc, o mică grădină spaniolă – patio, ce imită o curte interioară de casă spaniolă, arabescuri din flori ca cele din Viena – formează un model de ie românească, pavilionul și banca circulară – unde va cânta fanfara, labirintul sub forma unei frunze de Ginkgo Biloba, zona pentru șahiști – prelungită și cu mese de șah pentru nevăzători, dar și cu o tabșă de șah de mari dimensiuni pentru piese de exterior și statuia lui Barbu Ștefănescu Delavrancea – cu aranjament sub formă de stea.

Șantierul de la Parcul Central a început încă din 1 iunie 2017 și ar fi trebuit să fie închis în 12 luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor. S-a lucrat cu pauze, iar scuze de pauză au fost destule, astfel că parcul nu a fost deschis la data anunțată inițial. Nici la următoarele, pentru că au fost mai multe amânări, dar iată că în sfârșit, după mai bine de doi ani, Parcul Central și-a redeschis porțile sub forma unei grădini vieneze.

Parcul Central „Anton Scudier” a trecut printr-o transformare completă, proiectul fiind făcut după modelul grădinilor vieneze. Are un sistem de irigare complet, alei noi, un monument consolidat, foișoare, copaci noi, dar și gazon nou. Proiectul a presupus și un foișor muzical pentru orchestră, precum și un labirint din gard viu, sub forma unei frunze de Ginkgo Biloba, dar și un amfiteatru în jurul căruia să fie plantați stejari care să dea impresia unei curți interioare. De asemenea, proiectul include și o zonă numită „Șahul verde”, un spațiu de trecere de la stilul geometric la cel peisager, prin amenajarea unui caroiaj realizat din gazon intercalat cu dale din granit compozit, însoțit de piese de mari dimensiuni.

De refacerea Parcului Central s-a ocupat firma Lovrintim, care a câștigat licitația primăriei și contractul în valoare de 7,7 milioane de lei cu tot cu TVA, adică 1,6 milioane de euro, cu subcontractantul Rogera Prest Com.

Parcul Central „Anton Scudier” este unul dintre parcurile de referință ale Timișoarei, cu o suprafață de peste șase hectare, dar și unul dintre cele mai vechi parcuri ale orașului.

Articole pe aceeași temă:

http://www.tion.ro/redeschiderea-parcului-central-sub-semnul-intrebarii-dupa-vandalizarea-fantanilor/2294223

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  S-a decis! Fără carantină dacă veniți din Spania!
  Deși Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat astăzi o listă de 41 de țări cu risc epidemiologic crescut în contextul pandemiei de Covid-19 (călătorii care vin din aceste state trebuie să intre în carantină 14 zile), printre care era și Spania, o Hotărâre care a fost emisă luni seara scoate acest stat de pe lista respectivă. Prin urmare, călătorii care vin din Spania, fie ei români sau străini, nu trebuie să stea în carantină.

  Ştirile judeţului Timiş

  Planul lui Nica pentru bicicliști: autostradă de biciclete în jurul Timișoarei, pistă până la Szeged și pistă prin podgoriile din Timiș
  Candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, și-a prezentat, luni, la Sânmihaiu Român, planul pentru bicicliști. El dorește ca viitorul consiliu să preia pista existentă pe malul Begăi, dar și să construiască alte piste noi prin județ, cum ar fi autostrada de biciclete în jurul Timișoarei, o pistă care să lege Timișoara de Szeged și o pistă care să unească podgoriile din județ.

  Ştirile judeţului Timiş

  Alegeri locale 2020. Biroul Electoral Județean Timiș a fost constituit
  A fost constituit Biroul Electoral Județean (BEJ), în Timiș. Au fost învestiți președintele și locțiitorul, dar și componenții BEJ care vor organiza și superviza alegerile din 27 septembrie.

  Ştirile judeţului Timiş

  Stadion de 23 de milioane de euro în Calea Buziașului. Consilierii chemați de urgență să aprobe SF-ul
  Consilierii locali sunt chemați de urgență din vacanță, marți, la o ședință extraordinară „de îndată”, pentru a aproba un unic proiect de hotărâre: „aprobare a documentației tehnico-economice, a indicatorilor tehnico-economici - faza S.F. şi a anexei privind descrierea sumară a investiţiei pentru obiectivul «Amenajare terenuri de sport - Construire stadion pe structură metalică»”. Este vorba despre un stadion de peste 15.000 de locuri, ce va fi situat în Calea Buziașului și a cărui valoare estimată este de 23,5 milioane de euro. 7

  Sănătate

  Zeci de amenzi pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului tip de coronavirus, în Timiș
  Continuă controalele autorităților în zonele aglomerate, societăți comerciale și mijloace de transport în comun. Polițiștii, jandarmii și pompierii au controlat peste 200 de societăți comerciale numai în ultimele 24 de ore pentru a vedea dacă sunt respectate măsurile de prevenire a noului tip de coronavirus. Au aplicat zeci de amenzi.

  Sănătate

  Opt focare active de Covid-19 în Timiș. Încă două cazuri la Făget, după ce zona a ieșit din carantină
  Sunt opt focare active de Covid-19 în Timiș, conform Direcției de Sănătate Publică (DSP). Au mai apărut două cazuri, în ultimele 24 de ore, la Făget, zonă care a ieșit din carantină sâmbătă, 8 august, la ora 19. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  Au început lucrările de lărgire la patru benzi a drumului care leagă Timișoara de Moșnița Nouă
  Lucrările de lărgire la patru benzi a drumului care leagă Timișoara de Moșnița Nouă au început, iar președintele Consiliului Județean Timiș Călin Dobra a fost acolo, la startul șantierului. 9

  Sănătate

  Peste 200 de pacienți cu Covid-19 sunt internați în spitalele din Timiș. 14 sunt la Terapie Intensivă
  La începutul acestei săptămâni, Timișul a trecut de 200 de pacienți cu SARS-Cov2 internați în spitale. Dintre aceștia, 14 sunt pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.