tion.ro Web analytics

O scriitoare, un om de teatru, un coregraf și un sculptor, cei mai noi cetățeni de onoare ai Timișoarei

O scriitoare, un om de teatru, un coregraf și un sculptor, cei mai noi cetățeni de onoare ai Timișoarei

<p>Tion: O scriitoare, un om de teatru, un coregraf și un sculptor, cei mai noi cetățeni de onoare ai Timișoarei</p>
Reactualizat la:
Timișoara va avea, începând din 3 august, patru noi cetățeni de onoare, care își vor primi distincțiile în cadrul ședinței festive de consiliu local: o scriitoare, un om de teatru, un coregraf și un sculptor.
Scris de Roxana Deaconescu - Timișoara va avea, începând din 3 august, patru noi cetățeni de onoare, care își vor primi distincțiile în cadrul ședinței festive de consiliu local: o scriitoare, un om de teatru, un coregraf și un sculptor.

Aleșii municipali se întrunesc sâmbătă, 3 august, la ora 13, în ședință festivă, ca în fiecare an de ziua orașului. Cu această ocazie va crește și numărul cetățenilor de onoare ai Timișoarei. Astfel, își vor primi distincțiile Adriana Babeți, Doina Ioana Popa, Toma Frențescu și Szakáts Béla.

Scriitoarea Adriana Babeți s-a născut în Oradea, în 1949. A absolvit Facultatea de Filologie din Timișoara, iar 20 de ani de activitate i-a petrecut în câmpul presei culturale, dedicându-se în același timp și cercetării științifice, pentru studiul literaturii comparate, al literaturii române și al teoriei literare. A publicat zece volume de referință în domeniu, majoritatea cu teme de pionierat în România și distinse cu premii importante. Scriitoarea este profesor asociat la Universitatea de Vest din Timișoara, iar propunerea pentru acordarea titlului a venit de la rectorul UVT, Marilen Pirtea,, care spune că Adriana Babeți merită această distincție pentru întreaga activitate, recunoscută la nivel național și internațional și pentru asigurarea condițiilor favorabile creației culturale și protejării patrimoniului cultural.

Doina Popa s-a născut în Reghin, județul Mureș, în 1939, și a absolvit Universitatea de Vest din Timișoara. A lucrat vreme de 29 de ani ca secretar literar al Teatrului Național Timișoara, iar în anul 1992 a înființat Fundația Culturală Artmedia. În 27 de ani de activitate, Artmedia a organizat 144 de turnee în Timișoara și în țară, cu peste 170 de spectacole, dar și alte evenimente importante. Pentru contribuția la promovarea spectacolului de teatru românesc, Doina Popa a fost distinsă cu Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler, în 2002. Propunerea a venit de la Cornel Ungureanu, președintele Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România, și de la Ion Rizea, direct adjunct al Teatrului Național Timișoara, pentru „prestigioasa activitate culturală desfășurată în folosul comunității și pentru remarcabila contribuție la promovarea spectacolului de teatru românesc”.

Toma Frențescu a fost, timp de 50 de ani, coordonator al Ansamblului folcloric „Timișul”. Născut în 1947, la Borlova, în Caraș-Severin, el este, de altfel, unul din membrii fondatori ai ansamblului. În 1968 a absolvit Facultatea de Fizică-Chimie a UVT și de 50 de ani, din 1969, este angajat al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara. În 1974, Frențescu a devenit coregraful Ansamblului „Timișul”, care, de-a lungul timpului, a fost o adevărată școală de formare pentru generații întregi de dansatori. Spectacolele pe care le-a pus în scenă au respectat mereu, cu strictețe, autenticitatea tradițiilor românești. Toma Frențescu a colaborat cu numeroase ansambluri din țară, dar și din străinătate și a obținut o mulțime de premii. Propunerea de acordare a titlului de cetățean de onoare a venit din partea consilierului liberal Ciprian Mihok.

Născut în 1938, sculptorul Szakáts Béla a fost profesor la Liceul de Arte și la Facultatea de Arte din Timișoara. Este considerat unul dintre cei mai importanți pedagogi pe care i-a avut școala artistică din Banat. Cariera sa înseamnă numeroase expoziții personale și de grup, în țară și în străinătate, sculptorul fiind, de altfel, recompensat cu premii importante. La 81 de ani, Szakáts Béla este încă activ, iar anul acesta a fost onorat cu o expoziție retrospectivă la Muzeul de Artă din Timișoara. Propunerea pentru distincție a venit de la Enikő Szász, președintele Asociației Femeilor Maghiare din Timișoara.

Articole pe aceeași temă:

http://www.tion.ro/piata-libertatii-se-umple-de-mesteri-popas-si-muzica-populara-printre-surprizele-primariei-de-ziua-timisoarei/2294623

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Eveniment

  FOTO. Paradă moto pentru remarcarea prezenței motocicliștilor în trafic, la Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Timișoara, printre orașele cu cele mai multe oferte de angajare. Ultimele anunțuri cu locuri de muncă din campania Tion

  Mapamond

  VIDEO. Rămășițele celei mai mari rachete chinezești se vor prăbuși pe Pământ duminică dimineața

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Au început să fie montate semnalizări pe drumul dintre Margina și Holdea. Restricții din 10 mai

  Eveniment

  Cadavrele a doi bărbați, găsite plutind în Bega și Mureș. Identitatea unuia dintre ei, necunoscută

  Ştiri din Timiș

  Timiș: Cum vor merge copiii la ore, în a doua săptămână de școală, în funcție de rata de infectare din localități

  Sănătate

  Trei morți și peste 70 de cazuri noi de coronavirus în Timiș, de vineri până sâmbătă

  Sănătate

  Covid-19, România: 104 morți și peste 1300 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore

  Ştiri din Timiș

  Oficial! Timișoara și alte zece localități din județ, în scenariul verde, de duminică. Se vor putea organiza concerte

  Turism

  Evadare în pandemie. Drumeție și cumpărături la înălțime, în satul Ineleț

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici